Υγεία & Διατροφή

«Δεν γνωρίζουμε ποιοι από τους ομήρους είναι ακόμη ζωντανοί» – Galaksias Portal News

Η Χαμάς αγνοεί ποιοι από τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας είναι ζωντανοί και ποιοι είναι νεκροί, είπε σήμερα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί ή νεκροί, αν σκοτώθηκαν από τα (ισραηλινά) πλήγματα ή αν πέθαναν από την πείνα», είπε ο Μπάσεμ Ναΐμ. «Οι αιχμάλωτοι κρατούνται από διάφορες ομάδες, σε διαφορετικές τοποθεσίες», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 130 όμηροι παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα, όμως οι 31 από αυτούς είναι νεκροί. Περίπου 100 άλλοι απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, σε ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Το θέμα των ομήρων είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κάιρο με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Οι μεσολαβήτριες χώρες (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ) επιδιώκουν να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους που φέτος ξεκινά στις 10 ή 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απαιτεί από τη Χαμάς να της παραδώσει έναν ακριβή κατάλογο των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο, σε αντίθεση με την παλαιστινιακή οργάνωση, επειδή δεν της δόθηκε αυτή η λίστα. Η Χαμάς από την πλευρά της ζητά την οριστική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων προτού συμφωνήσει για την απελευθέρωση των ομήρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Μπάσεμ Ναΐμ, που βρίσκεται στο Κάιρο, «το ερώτημα που αφορά τους κρατούμενους (σ.σ. ομήρους) δεν αναφέρθηκε σε κανένα έγγραφο ή πρόταση κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

«Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε» τα ονόματα, τον αριθμό και ποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί, εξήγησε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button