Επικαιρότητα

«Δημιουργείτε μεσάζοντες αντί να τις ενισχύσετε»-Απάντησε η Σδούκου – Galaksias.com

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Καμία στήριξη στις Ενεργειακές Κοινότητες».

Στην πρωτολογία ανέλυσε το καθεστώς των Ενεργειακών Κοινοτήτων κάνοντας λόγο για  τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πολιτική της κυβέρνησης.

«Με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις, αφαιρέθηκαν οι προτεραιότητες των Ενεργειακών Κοινοτήτων στους όρους σύνδεσης, τις οδήγησαν σε  διαγωνιστικές διαδικασίες με ασφυκτικές προθεσμίες και τους δημιουργούν  μεγάλα προβλήματα στην συνεργασία τους με τον ΔΕΔΔΗΕ. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αναφέρουν ρητά ότι η χώρα μας οφείλει να παρέχει ευνοϊκό πλαίσιο για την προώθηση και την διευκόλυνση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των έργων αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης», αναφέρει ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον κ.  Ζαμπάρα «είναι προφανές ότι οι ενεργειακές κοινότητες εξασφαλίζουν μέσα σε αυτό το κλίμα της μεγάλης ενεργειακής φτώχειας, φθηνότερο ρεύμα για τους πολίτες, φθηνότερο ρεύμα για τους ΤΟΕΒ, φθηνότερο ρεύμα για τις ΔΕΥΑ. Οι ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, βρίσκονται στον κατάλογο των καλύτερων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και δεν προχωράνε. Δεν προχωράνε εδώ και ένα χρόνο οι όροι σύνδεσης, ενώ η Ευρώπη επικροτεί τέτοια μοντέλα και υπάρχουν και ευρωπαϊκές οδηγίες που λένε ότι προς τα εκεί είναι ενώ η Κυβέρνηση προτεραιοποιεί άλλα έργα μεγάλων ιδιωτών και όχι τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα μπορούσαν να λύσουν ένα οξύ ζήτημα και για τους ΤΟΕΒ που είναι υπερχρεωμένοι, για τις ΔΕΥΑ που είναι υπερχρεωμένες και για τα ευάλωτα νοικοκυριά των Δήμων που αυτή τη στιγμή απειλούνται από την ενεργειακή φτώχεια».

Στην συνέχεια ο βουλευτής κατέθεσε μια σειρά από στοιχεία στα πρακτικά της βουλής, που αποδεικνύουν την τεράστια διαφορά στο μοίρασμα του ενεργειακού χώρου μεταξύ εμπορικών έργων και έργων ενεργειακού συμψηφισμού και την κατάφορη επιλογή υπέρ των μεγάλων εργολάβων και όχι υπέρ του δημοσίου καλού όπως είναι οι ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ, ΤΟΕΒ κτλ.

Κλείνοντας ο βουλευτής τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλετε τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και φέρνετε «από την πίσω πόρτα» τις ιδιωτικές ενεργειακές κοινότητες ως μεσάζοντες κυρίως μεταξύ δήμων και κράτους και αυτό θα το κάνετε και με το Πρόγραμμα «Απόλλων».

 

Στην δευτερολογία της η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε:

«Ήρθατε να δημιουργήσετε μία εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι στο περιθώριο από την Κυβέρνηση, όταν με τα ίδια στοιχεία σας έδειξα πόσες έχουν προωθηθεί, έχουν υλοποιήσει έργα ΑΠΕ και πόσες είναι στη σειρά να χτίσουν τα έργα τους. Για το συγκεκριμένο έργο έχω πολύ προσωπική άποψη και δίνω συγχαρητήρια στον ίδιο τον Περιφερειάρχη και όλους όσους συνέλαβαν την ιδέα για να ικανοποιηθούν οι φορείς που αναφέρατε. Δεν περίμενα να μάθω σήμερα για την συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα, την κουβεντιάζω πολύ καιρό. Είναι ένα από τα πολύ πετυχημένα παραδείγματα ενεργειακής κοινότητας και που θέλουμε να βοηθήσουμε για να υλοποιηθούν. Όχι αυτές τις ενεργειακές κοινότητες οι οποίες δημιουργήθηκαν με το δικό σας θεσμικό πλαίσιο.

Το έργο της Δυτικής Ελλάδας θα φτιαχτεί από το πρόγραμμα «Απόλλων» που δεν θα ικανοποιήσει μόνο την Δυτική Ελλάδα αλλά όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μιλάμε για άλλο επίπεδο εξυπηρέτησης των ενεργειακών κοινοτήτων. Μιλάμε για 332 Δήμους, 127.000 δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου Α, 9.500 παροχές ΔΕΥΑ και πάνω από 3.500 παροχές ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ σε όλη την Ελλάδα. Στόχος να μειώσουμε το κόστος ενέργειας. Σημείο κλειδί είναι ότι δεν χρειάζεται αυτές οι κοινότητες να ωριμάσουν και να αδειοδοτήσουν έργο από το μηδέν για να πάρουν όρους σύνδεσης.

Ερχόμαστε από ένα pool έργο που έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης, είναι έτοιμα να κατασκευαστούν και το μόνο που τους λείπει είναι ένας διαγωνισμός για να «κλειδώσουν» την τιμή αποζημίωσης. Προχωρώντας σε αυτή την διαγωνιστική διαδικασία θα υλοποιήσουμε 13 μεγάλα έργα με δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ώστε όλες οι Περιφέρειες, μετά των Δήμων και των δικαιούχων που ανέφερα να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Με το πρόγραμμα «Απόλλων» πάμε ένα επίπεδο παραπέρα. Δεν είναι λόγια στον «αέρα». Ανακοινώθηκαν και είναι στο νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button