ΕνημέρωσηΟικονομία

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές από την «απίστευτα ασταθή» κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε χθες (29.01.24) ότι η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει τις πιο «επικίνδυνες» συνθήκες τουλάχιστον από το 1973, καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει την απάντησή της στην επίθεση που σκότωσε τρία μέλη της υπηρεσίας το Σαββατοκύριακο.

Τα σχόλια του Άντονι Μπλίνκεν χθες (29.1.2024) υπογράμμισαν την ανησυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης, ακόμη και όταν υπόσχεται να προβεί σε αντίποινα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών, τις οποίες έχει κατηγορήσει για το φονικό χτύπημα, επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο αμερικανικός στρατός είχε αποτύχει να σταματήσει το εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή (28.01.24), αφού το πέρασε για αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίαζε ταυτόχρονα σε βάση κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, δήλωσε τη Δευτέρα  Αμερικανός αξιωματούχος.

Η επίθεση ήταν η πρώτη που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και πυροδότησε ένα κύμα επιθέσεων από ομάδες προσκείμενες στο Ιράν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Αυτό έχει αυξήσει την πίεση στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να βρει τρόπο να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά του προσωπικού και των συμφερόντων των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι μια απίστευτα ασταθής περίοδος στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα έλεγα ότι δεν έχουμε δει μια κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα σε όλη την περιοχή τουλάχιστον από το 1973, και αναμφισβήτητα ακόμη και πριν από αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο έτος του πολέμου του Γιομ Κιπούρ μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών αραβικών κρατών.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν «ζυγίζει» την αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση, αφού συναντήθηκε με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως «θα αντιδράσουμε. Και αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να είναι πολυεπίπεδη, να έρθει σε στάδια και να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου». Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «αποτρέψουν μια ευρύτερη κλιμάκωση».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας δήλωσαν ότι από την επίθεση της Κυριακής τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 40 μέλη της υπηρεσίας, καθώς έπληξε το φυλάκιο Tower 22 κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, όπου στεγάζονται 350 Αμερικανοί στρατιωτικοί στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά του Isis. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε νωρίς το πρωί σε μια περιοχή όπου ζουν και κοιμόντουσαν μέλη της υπηρεσίας, γεγονός που συνέβαλε εν μέρει στο γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν τόσο υψηλός, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και περίπου 900 στη Συρία, όπου έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην πρόληψη της αναζωπύρωσης της τζιχαντιστικής ομάδας. Ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα το περιστατικό και το πώς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μίας κατεύθυνσης μπόρεσε να προκαλέσει τόσες πολλές απώλειες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επίθεσης μίας κατεύθυνσης μπόρεσε να αποφύγει τις άμυνές μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αξιολογούν ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά είδαν διασυνδέσεις με την ιρακινή, υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Kataib Hizbollah.

«Έχει τα ίχνη της Kataib Hizbollah, αλλά δεν κάνουμε μια τελική εκτίμηση σχετικά με αυτό – οι ομάδες μας εδώ συνεχίζουν να κάνουν την ανάλυση», δήλωσε ο Σινγκ. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν «πόλεμο» με το Ιράν, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση «έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι αυτές οι ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη μόλις αφαίρεσαν τη ζωή αμερικανικών στρατευμάτων».

Το Ιράν προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τη φονική επίθεση, καθώς το ίδιο και οι ΗΠΑ εμφανίζονται πρόθυμες να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε οποιαδήποτε κατηγορία ότι εμπλέκεται στο θάνατο των αμερικανών στρατιωτών ως «αβάσιμη» συνωμοσία από εκείνους που «ενδιαφέρονται να σύρουν τις ΗΠΑ σε μια νέα σύγκρουση στην περιοχή για να εντείνουν την κρίση». 

Αλλά ο Σινγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το Ιράν φέρει ευθύνη επειδή χρηματοδοτεί αυτές τις ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των μελών των υπηρεσιών μας».

Οι ΗΠΑ έχουν πλήξει στόχους που συνδέονται με πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από το Ιράν σε όλη την περιοχή μετά από 165 επιθέσεις μαχητών κατά αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία από τον Οκτώβριο, καθώς και περισσότερα από 30 πλήγματα κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τα στρατεύματά μας».

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ έχουν δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από μια νεοσύστατη ομάδα ιρακινών πολιτοφυλάκων που υποστηρίζονται από το Ιράν, γνωστή ως Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία δήλωσε ότι αντεπιτίθεται στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

To άρθρο Ανησυχία στις διεθνείς αγορές από την «απίστευτα ασταθή» κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button