Επικαιρότητα

Από Κοκκίνη Χάνι μέχρι Βάση, μία διαδρομή στη θάλασσα με ανοικτές «πληγές» (pics) – Galaksias.com

Μια από τις πολύπαθες περιοχές στις βόρειες ακτές της Κρήτης είναι και η περιοχή του Κοκκίνη Χάνι, που κάθε χρόνο μετατρέπεται σε… γιοφύρι της Άρτας, με ένα σωρό εργασίες να εκτελούνται σε αυτή, ταλαιπωρώντας τόσο τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όσο και τους επισκέπτες

Την ίδια ώρα, ξεχασμένο στη φθορά του χρόνου φαίνεται να είναι και το παραλιακό μέτωπό της, ειδικά το σημείο από τις παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ και όσο διασχίζεις την οδό Βιτσέντζου Κορνάρου και τον δρόμο που οδηγεί στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών. Ένα σημείο που, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί μια ευχάριστη διαδρομή για περίπατο, εντούτοις η εικόνα της, από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισής της, είναι θλιβερή…

Οι εκτός λειτουργίας παιδικές κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ, που ενώ άλλοτε έσφυζαν από ζωντάνια, σήμερα έχουν αφεθεί στα χέρια των βανδάλων.

Να υπενθυμίσουμε, βέβαια, πως εκεί κοντά βρίσκεται η Μινωική Έπαυλη του Νίρου Χάνι, αρχαιολογικός χώρος ο οποίος βρίσκεται 12 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου. Επίσης, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα βρίσκεται το Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων, αρχαιολογικός χώρος με τα ερείπια ενός μεγάλου μινωικού ανακτόρου που χρονολογείται από το 1650 π.Χ. περίπου. Γεγονότα που αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οι Μινωίτες, γνώριζαν πολύ καλά τη σπουδαιότητα των σημείων αυτών, γι’ αυτό και τα επέλεγαν προκειμένου να δημιουργήσουν τον πολιτισμό τους. Έναν πολιτισμό τον οποίο θαυμάζουν και χρόνια τώρα μελετούν οι ξένοι, που επισκέπτονται την Κρήτη για να τον θαυμάσουν από κοντά.

Εμείς όμως, μπλεγμένοι στα μονοπάτια ειδικών καθεστώτων, αποφάσεων και νόμων και ίσως πολλές φορές κρίνοντας μάλλον δεδομένες τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου μας, τείνουμε να αμελούμε τη συνεχή φροντίδα, συντήρηση, καλλωπισμό, ανάδειξη και προβολή τους, με αποτέλεσμα αυτές να μαραζώνουν και να παραδίδονται στη φθορά του χρόνου.

Έτσι λοιπόν και μέσα από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογραφικός φακός της “Ν.Κ.” διακρίνεται η έλλειψη πεζοδρομίων σε κάποια σημεία και η φθορά των υφιστάμενων, με αποτέλεσμα να κρύβουν πολλές παγίδες για κάποιον που περπατά αμέριμνος, όπως η κακή κατάσταση του οδοστρώματος, που έχει υποστεί καθίζηση σε πολλά σημεία, σε απόσταση αναπνοής μάλιστα από τη θάλασσα όπου κολυμπούν τουρίστες και οικογένειες με παιδιά. Οι σπασμένες λάμπες φωτισμού, οι σαπισμένοι κρουνοί και τα εγκαταλελειμμένα-ετοιμόρροπα σπίτια, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

Σε αρκετά σημεία ο δρόμος κρύβει παγίδες για κάποιον που περπατά αμέριμνος.

Με το σημερινό μας ρεπορτάζ δε θέλουμε να ρίξουμε τις ευθύνες σε κανέναν… Αντιθέτως, γνωρίζοντας μάλιστα πολύ καλά ότι, ενώ υπάρχει θέληση από πλευράς των αρμόδιων Αρχών να γίνουν έργα αναβάθμισης, οι καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, αποφάσεων που πρέπει να παρθούν, μελετών που πρέπει να γίνουν και χρηματοδοτήσεων που πρέπει να δοθούν, στέκονται πάντα εμπόδιο στο να γίνουν άμεσα πράγματα στον τόπο μας, θέλουμε απλά να υπενθυμίσουμε τη σπουδαιότητα του παραλιακού μετώπου της περιοχής και ενδεχομένως να ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον, να κινητοποιήσουμε υπηρεσίες και να ανάψει το “πράσινο φως” για την αξιοποίησή τους.

Στα χέρια βανδάλων οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, που δε συνάδει σε καμία περίπτωση με την εποχή μας, βρίσκονται και οι εκτός λειτουργίας παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, που ενώ άλλοτε έσφυζαν από γέλια και φωνές, σήμερα έχουν αφεθεί στα χέρια των βανδάλων και στη φθορά του χρόνου.

