ΕνημέρωσηΟικονομία

Γρίφος η εξέλιξη των ενεργειακών τιμών – Σημάδια ανάκαμψης στην τιμή του φυσικού αερίου

Κρίσιμο ερώτημα που θα επηρεάσει φέτος το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι το αν βρήκε «πάτο» πλέον η τιμή του φυσικού αερίου, δηλαδή το περίφημο ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς TTF.

Το Δεκέμβριο του 2023 και το πρώτο μισό του Ιανουαρίου του 2024 η τιμή φυσικού αερίου μειώθηκε αισθητά, καθώς έχασε τα 30 ευρώ/MWh μετά από χρόνια, που επηρέασε το κόστος ενέργειας.

Η καλοδεχούμενη εξέλιξη οδήγησε χαμηλότερα και τις αντίστοιχες τιμές του ηλεκτρισμού: Η χονδρική τιμή στην Ελλάδα έπεσε τον Ιανουάριο κάτω από τα 100 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από το 2021, ενώ και η λιανική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω το Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα.

 

 

Εντούτοις, η τιμή του αερίου δείχνει να ανακάμπτει τις τελευταίες ημέρες. Από τα επίπεδα των 26 – 29 ευρώ βρίσκεται πλέον ξανά πάνω από τα 30.

Το γεγονός αυτό απειλεί να δώσει τέλος στην «ανάσα» που είδαν οι καταναλωτές ρεύματος τους τελευταίους μήνες και να αναζωπυρώσει εκ νέου τις τιμές αρχής γενομένης από το Μάρτιο.

Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε και ένα οξύμωρο που παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και αφορά το φυσικό αέριο: Τη στιγμή που το TTF έπεφτε διαρκώς από τον Οκτώβριο ως τα τέλη του έτους, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής αερίου στη χώρα μας σημείωνε άνοδο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα του 2023 η τιμή εισαγωγής ήταν χαμηλότερη από το TTF,  το Δεκέμβριο έφτασε να είναι υψηλότερη.

To άρθρο Γρίφος η εξέλιξη των ενεργειακών τιμών – Σημάδια ανάκαμψης στην τιμή του φυσικού αερίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button