ΕνημέρωσηΟικονομία

Γιατί ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου – Στο κόκκινο το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης

Την ανιούσα έχουν πάρει ξανά τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και αυτές των καυσίμων.
Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Brent ανέβηκε αυτή την εβδομάδα από τα 80 στα 85 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI στα 81 δολάρια. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στις εκτιμήσεις για τη ζήτηση φέτος, καθώς μετά το περσινό ιστορικό ρεκόρ, προβλέπεται να το σπάσει και πάλι το 2024 με 103,2 εκατ. βαρέλια. Αυτή είναι η εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ενώ αντίστοιχες προβλέψεις έχουν διατυπώσει και άλλοι φορείς και αναλυτές.
Ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη κατά 270.000 βαρέλια/ημέρα, ενώ είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην περίπτωση της βενζίνης που δεν δείχνει να επηρεάζεται από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων.
Στο μεταξύ, τα παγκόσμια εμπορικά αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 38 εκατ. βαρέλια το Φεβρουάριο, έχοντας χάσει 180 εκατ. βαρέλια από τον Ιούλιο.
Ο ΙΕΑ προειδοποίησε ότι στην αγορά πετρελαίου θα υπάρχει έλλειψη φέτος όλη τη χρονιά, ενώ ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του για το υπόλοιπο του έτους.
Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώνεται μια εικόνα που στηρίζει τις υψηλές τιμές. Απομένει να φανεί που θα βρουν το νέο σημείο ισορροπίας.

To άρθρο Γιατί ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου – Στο κόκκινο το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button