Επικαιρότητα

Ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ Αποκεντρωμένης και δικηγόρων στο Λασίθι για τις κατεδαφίσεις – Galaksias.com

Απάντηση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τη δημοσίευση ανακοίνωσης του δικηγορικού συλλόγου Λασιθίου περί «παρεμβάσεων της διοίκησης στη Δικαιοσύνη»

Ανακοίνωση – απάντηση προς τους δικηγόρους στο Λασίθι εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης το απόγευμα της Παρασκευής (26/1), με αφορμή την ανακοίνωση των πρώτων, περί παρεμβάσεων της Αποκεντρωμένης στη Δικαιοσύνη.

«Η αναφορά πραγματικών περιστατικών και γεγονότων, που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη μιας νόμιμης και κανονικής διοικητικής διαδικασίας, ουδόλως δύναται να θεωρηθεί «παρέμβαση» και «απαξίωση» στο θεσμό της δικαιοσύνης», σημειώνει αρχικά η Αποκεντρωμένη, υπενθυμίζοντας ότι η «κρατική διοίκηση οφείλει, με διαφάνεια και αμεροληψία, να προασπίζει το συνταγματικό δικαίωμα του δημόσιου συμφέροντος, καθώς επίσης να αναφέρει την αδυναμία επιτέλεσης του έργου της, και τους λόγους αυτής, ανά περίπτωση, όπως και έπραξε εν προκειμένω, σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, σχετικά με την πρόσφατη αναφορά της στον Άρειο Πάγο, καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς, με αφορμή τις καθυστερήσεις στις κατεδαφίσεις παρανομιών σε αιγιαλούς και παραλίες στο νησί, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά πρωτόκολλα κατεδάφισης είχαν προ πολλού τελεσιδικήσει.

«Πιστεύουμε ότι, ο δικηγορικός σύλλογος Λασιθίου ως έχων έννομο συμφέρον επί της σχετικής πράξης της διοίκησης, θα έπρεπε να λάβει έγκυρη ενημέρωση ζητώντας την αναφορά από το ίδιο το όργανο που την εξέδωσε και όχι δια ανυπόγραφων δημοσιευμάτων και φημολογιών στον Τύπο»,  καταλήγει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης:

«Αναφορικά με την ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου Λασιθίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης με θέμα «Ο δικηγορικός σύλλογος Λασιθίου για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, από την Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επισημαίνει τα εξής προς διευκρίνιση και ενημέρωση του συλλογικού οργάνου των δικηγόρων Λασιθίου:

Η επικεφαλής του κρατικού φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γραμματέας Μαρία Κοζυράκη, απέστειλε αναφορά στο ανώτατο ακυρωτικό πολιτικό δικαστήριο (Άρειος Πάγος) καθώς και στην πολιτική ηγεσία της χώρας και των καθ΄ ύλην αρμόδιων υπουργείων, σχετικά με τη διακινδύνευση του έργου των κατεδαφίσεων στην γεωγραφική περιφέρεια Κρήτης, επί τελεσίδικων αποφάσεων στον αιγιαλό και τις παραλίες (καταπατήσεις κοινόχρηστου δημόσιου χώρου με ανέγερση παράνομων κατασκευών), με σκοπό τη διασφάλιση του κύρους της Δημόσιας Διοίκησης, ως οφείλει.

Η δε αναφορά πραγματικών περιστατικών και γεγονότων, που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη μιας νόμιμης και κανονικής διοικητικής διαδικασίας, ουδόλως δύναται να θεωρηθεί «παρέμβαση» και «απαξίωση» στο θεσμό της δικαιοσύνης. Η κρατική διοίκηση οφείλει, με διαφάνεια και αμεροληψία, να προασπίζει το συνταγματικό δικαίωμα του δημόσιου συμφέροντος και να τηρεί απαρέγκλιτα τους νόμους του Κράτους, καθώς και να τηρεί ενήμερα τα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια, για την πορεία των ανατεθειμένων σε αυτήν ενεργειών, βάσει του κείμενου νομοθετικού πλαισίου. Επίσης, οφείλει να αναφέρει την αδυναμία επιτέλεσης του έργου της, και τους λόγους αυτής, ανά περίπτωση, όπως και έπραξε εν προκειμένω.

Πιστεύουμε ότι, ο δικηγορικός σύλλογος Λασιθίου ως έχων έννομο συμφέρον επί της σχετικής πράξης της διοίκησης, θα έπρεπε να λάβει έγκυρη ενημέρωση ζητώντας την αναφορά από το ίδιο το όργανο που την εξέδωσε και όχι δια ανυπόγραφων δημοσιευμάτων και φημολογιών στον Τύπο».

ΔΣΛ: Οι παρεμβάσεις αυτές προσβάλλουν και απαξιώνουν τον θεσμό της δικαιοσύνης

Προηγήθηκε η ανακοίνωση από το Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου, με αφορμή επίσης δημοσιεύματα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες και αφορούν ενέργειες της κας Κοζυράκη, γραμματέως της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης. Στην ανακοίνωσή του «ο ΔΣΛ εκφράζει την έντονη  ανησυχία του για  τις, αναφερόμενες στα δημοσιεύματα αυτά, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, από την Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, λόγω μη αρεστών στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δικαστικών Αποφάσεων.

Επισημαίνει ότι:

  1. Οι παρεμβάσεις αυτές προσβάλλουν και απαξιώνουν τον θεσμό της δικαιοσύνης,  αντιβαίνουν ευθέως στην συνταγματικώς κατοχυρωμένη,  ανεξαρτησία  της Δικαιοσύνης  και στη  διάκριση  των  λειτουργιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική.
  2. Η  Δικαιοσύνη πρέπει να έχει  κοινωνική αποδοχή, θεμελιώδη προϋπόθεση  για την ηθική και υλική  επιβολή των επιταγών της.
  3. Ενέργειες  όπως οι παρεμβάσεις  αυτές  και τα σχετικά δημοσιεύματα, προκαλούν μια διάχυτη και επικίνδυνα γενικευόμενη  έλλειψη εμπιστοσύνης στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και τον προβληματισμό και την ανησυχία των πολιτών  για τον  τρόπο  απονομής της Δικαιοσύνης  από τους Δικαστές, και τους Δικηγόρους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης».

Τέλος, ο ΔΣΛ καλέι την Πολιτική Ηγεσία και τον Τύπο να διασφαλίσουμε όλοι μαζί το κύρος της δικαιοσύνης, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του Έλληνα πολίτη, η  σχέση του οποίου δεν είναι πάντα εθελοντική με την δικαιοσύνη, ώστε να έχει την ευχέρεια  να αποφεύγει  τις αποφάσεις της.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button