Οι παιδικές κατασκηνώσεις Κοκκίνη Χάνι Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης έχουν να λειτουργήσουν από την κατασκηνωτική περίοδο 2019, έκτοτε και λόγω του COVID δεν ξαναλειτούργησαν. Κατά το διάστημα της μη λειτουργίας τους υπήρξαν φαινόμενα βανδαλισμού των εγκαταστάσεων, από αγνώστους, αλλά και ζημιές που οφείλονται στην έλλειψη συντήρησης των τελευταίων ετών, καθώς και λόγω της θέσης της εξαιτίας του παραθαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιπλέον, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10/12/2023 κατέστρεψε ολοσχερώς την ξύλινη στέγη κτηρίου 100m2 περίπου, καθώς και τις Η/Μ εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούταν για τη στέγαση των ΑμεΑ. Κατέστρεψε επίσης και τον εξοπλισμό του κτηρίου (κρεβάτια, στρώματα, λινοθήκες κ.λπ.), που βρισκόταν στον χώρο αυτό.

Κοκκίνη Χάνι
Μία περιοχή, που θα μπορούσε να αποτελεί μία ευχάριστη διαδρομή για περίπατο, παρουσιάζει όμως μία εικόνα θλιβερή.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τονίζεται πως, λόγω των βανδαλισμών που έχουν υποστεί οι χώροι των Παιδικών Κατασκηνώσεων, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ούτε το φετινό καλοκαίρι.

Δρομολογούνται παρεμβάσεις

Τι αναφέρει η δημοτική Αρχή Χερσονήσου

Παρά το ότι η νέα δημοτική Αρχή Χερσονήσου έχει αναλάβει καθήκοντα μόλις τρεις μήνες, έχει από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθεί, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους δημότες και ταυτόχρονα προκειμένου να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε διάφορες περιοχές του δήμου.

Κοκκίνη Χάνι
Σε διάφορα σημεία φιγουράρουν ξεχασμένα σίδερα «παγίδες».

Σε ό,τι αφορά τις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, η δημοτική Αρχή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι απαιτούνται 950.000 ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση των χώρων.

Σε επικοινωνία μάλιστα που είχαμε με τον δήμαρχο Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη αναφορικά με το θέμα αυτό, ο ίδιος τόνισε πως «αναμένουμε από το αρμόδιο υπουργείο να εκχωρήσει το ποσό, ώστε να ξεκινήσουν να γίνονται οι απαιτούμενες επισκευές. Ζητάμε άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων όλο τον χρόνο. Πρόκειται για μια έκταση μεγάλης σημασίας. Προσπαθούμε καθημερινά να προστατεύσουμε τον χώρο, καθώς έχουμε καθημερινά φαινόμενα βανδαλισμών και προπηλακισμών. Η δικιά μας αγωνία είναι να επαναλειτουργήσει η δομή και να καλύψει ανάγκες με οτιδήποτε άλλο είναι σύμφωνο και συμβατό με τη λειτουργία της».

Κοκκίνη Χάνι
Κάθε χρόνο η περιοχή Κοκκίνη Χάνι μετατρέπεται σε… γιοφύρι της Άρτας, με ένα σωρό εργασίες να εκτελούνται, ταλαιπωρώντας τόσο τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, όσο και τους επισκέπτες.

Για τον αιγιαλό

Αναφερόμενος στο καθεστώς που επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο και δεν επιτρέπει στην Αυτοδιοίκηση να κάνει πολλές κινήσεις για την αξιοποίησή του, ο δήμαρχος Χερσονήσου είπε: «Προσπαθούμε εκ των ενόντων να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη βελτίωση της υφιστάμενης εικόνας. Έχουμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα έτοιμα. Στόχος μας είναι να παρέμβουμε σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η άμεση αναβάθμιση και η βελτίωση της προσπελασιμότητας στην περιοχή. Κινούμαστε ως προς την εκπόνηση μελέτης, προκειμένου, αφού νομιμοποιηθεί το παράκτιο μέτωπο, να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της».

Kokkini Xani
Σε άλλο σημείο σωροί σκουπιδιών ενώ ο κάδος απορριμμάτων είναι άδειος.

Ο κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, τέλος, επεσήμανε πως αναμένεται εναγωνίως απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να νομιμοποιήσει σειρά παρεμβάσεων στον αιγιαλό, έτσι ώστε να ενταχθεί η μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής στο Ταμείο Αλιείας και να αρχίσουν να αλλάζουν προς το καλύτερο τα πράγματα.

Κοκκίνη Χάνι
Το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση σε σημεία δίπλα στη θάλασσα όπου κολυμπούν τουρίστες και οικογένειες με παιδιά.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button