ΕνημέρωσηΟικονομία

Βορίδης και Νέζης, Τζάκρη καλεί …Θεσσαλονίκη, γιατί θα ανέβει η τιμή της βενζίνης, η πρώτη αγωγή σε Βελόπουλο για τα Τέμπη, οι παραιτήσεις στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η Tesla στο Μέγαρο Μαξίμου

Πινγκ πονγκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει το αίτημα για Προανακριτική σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή (αν κατατεθεί). Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να κατατεθεί πρώτα το αίτημα για Προανακριτική με κανονικό κατηγορητήριο και απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να το εξετάσει και να αποφασίσει την στάση της. «Πρώτα να το δούμε» τονίζουν αρμόδιοι υπουργοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι η ΝΔ θα απορρίψει το αίτημα και αν γίνει κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα να το ξανακαταθέσει. Η μία πλευρά πετάει το μπαλάκι στην άλλη και το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο

Τζάκρη καλεί …Θεσσαλονίκη!

Πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ήταν και η χθεσινή κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να καταθέσει επίσημα αίτημα για προανακριτική στο προεδρείο της Βουλής, η Θεοδώρα Τζάκρη άφησε ένα φάκελο στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, γύρω στις 6 το απόγευμα. Ο Σταύρος Καλαφάτης ήταν στη Θεσσαλονίκη και έφτανε στο «Μακεδονία Παλλάς», για μια εκδήλωση της Grant Thornton, όπου μίλησε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Ο φάκελος δεν πρωτοκολλήθηκε διότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Με δόλο!

Εμπεριείχε το «κατηγορητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο πράξεις και παραλείψεις του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, «πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ’ και στ’ ΠΚ και της έκθεσης κατ’ άρθρο 306 παρ. 2 ΠΚ». Το «κατηγορητήριο» το παρουσίασε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, στο TikTok, καθισμένος σε ένα γραφείο με δυο σημαίες στο πλάι, την ελληνική και της ΕΕ.

Σενάρια

Στη Βουλή όμως έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, και η μήνυση κατά του Κώστα Καραμανλή, διασωθέντος από την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που πρέπει. Δηλαδή, όταν η. Δικαιοσύνη πέφτει σε όνομα πολιτικού πριν εξετάσει την ουσία των κατηγοριών στέλνει την δικογραφία στη Βουλή και εκείνη αποφασίζει εάν θα άρει ή όχι την ασυλία του. Επομένως η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει για τη ΝΔ. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα κληθεί να κρίνει ως προς το αν θα συνεχίσει να στηρίζει τον Κώστα Καραμανλή ή θα δώσει το πράσινο φως να αντιμετωπιστεί με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν ενδείξεις ενοχής όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. Όχι απλώς να στηθεί ένα λαϊκό δικαστήριο. Από την άλλη εφόσον ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι είναι αθώος δεν έχει και κανένα λόγο να φοβάται.

Βορίδης και Νέζης

Οι ανοιχτές γέφυρες του Μαξίμου με τους υπουργούς και τους βουλευτές καθ´ οδόν για τις ευρωεκλογές παίρνει πιο σημαντικές διαστάσεις διότι η κυβέρνηση αν κινδυνεύει από κάποιον είναι ο κακός της εαυτός. Ο υπερυπουργός Μάκης Βορίδης που μετακόμισε στο Μαξίμου, αλλά θα εργάζεται και θα κάνει ραντεβού και στα γραφεία της Ζαλοκώστα, θα αναλάβει το υπουργικό συμβούλιο και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης την Κ.Ο της ΝΔ ενώ θα αναλάβει και το κομμάτι της επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την κοινωνία των πολιτών. Απομένουν λιγότερες από 70 μέρες για τις κάλπες και το στοίχημα για τη ΝΔ είναι να κινηθεί στο ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές το 2019 (33%). Τέμπη και ακρίβεια είναι η αχίλλειος πτέρνα της. Η νέα σύνθεση του Μαξίμου και οι αρμοδιότητες βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης σύσκεψης που έγινε χθες το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό.

