Επικαιρότητα

Στήριξη των αγροτών – Δημιουργία ειδικού παρατηρητηρίου – Galaksias.com

Στα κοινά συμπεράσματά τους οι «27» σημειώνουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στις τρέχουσες «προκλήσεις» του γεωργικού τομέα και στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι γεωργοί

Υπό την πολιτική «πίεση» των αγροτών- ενόψει των ευρωεκλογών- οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ικανοποιήσουν αρκετά από τα αιτήματά τους κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στα κοινά συμπεράσματά τους οι «27» σημειώνουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στις τρέχουσες «προκλήσεις» του γεωργικού τομέα και στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι γεωργοί.

Καλούν την Κομισιόν και το Συμβούλιο να προχωρήσουν – χωρίς καθυστέρηση – ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά: τα πιθανά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα και καινοτόμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, στην ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και στη διασφάλιση δίκαιου εισοδήματος. Ζήτησαν εξάλλου ελάφρυνση της οικονομικής πίεσης των γεωργών -μέσω του σχεδιασμού μέσων πρόσθετης στήριξης-, όπως για παράδειγμα, επέκταση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, και υποβολή σχετικών εκθέσεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εξηγώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι ελήφθησαν μέτρα για τη μείωση του λεγόμενου διοικητικού φόρου καθώς και για τη διευκόλυνση των γεωργών να αποφεύγουν κυρώσεις όταν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Αυτό σημαίνει, ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν ότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους αγρότες να εξαιρεθούν από τις απαιτήσεις αυτές. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο ότι οι γεωργοί αρκετές φορές αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής. 

Δημιουργία παρατηρητηρίου

Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι στόχος πλέον είναι να «ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη» των αγροτών μέσω ενός παρατηρητηρίου για «τη δημιουργία μεγαλύτερης διαφάνειας σε θέματα όπως το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων και όλα τα ενδιάμεσα βήματα».

Από την πλευρά του και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημερινή συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του «σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περιορίσουμε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία σε σχέση με την πράσινη μετάβαση και βέβαια να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους διευκολύνουμε σε αυτή τη μετάβαση». 

«Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας εάν θέλουμε ειρήνη» 

Διευκρινίσεις σε σχέση με τη φράση που χρησιμοποίησε σε πρόσφατο άρθρο του –που δημοσιεύθηκε και στην «Κ»- ότι η οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να προχωρήσει σε «πολεμικό βηματισμό» προχώρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι δεν θέλει να δώσει την εντύπωση στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα πολέμου. 

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: από τη μια πλευρά δεν θέλουμε να διασπείρουμε ανησυχία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είμαστε διαυγείς, πρέπει να πούμε σε όλους τους πολίτες μας σε όλη την Ευρώπη, ότι εάν θέλουμε ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες». 

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής την χαρακτήρισε «κυνική» υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι πρόκειται για «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμο. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας, που ξεκίνησε από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι αυτό δείχνει ότι η ΕΕ πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και τη βελτίωση της αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι « η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022 και η σημερινή δήλωση αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο πρόδωσε τον ρωσικό λαό τα τελευταία δύο χρόνια κρύβοντας τα γεγονότα και αρνούμενοι ότι είναι σε πόλεμο».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button