ΕνημέρωσηΟικονομία

Αυξήθηκε κατά 2,8% μετά από σερί πτωτικών επιδόσεων η αγορά smartphones το 2024

Το 2024 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για την παγκόσμια αγορά smartphones, μετά από ένα σερί πτωτικών επιδόσεων. Το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι θα διατεθούν στην παγκόσμια αγορά πάνω από 1,2 δισ. smartphones, επίδοση, η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί, μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση κατά 2,8% έναντι του 2023, σύμφωνα με την IDC.

«Τα τελευταία επτά χρόνια, η παγκόσμια αγορά smartphone έχει μειωθεί έξι φορές σε ετήσια βάση. Ωστόσο, το 2024 πρόκειται να είναι το έτος, όπου η αγορά θα επιστρέψει στην ανάπτυξη», αναφέρει η εταιρεία.

Σύμφωνα με μια νέα πρόβλεψη της IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ήπια ανοδικά και τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον έως το 2028, αν και η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα με ορίζοντα το 2028.

Αν και οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων εξακολουθούν να είναι κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, η IDC πιστεύει ότι η αγορά έχει διορθωθεί και κινείται πλέον, έστω και οριακά, ανοδικά.

«Ήταν μια προκλητική πορεία για την αγορά των smartphones, ακόμη και όταν κοιτάμε τα χρόνια πριν από την πανδημία. Η IDC πιστεύει ακράδαντα ότι το smartphone θα παραμείνει η κορωνίδα των συσκευών για τους περισσότερους. Ωστόσο, οι συνεχείς αυξήσεις τιμών και η βελτιωμένη ανθεκτικότητα των σημερινών smartphones υποστηρίζει έναν ήδη παρατεταμένο κύκλο αντικατάστασης, ο οποίος θα μειώσει την ανάπτυξη νέων πωλήσεων», εξηγούν οι αναλυτές της εταιρείας.

Οι κύκλοι αντικατάστασης συσκευών και η αυξανόμενη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές είναι σίγουρα βασικοί μοχλοί για τη συνολική ανάκαμψη της αγοράς. Οι δε πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν φέρει νέα δυναμική στον χώρο των smartphones.

Πιο συγκεκριμένα, τα πτυσσόμενα smartphone (foldables) συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, με ετήσια αύξηση 37% από έτος σε έτος, με τις αποστολές να φτάνουν τα 25 εκατ. το 2024. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έγινε γρήγορα μέρος της συζήτησης στην αγορά των smartphones, κεντρίζοντας νέο ενδιαφέρον για το επόμενο γύρο καινοτομίας στον κλάδο των φορητών συσκευών.

«Παρ’ όλο που οι συνολικές αποστολές smartphone παραμένουν κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, τα καλά νέα είναι ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τα τηλέφωνα τους. Αυτό θα τροφοδοτηθεί περαιτέρω από τις καινοτομίες στα πτυσσόμενα και την ιδέα της επόμενης γενιάς AI στις συσκευές», αναφέρει στην ανάλυσή της η IDC.

Μάλιστα, η εταιρεία προβλέπει ότι 170 εκατ. νέας γενιάς AI smartphones θα αποσταλούν το 2024, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 15% της συνολικής αγοράς και ξεπερνώντας ακόμη και τους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, τα AI smartphones επόμενης γενιάς θα αυξηθούν γρήγορα μετά το 2024: «Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει όλες τις συσκευές, τα smartphones θα είναι η συσκευή, που οδηγεί την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε σπίτι», καταλήγει η IDC.

To άρθρο Αυξήθηκε κατά 2,8% μετά από σερί πτωτικών επιδόσεων η αγορά smartphones το 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button