Επικαιρότητα

Δεν πήραν ευρώ αποζημίωση μολονότι τα μαντριά τους έγιναν στάχτη από τις πυρκαγιές

Δε φτάνει που ήρθαν αντιμέτωποι με τις πύρινες φλόγες και παραλίγο πέρυσι το καλοκαίρι να καούν και εκείνοι ζωντανοί, έχασαν ζωικό κεφάλαιο, αλλά επειδή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, δεν πήραν ευρώ τσακιστό για τις ζημιές που υπέστησαν.

Ο λόγος για κατοίκους της περιοχής του Αγίου Γεωργίου Φερών, που τον περυσινό Ιούνιο είδαν κυριολεκτικά τις φλόγες να «καταπίνουν» ποιμνιοστάσια και μαντριά με αιγοπρόβατα και κότες αναπαραγωγής, απευθύνθηκαν στις επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί για την εκτίμηση των ζημιών, κατέθεσαν φωτογραφικό υλικό και δικαιολογητικά για να αποζημιωθούν, για να εισπράξουν τελικά απογοήτευση και άρνηση.

«Δεν καταβάλλετε εισφορές στον ΕΛΓΑ και γι’ αυτό δε μπορείτε να συμπεριληφθείτε στη λίστα εκείνων που θα αποζημιωθούν. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο», ήταν η απάντηση που έλαβε μόλις πριν από λίγες μέρες, μία 50χρονη από τον Αγ. Γεώργιο Φερών, η Δ.Κ. όταν έσπευσε να ενημερωθεί για ποιόν λόγο απορρίφτηκε η αίτησή της για αποζημίωση.

Όπως τόνισε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μπήκε σε μία ατέρμονη διαδικασία, εκείνη και τα παιδιά της, προκειμένου να συμπληρώσουν ολόκληρο φάκελο για να αποδείξει πως πράγματι υπέστη ζημιές από τις πυρκαγιές κι όταν έφτασε η ώρα των αποζημιώσεων «έπεσε πάνω σε τοίχο».

«Ποιος ο λόγος να κάνουμε τόσο κόπο αφού δεν προβλεπόταν να αποζημιωθούμε. Κανείς από τους αρμόδιους υπαλλήλους δε γνώριζε τις προϋποθέσεις για να μάς ενημερώσει εγκαίρως;», αναρωτήθηκε και δικαίως.

Το παράδοξο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως δεν της δόθηκε καμία άλλη εξήγηση, αν δηλαδή θα μπορούσε να είχε υποβάλλει αίτηση για αποζημίωση σε κάποιον άλλον φορέα- πλην του ΕΛΓΑ- προκειμένου να μπορέσει να αποκαταστήσει το ζωικό κεφάλαιο που απώλεσε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

«Είναι άδικο επειδή δεν είμαι κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφος να μη δικαιούμαι αποζημίωσης. Πως δηλαδή θα μπορέσω να αποκαταστήσω το ζωικό κεφάλαιο, για να μπορώ να έχω ένα εισόδημα;», αναρωτήθηκε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έμπλεη απογοήτευσης.

 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την 50χρονη ανάλογη ψυχρολουσία στην περιοχή έχουν υποστεί και άλλοι κάτοικοι, οι οποίοι προσπαθούν τώρα να βρούνε το δίκαιο τους και μία πειστική επιχειρηματολογία για τους λόγους που η Πολιτεία τους απέκλεισε από τη διαδικασία των αποζημιώσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button