Κόσμος

Ετοιμάζει τις «Ασπίδες» κατά των Χούθι η ΕΕ – Με αναβαθμισμένο ρόλο η Ελλάδα – Galaksias.com

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε ανακοινώσει ότι ελληνική φρεγάτα θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα αφού έχει πλήρως προετοιμασθεί και ο ρόλος της εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή των ρόλων.

Δένδιας: Θα στείλουμε ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για προστασία των συμφερόντων μας

Επανέλαβε δε, ότι «δεν είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή. Είναι μία φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας».

Οι δύο υποψήφιες φρεγάτες είναι – όπως σημείωνε το CNN Greece σε προγενέστερο δημοσίευμα– η ΨΑΡΑ και η ΥΔΡΑ με την τελευταία να προκρίνεται για συμμετοχή στην επιχείρηση διασφάλισης της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται δοκιμές συστημάτων στις δύο φρεγάτες, οι οποίες μαζί με την και την αν και δεν έχουν υποστεί Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής, αποτελούν την αιχμή των ελληνικών ναυτικών επιχειρήσεων.

Ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα: Το χρονοδιάγραμμα και τα «ρίσκα» – Οι χώρες που θα μετέχουν

Προστασία στα πλοία

Το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, έδωσαν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη 16/Ιανουαρίου όπως ανέφεραν τότε Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters.

Πολλές ναυτιλιακές εμπορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές, μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ.

Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι σε συνεργασία με άλλες χώρες ξεκινούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής, της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας, ώστε να κατευνάσουν τους φόβους ότι η αναταραχή σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Όμως ορισμένοι σύμμαχοί τους, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό και διαφώνησαν με την ιδέα να τεθούν υπό αμερικανική διοίκηση.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button