ΕνημέρωσηΟικονομία

Βραχυπρόθεσμα η αγορά ακινήτων θα παραμείνει υπό σοβαρή πίεση – Galaksias Portal News

Το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο ακινήτων της Γερμανίας Engel & Völkers πιστεύει ότι η πτωτική τάση στη γερμανική αγορά κατοικιών στην ανώτερη κατηγορία τιμών έχει φτάσει στο τέλος της.

«Το δ’ τρίμηνο του 2023, έχουμε ήδη παρατηρήσει ότι τα πράγματα (σ.σ. στην αγορά ακινήτων στη Γερμανία) βρίσκονται και πάλι σε ανοδική πορεία», δηλώνει ο νέος διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω γραφείου, Jawed Barna στην πρώτη του συνέντευξη στο νέο του ρόλο στην Handelsblatt.

Η μαζική αγορά, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να βρίσκεται σε ένταση. Αλλά και εδώ, οι πρώτοι αγοραστές επιστρέφουν στην αγορά. Ο διευθυντής, η εταιρεία του οποίου απασχολεί περίπου 16.600 άτομα, είναι επίσης βέβαιος για τα οικιστικά ακίνητα: «Η πτώση των τιμών φτάνει στο τέλος της».

Σύμφωνα με στοιχεία οικονομικών ερευνητών, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στη Γερμανία μειώθηκαν το 2023 πιο έντονα από ό,τι τα τελευταία 60 χρόνια.

Ο ίδιος εξηγεί πως  «η αγορά θα παραμείνει σε ένταση το 2024. Ο κύριος λόγος είναι τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία καθιστούν ακριβότερη τη χρηματοδότηση ακινήτων. Για πολλούς μεγάλους επενδυτές, οι επενδύσεις δεν είναι επί του παρόντος κερδοφόρες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και η απροσδόκητα ακριβή συνέχεια της χρηματοδότησης δημιουργεί προκλήσεις. Οι επενδυτές εμπορικών ακινήτων αντιδρούν ταχύτερα στις κρίσεις από ό,τι οι συμμετέχοντες στην αγορά κατοικιών, στην οποία εστιάζουμε. Σίγουρα βλέπουμε μια προθυμία να επενδύσουν εδώ».

Ο Barna τονίζει πως «βραχυπρόθεσμα, η αγορά θα παραμείνει υπό σοβαρή πίεση, καθώς υπάρχουν σήμερα πάρα πολλοί κενοί χώροι γραφείων. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι το γραφείο θα παραμείνει ένας σημαντικός χώρος για συνεργατικές ανταλλαγές και είναι απαραίτητος για την προώθηση ενός δημιουργικού τρόπου εργασίας. Μάλιστα, θα προκύψουν καινοτόμες ιδέες για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον τέτοια κτίρια γραφείων. Οι νέες κτιριακές αντιλήψεις θα είναι πολύ πιο ευέλικτες και έξυπνες από ό,τι στο παρελθόν – και δεν θα στεγάζουν πλέον απλώς χώρους εργασίας».

Ο διευθυντής της Engel & Völkers δεν νομίζει ότι και στη Γερμανία θα χρεοκοπήσουν περιφερειακές τράπεζες όπως στις ΗΠΑ, λόγω της κρίσης στην αγορά εμπορικών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές έχουν μάθει πολλά και έχουν αυστηροποιήσει σημαντικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες γερμανικές τράπεζες αισθάνονται τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων.

Οι τράπεζες με μονόπλευρη εστίαση στη χρηματοδότηση γραφείων έχουν πληγεί περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες που είναι ευρέως τοποθετημένες θα μπορέσουν να απορροφήσουν καλύτερα τις αθετήσεις των δανείων εμπορικών ακινήτων.

Ωστόσο, ο Barna εκτιμά πως «η πτώση των τιμών φτάνει στο τέλος της. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι το 2024 θα σημειωθεί ένα κατώτατο σημείο όσον αφορά τις προσφορές για σπίτια και διαμερίσματα. Έχουμε ήδη παρατηρήσει μια ανοδική τάση το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ιδιαίτερα στο premium και πολυτελές τμήμα, βλέπουμε τις τιμές να αυξάνονται και πάλι. Αντίθετα, η υπόλοιπη αγορά παραμένει ελαφρώς τεταμένη, αν και βλέπουμε επίσης μεγαλύτερη αναζωογόνηση μέσω των συναλλαγών και των αγοραστών που επιστρέφουν στην αγορά. Η παράλυση του σοκ στην αγορά έχει τελειώσει».

Σε σχέση με την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, ο Barna τονίζει πως «υπάρχουν ήδη ένας ή δύο ξένοι πελάτες που με ρωτούν τι συμβαίνει στη Γερμανία αυτή τη στιγμή. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ελκυστικές τοποθεσίες για πολλούς διεθνείς επενδυτές.

Ωστόσο, η πολιτική σταθερότητα και ο κοσμοπολιτισμός παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Εάν οι λαϊκιστές με τα συνθήματά τους και τις δήθεν απλές λύσεις κερδίσουν όλο και περισσότερο το πάνω χέρι, αυτό θα έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στους παράγοντες τοποθεσίας.

To άρθρο Γερμανία – Engel & Völkers: Βραχυπρόθεσμα η αγορά ακινήτων θα παραμείνει υπό σοβαρή πίεση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button