Επικαιρότητα

Έκλεψαν τις εντυπώσεις τα κρητικά προϊόντα στη Διεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών – Galaksias.com

Η “Freskon” έχει ως στόχο την ανάδειξη εξαιρετικών προϊόντων φρούτων και λαχανικών, την ανάπτυξη του εμπορίου, των εξαγωγών και τη διεύρυνση συνεργασιών μέσα από μια ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση, με στοχευμένο πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων, διεθνή συνέδρια και ομιλίες, παράλληλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις καινοτόμων προϊόντων

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών “Freskon 2024”, που διοργανώνει η ΔΕΘ-HELEXPO. Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση του κλάδου των φρούτων και λαχανικών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία συμμετείχαν 201 άμεσοι εκθέτες από 15 χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ν. Ζηλανδία, Κίνα, Μπουρούντι, Αλβανία, Κροατία, Κύπρο, Μολδαβία, Πολωνία και Ελλάδα), ενώ συνολικά ο αριθμός άμεσων και έμμεσων εκθετών ξεπέρασε τους 267 από 28 χώρες. 

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης φιλοξενήθηκαν ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις του κλάδου στο πλαίσιο μιας οργανωμένης, ενιαίας, εκθεσιακής παρουσίας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα τους στους εκατοντάδες εμπορικούς επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις ευρωπαϊκές χώρες, να ανανεώσουν παλαιές συμφωνίες, αλλά και να συνάψουν νέες.

Το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών “Freskon” αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων στον κλάδο των φρέσκων προϊόντων τα τελευταία 7 χρόνια, συνιστώντας τη μεγαλύτερη συνάντηση παραγωγών και ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η “Freskon” έχει ως στόχο την ανάδειξη εξαιρετικών προϊόντων φρούτων και λαχανικών, την ανάπτυξη του εμπορίου, των εξαγωγών και τη διεύρυνση συνεργασιών μέσα από μια ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση με στοχευμένο πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων, διεθνή συνέδρια και ομιλίες, παράλληλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις καινοτόμων προϊόντων. 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 121 μεμονωμένους full hosted buyers από 34 χώρες. Τα επιχειρηματικά ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών συνολικά ξεπέρασαν τα 2.600. 
Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρος Τζεδάκης, «η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών “Freskon 2024”, που αναμφισβήτητα αποτελεί σημείο συνάντησης παραγωγών, ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, με στόχο την ανάδειξη-προώθηση των κρητικών οπωροκηπευτικών, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και των εξαγωγών του κλάδου και τη διεύρυνση συνεργασιών μέσα από μια ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση με στοχευμένο πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων». 
Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης στήριξαν τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, Αναστασία Ανδρεαδάκη και Χρυσούλα Κλινάκη.

Από την Ιεράπετρα 

Με δέκα στελέχη της έδωσε το “παρών” σε αυτή τη σημαντική έκθεση για τον κλάδο των κηπευτικών ο Αγροτικός Συνεταιρισμός-Ομάδα Παραγωγών “Ανατολή” Ιεράπετρας, ενισχύοντας τη θέση της και εδραιώνοντας παλιές συνεργασίες με μεγάλους Ευρωπαίους διακινητές κηπευτικών, ανοίγοντας τον διάλογο και την προοπτική για νέες συνεργασίες με νέους αγοραστές, εκ των οποίων ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ενδιαφέρον των Βαλτικών χωρών και ιδιαίτερα της Λετονίας. 

Με επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών “Frescon 2024”

«Ήταν ενδεχομένως η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη έκθεση για τον κλάδο των κηπευτικών και των φρούτων, η οποία, εκτός των άλλων, είχε και πάρα πολύ κόσμο. Τιμώμενη χώρα ήταν η Πολωνία και αυτό είχε τη δική του αξία. Από τους συνεργάτες μας και τους συνομιλητές μας ανταγωνιστές και αγοραστές και μετά από τις σχετικές ενημερώσεις που είχαμε, διαπιστώσαμε ότι όλοι έχουν μια έκδηλη ανησυχία για την επόμενη μέρα, εφόσον ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», μας είπε ο ταμίας του Δ.Σ. της Ομάδας Παραγωγών “Ανατολή” κ. Φώντας Δουλούμης. 

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης φιλοξενήθηκαν ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις του κλάδου, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης, ενιαίας, εκθεσιακής παρουσίας

«Ανησυχούν οι χώρες του αγροτικού Νότου της Ε.Ε. και περισσότερο απ’ όλους ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών, ότι είναι πιθανόν, εφόσον μπει στην κοινότητα η Ουκρανία, οι επιδοτήσεις που παίρνουμε να μειωθούν στο ένα πέμπτο. Στα θετικά της έκθεσης ήταν ότι διαπιστώσαμε πως οι επιπτώσεις που είχαν οι αγροτικές παραγωγικές χώρες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχουν αντιμετωπιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και έχει μείνει πίσω αυτή η υπόθεση. Όλοι πλέον έχουν βρει ξανά τον βηματισμό τους», διαπίστωσε στην έκθεση ο κ. Φώντας Δουλούμης. 

έκθεση

Η νότια Κρήτη χάνει το συγκριτικό πλεονέκτημα του υποτροπικού κλίματος 

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη γη φέρνει πολλές ανακατατάξεις στην παραγωγή των οπωροκηπευτικών. Τώρα πια υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα έχουν και άλλες βορειότερες περιφέρειες, εκτός από την Κρήτη. 

«Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει πολλές ανακατατάξεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Η Κρήτη σιγά-σιγά χάνει το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε με το υποτροπικό της κλίμα και τη δυνατότητα που είχε να παράγει εκτός εποχής κηπευτικά. Τώρα παράγουν κηπευτικά τον χειμώνα και σε άλλες περιοχές. Συνεπώς εμείς θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων που παράγουμε, αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», κατέληξε ο κ. Δουλούμης. 

έκθεση

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button