Που πάει η ΕΥΠ

Στον Στέλιο Κουτναρτζή ο οποίος ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, μετά την παραίτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, παραμένει η Εθνική Υπηρεσία Υπηρεσιών. Δηλαδή, η ΕΥΠ, παραμένει στις αρμοδιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι άλλες Αρχές όπως η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, η Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της οποίας πήρε σειρά πρωτοβουλιών ο παραιτηθείς Σταύρος Παπασταύρου, πέρασαν στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

49.000 αιτήσεις για epistoliki

Μέχρι χθες το βράδυ στις 21.45 μμ είχαν καταθέσει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο 48.552 πολίτες από τους οποίους οι 29.212 (60,2%) είναι από την Ελλάδα και οι 19.340 από το εξωτερικό (39,8%). Εάν συνεκτιμηθούν τα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό των συναρμόδιων υπουργών που μιλούν σε ομογενείς για την επιστολική ψήφο, με τις αλλεπάλληλες αναφορές του πρωθυπουργού και προστεθεί και η διαφημιστική καμπάνια που άρχισε από χθες, στο εσωτερικό της χώρας τα αποτελέσματα είναι πενιχρά σε ό,τι αφορά στους ομογενείς. Βέβαια υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη μέχρι τις 29 Απριλίου που λήγει η προθεσμία αλλά είναι βέβαιο ότι υπόθεση των e-mails που διέρρευσε από το υπουργείο Εσωτερικών έχει προκαλέσει ένα μούδιασμα, πέρα από την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα 24ωρων για να ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα που γίνεται στο υπ.Εσωτερικών.

Πριν τις ευρωεκλογές

Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών χτυπάει την πόρτα του πρώην γραμματέα αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου που φέρεται να πήρε τα e mails από το Εσωτερικών και να τα έστειλε στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που βρέθηκε εκτός ευρωλίστας και ελέγχεται επίσης. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η Αρχή καταβάλει προσπάθειες ώστε να ολοκληρώσει την έρευνα της πριν από τις ευρωεκλογές για να υπάρχει ένα καθαρό τοπίο ως προς τις ευθύνες αυτής της διαρροής. Η εισαγγελική έρευνα θα καθυστερήσει καθώς θα περιμένει να παραλάβει και τα άλλα πορίσματα.

Γιατί θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές των καυσίμων

Η απόφαση του οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC+) στις αρχές Μαρτίου για διατήρηση των περικοπών στην παραγωγή τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο και πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου οδήγησε σε απότομη άνοδο τιμής του αργού στα 87 δολάρια το βαρέλι με τάσεις για περαιτέρω αύξηση. Αναλυτές όπως ο Χαράλαμπος Έλληνας του Atlantic Council παραπέμπουν στις προβλέψεις της Goldman Sachs για άνοδο του Μπρεντ στα 90 δολάρια το βαρέλι. Η ING το βλέπει στα 88 δολάρια και η Stardard Chartered στα 95 δολάρια ως μέση τιμή για το 2024. Στην αρχή του χρόνου ήταν στα μόλις 77 δολάρια το βαρέλι. Να γιατί θα αυξηθούν και άλλο οι τιμές των καυσίμων με τις ανοδικές τάσεις να στηρίζονται και στις προβλέψεις για καλύτερη ανάπτυξη λόγω των μειώσεων επιτοκίων. Προσδεθείτε!

Πρώτη αγωγή στον Κυρ. Βελόπουλο για τα Τέμπη

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ζητά ως αποζημίωση ένας από τους κατηγορούμενους για το δυστύχημα των Τεμπών από τον Κυριάκο Βελόπουλο ο οποίος πρωτοστατεί σε διάφορες από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η αγωγή κατατέθηκε χθες και στρέφεται κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης. Οι κατηγορούμενοι για τα Τέμπη, στην πλειοψηφία τους στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, ετοιμάζονται να στραφούν δικαστικά και κατά πρώην ή νυν συναδέλφων τους ή πρώην στελεχών του ΟΣΕ που εμφανίστηκαν ως μάρτυρες κατά την έρευνα που διεξήγαγε η ευρωπαία εισαγγελέας. Θεωρούν πως τα στοιχεία με βάση τα οποία διώκονται δεν παρουσιάζουν τους πραγματικούς λόγους των πολυετών καθυστερήσεων στην περιβόητη σύμβαση 717 για την σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του βασικού σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.

Οι παραιτήσεις και οι διορισμοί πέφτουν βροχή στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ!

