Επικαιρότητα

«Γραμμή λαίλαπας θα σαρώσει τη χώρα» – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο – Galaksias.com

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε, με ανάρτησή του, το απόγευμα ότι «γραμμή λαίλαπας θα σαρώσει τη χώρα, με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα

Από το βράδυ της Κυριακής ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (24/2) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για τις περιοχές που θα πληγούν από τα έντονα φαινόμενα.

Στο μεταξύ, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε, με ανάρτησή του, το απόγευμα ότι «γραμμή λαίλαπας θα σαρώσει τη χώρα, με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

Το «ταξίδι» του βαρομετρικού χαμηλού από την Ιταλία στη χώρα μας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το πρωί της Τρίτης, οπότε και θα υπάρξει βελτίωση των καιρικών συνθηκών, όπως επισημαίνει.

Η ανάρτηση Μαρουσάκη για τον καιρό

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει τα εξής:

«Γραμμή λαίλαπας θα σαρώσει τη χώρα

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας μέσα στην Κυριακή και από τα δυτικά προς τα ανατολικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, αλλά και τους τοπικά πολύ ισχυρούς εώς και θυελλώδεις νοτιάδες.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μετατόπιση μίας ύφεσης (βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας) από την περιοχή της Ιταλίας ανατολικότερα δημιουργώντας κατά μήκος του ψυχρού μετώπου μια ζώνη καταιγίδων μεγάλου μήκους και μικρού πλάτους η οποία και θα σαρώσει μεγάλο τμήμα της χώρας μας και με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

Στον παρακάτω χάρτη από το μετεωρολογικό μας μοντέλο αποτυπώνεται αυτή η γραμμή λαίλαπας με ένα στιγμιότυπο που έχει ληφθεί από τη χρονοσειρά των προγνωστικών δεδομένων που λάβαμε και που αφορά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας με τη ζώνη των καταιγίδων (γραμμή λαίλαπας) να έχει καλοσχηματιστεί καθώς το ψυχρό μέτωπο της ύφεσης (μπλε καμπύλη με τα τοξάκια) απομακρύνεται από την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και εισέρχεται στη θάλασσα του Αιγαίου με ένα εκτιμώμενο μήκος της ζώνης αυτής καταιγίδων πιθανόν να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα. Αυτή θα είναι και η χρονική στιγμή (πρωινές ώρες Δευτέρας) όπου εκτιμούμε ότι θα επηρεαστεί και ο νομός Αττικής με ένα σύντομο μεν, με μεγάλη ένταση δε, πέρασμα καταιγίδων.

Στον ίδιο χάρτη σημειώνουμε με το γράμμα “Χ” το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο υπολογίζεται προς το νότιο Ιόνιο και το οποίο θα συνοδευτεί από έντονη αστάθεια που σημαίνει ότι μετά και το πέρασμα της γραμμής λαίλαπας θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος βροχών – καταιγίδων που θα αφορά τα νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας από όπου και αναμένεται να περάσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού του οποίου το ταξίδι πάνω από τη χώρα μας υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το πρωί της Τρίτης, οπότε και θα μιλάμε για γενικευμένη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!

Καλό σαββατόβραδο σε όλες και όλους!».

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button