ΕνημέρωσηΟικονομία

Αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στο 3,2% τον Μάρτιο – Galaksias Portal News

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία σε ρυθμό 3,2% τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (17.4.24) η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις για 3,1%, αλλά βραδύτερα από 3,4% τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές των τροφίμων αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη καθοδική «δύναμη» στο συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού της Βρετανίας, ενώ τα καύσιμα κίνησης ώθησαν προς τα πάνω.

Ο δομικός δείκτης, εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι πρόβλεψης για 4,1%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, που αποτελεί βασικό δείκτη για τους κεντρικούς τραπεζίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, μειώθηκε από 6,1% σε 6%.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές αξιολόγησαν τις ενδείξεις για μια πιο αδύναμη αγορά εργασίας, με την ανεργία να αυξάνεται απροσδόκητα στο 4,2% την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, η αύξηση των μισθών εξαιρουμένων των μπόνους υποχώρησε από 6,1% τον Ιανουάριο σε 6% τον Φεβρουάριο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε την Τρίτη (16.4.2024) ότι βλέπει «ισχυρές ενδείξεις» ότι τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν για να τιθασεύσουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών, ο οποίος έχει ψυχρανθεί από το μέγιστο 11,1% τον Οκτώβριο του 2022. Η πρόβλεψη της ίδιας της κεντρικής τράπεζας είναι ότι ο πληθωρισμός θα «πέσει για λίγο» στο στόχο του 2% την άνοιξη, προτού αυξηθεί ελαφρώς.

Όμως, μια υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πυρήνα του Μαρτίου σταθερά πάνω από το 4% είναι πιθανό να αυξήσει τις εικασίες ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός από ό,τι πρότειναν οι πρόσφατες προβλέψεις και ότι ο χρόνος των πρώτων μειώσεων των επιτοκίων μπορεί να μετακινηθεί πιο κάτω.

Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει επί του παρόντος ότι η BοE θα εφαρμόσει δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024 από το τρέχον επιτόκιο του 5,25%, ξεκινώντας τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Η αβεβαιότητα σχετικά με αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει πλέον αυξηθεί, δεδομένων των ενδείξεων για συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button