Μπορεί να μη σας λέει τίποτα η λέξη ΕΟΔΑΣΑΑΜ αλλά πρόκειται για τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, που έχει αναλάβει να προχωρήσει την έρευνα για τα Τέμπη. Μάλιστα η σχετική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) ορίστηκε πριν από λίγες ημέρες! Ο οργανισμός προβλέπονταν σε νόμο που ψηφίστηκε αρχές του περασμένου χρόνου (ή τέλη του 2022), αλλά στην ουσία λειτούργησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο πρώτος διοικητής του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Αθαν. Μπίνης (μηχανικός αεροσκαφών στην ειδικότητα) παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Χθες μάθαμε πως στη θέση του διορίζεται ο πρόσφατα παραιτηθείς διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γεώργιος Δριτσάκος, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία.

Να ξέρετε, πάντως, πως στο νόμο για τη σύσταση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ προβλέπεται πως στις περιπτώσεις διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων, τις αρμοδιότητες του προέδρου ασκεί ο αναπληρωτής πρόεδρος, δηλαδή ο κ. Χρήστος Παπαδημητρίου, γνωστός δικηγόρος και συγγραφέας μυθιστορημάτων. Όπως έχει γράψει η στήλη, ένα από τα μυθιστορήματα του κ. Παπαδημητρίου έχει τίτλο «Έγκλημα Χωρίς Τιμωρία»! Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, η προηγούμενη πρόταση ουδεμία αιχμή αποτελεί για τις ικανότητες και τα προσόντα του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Απλά μεταφέρουμε τη σύμπτωση.

Στελέχη της Tesla στο Μέγαρο Μαξίμου

Από το 2018 είχε ανακοινωθεί η ίδρυση του πρώτου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της Tesla στην Αθήνα, στο Τεχνολογικό Πάρκο του Δημοκρίτου. Από τότε δεν μάθαμε και πολλά νέα για την πρωτοβουλία του διεθνούς κολοσσού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μάθαμε, όμως, πως σήμερα θα βρεθούν στην Αθήνα στελέχη του αμερικανικού ομίλου και αφού περάσουν από το Δημόκριτο θα πάνε και στο Μέγαρο Μαξίμου. Θυμίζουμε πως την εποχή που αποφασίστηκε η συνεργασία με τον Δημόκριτο τρεις από τους κορυφαίους σχεδιαστές ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla ήταν Έλληνες και είχαν αποφοιτήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα επρόκειτο για τον Κωνσταντίνο Λάσκαρη, τον Κωνσταντίνο Μπούρχα και τον Βασίλη Παπανικολάου. Με κυβερνητικά στελέχη θα έχουν συναντήσεις και οι επικεφαλής ισχυρών διεθνών φαρμακοβιομηχανιών που έχουν αυτή την εβδομάδα συνεδρίαση στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η ψηφιακή γραφειοκρατία

Δεν γνωρίζουμε αν έχει περάσει κάποιος από το υπουργείο Οικονομικών από το λογιστήριο κάποιας μεγάλης επιχείρησης τους τελευταίους μήνες. Ή αν κάποιος από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) έχει καταλάβει πόσο ταλαιπωρούνται οι πελάτες των τραπεζών από την «ψηφιακή εξυπηρέτηση». Και αν έχουν καταλάβει κάποια κυβερνητικά στελέχη την ταλαιπωρία των επιχειρήσεων για την ένταξή και επικαιροποίηση στοιχείων σε διάφορα μητρώα και παραμητρώα. Η ψηφιακή γραφειοκρατία καλπάζει, με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία εταιρειών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι ήξεραν στην Εσθονία που εφάρμοσαν τον κανόνα της «μίας και μοναδικής επαφής του πολίτη με το δημόσιο». Μια φορά δίνει τα στοιχεία του και στη συνέχεια μεταφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία χωρίς να ενοχληθεί. Σίγουρα απέχουμε από αυτή την κατάσταση, αλλά ας κοιτάξει κάποιος το ζήτημα με το ψηφιακό μπάχαλο!

To άρθρο Βορίδης και Νέζης, Τζάκρη καλεί …Θεσσαλονίκη, γιατί θα ανέβει η τιμή της βενζίνης, η πρώτη αγωγή σε Βελόπουλο για τα Τέμπη, οι παραιτήσεις στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η Tesla στο Μέγαρο Μαξίμου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button