Επικαιρότητα

Γόρδιος δεσμός τα οικονομικά του Δήμου; Ή πολιτικές επιλογές; – Galaksias.com

Είναι πολιτική επιλογή να στρέφεσαι στους δημότες και από την άλλη να προστατεύεις την κυβέρνηση που για παράδειγμα από τα 46 εκατ. που προβλεπόταν στον περσινό προϋπολογισμό ως «επιχορηγήσεις για επενδύσεις», απέδωσε στον δήμο Ηρακλείου λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ!

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου αποκαλύπτουν μια σειρά πλευρές: 

– Ποιες είναι οι αιτίες της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης του Δήμου Ηρακλείου; 

Κι όμως, οι αιτίες δεν είναι τα έργα του τεχνικού προγράμματος. Άλλωστε, δεν περιλαμβάνεται κάποιο μεγάλης εμβέλειας έργο υποδομής, όπως ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε αντιπλημμυρικά έργα στις επιβαρυμένες περιοχές του δήμου, δραστικές λύσεις με διανοίξεις και υπογειοποιήσεις στο οδικό δίκτυο για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, αντισεισμική θωράκιση με εκτεταμένους δευτεροβάθμιους ελέγχους σε σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια, ανέγερση νέων σχολείων και δεκάδων παιδικών σταθμών που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών. 
Όμως ταυτόχρονα το τεχνικό πρόγραμμα αξιοποιείται διαχρονικά από τις δημοτικές Αρχές σαν μια λίστα υποσχέσεων, σε μια προσπάθεια να δείξει στους δημότες ότι ΘΑ κάνει “μεγάλα έργα”, ως σήμερα όμως στην καλύτερη περίπτωση αυτό εκτελείται κατά το 1/3! Άρα εμφανίζονται στον προϋπολογισμό πλασματικά έξοδα, που οδηγούν – λόγω “ισοσκέλισης” – σε “φούσκωμα” εσόδων, δηλαδή σε “ξεζούμισμα” των δημοτών, αφού μόνο από αυτούς φτάνει σε υψηλά επίπεδα η εισπραξιμότητα του Δήμου.
Τα έξοδα δεν είναι βέβαια ούτε στις αμοιβές του προσωπικού, αφού οι υπηρεσίες είναι εδώ και χρόνια υποστελεχωμένες, καθώς όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) περιορίζουν δραματικά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

– Ήταν μονόδρομος ο δανεισμός που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου; 

Η δημοτική Αρχή από νωρίς έδειξε τα… δόντια της. Μετά που έφερε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, με συνολική αύξηση σε τέλη και φόρους για το 2024 να υπολογίζεται σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ επιπλέον του 2023, δηλαδή πάνω από 50% αύξηση στις πλάτες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, αποφάσισε τη λήψη νέου δανείου που θα αποπληρώνει τα επόμενα χρόνια ο ηρακλειώτικος λαός, ενώ ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί τα προηγούμενα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 2,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. 
Επέλεξε δηλαδή και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο να ρίξει τα βάρη στους δημότες. Είναι όμως πολιτική επιλογή να στρέφεσαι στους δημότες και από την άλλη να προστατεύεις την κυβέρνηση, που για παράδειγμα από τα 46 εκατ. που προβλεπόταν στον περσινό προϋπολογισμό ως «επιχορηγήσεις για επενδύσεις», απέδωσε στον Δήμο Ηρακλείου λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ! 
Είναι πολιτική επιλογή να αποδέχεσαι νέες αρμοδιότητες, όπως με τη σχολική στέγη και καθαριότητα, την κατάργηση των ΝΠΔΔ, την παραχώρηση του Παγκρήτιου Σταδίου και τώρα τα ενετικά τείχη… χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση σε μισθοδοσίες, συντηρήσεις κ.λπ., που οδηγούν μαθηματικά στην εμπορευματοποίηση, με τους δημότες να πληρώνουν ξανά. 

– Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Δήμων είναι φαινόμενο μόνο του Δήμου Ηρακλείου; 

Όταν η ίδια η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ ομολογεί ότι μόνο για το 2024 «εάν εφαρμοζόταν ο Νόμος 3852/2010 χωρίς παρεκκλίσεις και μνημονιακές διατάξεις, οι συνολικοί ΚΑΠ των Δήμων, με βάση τις προβλεπόμενες αποδόσεις από τα έσοδα των ΦΠΑ, Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, θα έπρεπε να είναι 7,5 δισ. ευρώ», ενώ για όλη την τριετία δόθηκαν μόνο 6,9 δισ. Αυτό αφορά όλους τους Δήμους της χώρας. Για τον Δήμο Ηρακλείου, με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, αυτό σημαίνει πάνω από 125 εκατ. ευρώ ετησίως! Ακόμα και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ο Δήμος δικαιούται περίπου 60 εκατ. ευρώ, αλλά στην καλύτερη περίπτωση έχει πάρει μόλις 25 εκατ. ευρώ. 
Είναι επομένως προφανές ότι είναι πολιτική επιλογή και μάλιστα διαχρονικά, όχι μόνο η μη διεκδίκηση, αλλά και η συνειδητή συγκάλυψη των ευρω-ενωσιακών και κυβερνητικών πολιτικών και των ευθυνών τους για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Η μη διεκδίκηση ούτε των θεσμοθετημένων πόρων. Η υποταγή στις ευρω-ενωσιακές κατευθύνσεις για ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και των στρατηγικών επιλογών του σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της πόλης μας, που πληρώνουν ξανά και ξανά για υπηρεσίες και μάλιστα υποβαθμισμένες. 
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” μαζί με τους μαζικούς φορείς δυναμώνουμε τη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση, τη μοναδική που μπορεί να κόψει τον γόρδιο δεσμό της αντιλαϊκής πολιτικής κεντρικού και τοπικού κράτους, που φορτώνει νέα βάρη στον Ηρακλειώτη… 

* Η Λίνα Ανδρουλάκη είναι δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button