ΕνημέρωσηΟικονομία

ΒΝP Paribas: Κατάρρευση επενδύσεων, εκμισθώσεων και ενυπόθηκαν δανείων για εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη το 2023

Τη δραματική κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων περιγράφει η έκθεση της BNP Paribas – Real Estate για το μήνα Φεβρουάριο του 2024.

Συγκεκριμένα, βλέπει κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων στα επαγγελματικά ακίνητα, μείωση συναλλαγών για εκμισθώσεις ακινήτων, χαμηλή δυναμική στα logistics, ενώ μειώθηκαν δραστικά τα ενυπόθηκα δάνεια.

Πιο αναλυτικά, τα βασικά συμπεράσματα της μηνιαίας έκθεσης της BNP Paribas – Real Estate για τα εμπόρικα ακίνητα στην Ευρώπη έχουν ως εξής:

Οι επενδύσεις σημείωσαν κατακόρυφη πτώση το 2023

Μια ανολοκλήρωτη διαδικασία ανατιμολόγησης διατήρησε τις επενδύσεις σε βαθιά «κατάψυξη» το 2023.

 Όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων παρουσίασαν έντονη μείωση. Τα γραφεία (-59%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ τα ξενοδοχεία (-26%) και το λιανικό εμπόριο (-40%) υπέστησαν τη μικρότερη μείωση.

Ο όγκος των logistics μειώθηκε κατά 48%, αν και ο τομέας αυτός γνώρισε μερικές από τις πιο γρήγορες ανατιμήσεις και μπορεί πλέον να είναι σταθερός.

Γραφεία: Η δραστηριότητα εκμίσθωσης παρέμεινε υποτονική το 2023

Στις 17 κύριες αγορές της Ευρώπης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 7,60 εκατ. τ.μ. κατά τη διάρκεια του 2023, μειωμένες κατά 19% σε σχέση με το 2022.

 Ο ετήσιος όγκος είναι κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους (-16%).

 Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στον μειωμένο αριθμό πολύ μεγάλων συναλλαγών. Οι κάτοχοι αναζητούν τη βελτιστοποίηση του χώρου για να ανταποκριθούν σε υβριδικά πρότυπα εργασίας και να μειώσουν το κόστος.

Χαμηλή δυναμική για τα ευρωπαϊκά logistics

Η απορρόφηση μειώθηκε κατά 35% το 2023 στις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα ποσοστά κενών χώρων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, εξακολουθώντας να δημιουργούν ανοδικές πιέσεις στα ενοίκια. Η αγορά επενδύσεων έπιασε πάτο- οι όγκοι μειώθηκαν κατά το ήμισυ το 2023. Η διόρθωση των αποδόσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις περισσότερες χώρες και τα επόμενα τρίμηνα αναμένονται σημάδια βελτίωσης.

Λιανικό εμπόριο: Mικτή εικόνα για την αγορά

Αν και το ευρωπαϊκό λιανικό εμπόριο σημείωσε μείωση των επενδύσεων σε σύγκριση με το δ’  τρίμηνο του 2022, ανακτά μερίδιο αγοράς, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη γαλλική αγορά επενδύσεων.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ιδίως στους κεντρικούς δρόμους και τα εμπορικά κέντρα, η αγορά καταλυμάτων παραμένει ανθεκτική, χάρη στη συνεχιζόμενη ισχυρή ροή τουριστών σε όλη τη Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη.

Ενυπόθηκα δάνεια

Ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα και η αύξηση των ενυπόθηκων δανείων (βλέπε ακολούθως διάγραμμα «MORTGAGE LENDING IN EUROPE») περιόρισαν την προσφορά πιστώσεων και μείωσαν τη ζήτηση.Τα ενυπόθηκα δάνεια μειώθηκαν κατά 31% σε 677 δισ. ευρώ το 2023, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015.

Κατοικία: Ένας κύκλος που ξεθωριάζει

Οι επενδύσεις σε κατοικίες κατέρρευσαν κατά 46% το 2023 σε ετήσια βάση. Ο όγκος των οικιστικών συναλλαγών μειώθηκε κατά 13% λόγω των αυστηρών πιστωτικών συνθηκών. Κατά συνέπεια, οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη συνεχίζουν να μειώνονται κατά -1,6% σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές των ενοικίων εξακολουθούν να ανθούν λόγω της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής και της πτώσης των εισηγμένων ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση.

To άρθρο ΒΝP Paribas: Κατάρρευση επενδύσεων, εκμισθώσεων και ενυπόθηκαν δανείων για εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη το 2023 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button