ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Απαγορεύεται να πλύνουν τα αυτοκίνητα και να γεμίσουν τις πισίνες λόγω ξηρασίας – Galaksias Portal News

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Στους κατοίκους της ανατολικής ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας θα απαγορευτεί να πλένουν τα αυτοκίνητά τους και να γεμίζουν τις άδειες πισίνες τους, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την αντιμετώπιση της χειρότερης ξηρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα, τα οποία έχουν ισχύ από σήμερα, θα επηρεάσουν περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε 200 χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι δεξαμενές αποθήκευσης νερού έπεσε στο ιστορικό χαμηλό, κάτι που μεταφράζεται στο 15% της χωρητικότητας τους.

Η Ιβηρική χερσόνησος αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 1.200 ετών, όπως έδειξε μελέτη του 2022, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φέρουν νερό με πλοία στη Βαρκελώνη, ένα μέτρο που υιοθετήθηκε το 2008, όταν τα επίπεδα των δεξαμενών ήταν κοντά στο 20% και λειτουργούσαν λιγότερες μονάδες αφαλάτωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοπική κυβέρνηση θέλει οι κάτοικοι να μειώσουν τη χρήση νερού κατά 5% και οι αγρότες έως και 80%. Σύμφωνα με μια πρώτη δέσμη μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να αυστηροποιηθούν εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η επιτρεπόμενη χρήση νερού θα μειωθεί στα 200 λίτρα από 210 λίτρα ανά άτομο την ημέρα.

Τα δέντρα θα ποτίζονται μόνο με νερά που απορρέουν μετά τη χρήση τους στα νοικοκυριά για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους, ενώ θα απαγορευτεί η πλήρωση άδειων πισινών, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, θα επιτραπεί στους αθλητικούς συλλόγους κολύμβησης να γεμίζουν εν μέρει τις εσωτερικές τους πισίνες, αρκεί να λαμβάνουν αντίμετρα, όπως το κλείσιμο των ντους.

Η ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης έχει ήδη μειώσει την πίεση του νερού σε ορισμένες πόλεις και θα επιβάλει κυρώσεις έως και 3.000 ευρώ για την παραβίαση των περιορισμών, αν και δεν ήταν σαφές πώς οι αρχές θα παρακολουθούν τις παραβιάσεις.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button