Επικαιρότητα

Δεύτερο «χτύπημα» μέσα σε λίγες ημέρες στον Προφήτη Ηλία – Άγνωστοι «μπούκαραν» ξανά και πήραν 60 κιλά λάδι

Παραβίασαν παράθυρο της αποθήκης του ναού, πήραν εξήντα κιλά λάδι που φυλάσσονταν στο χώρο για τα καντήλια και έγιναν καπνός

Τον ιερό ναό Προφήτη Ηλία έβαλαν στόχο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες άγνωστοι δράστες. Αυτή τη φορά παραβίασαν παράθυρο της αποθήκης του ναού, πήραν εξήντα κιλά λάδι που φυλάσσονταν στο χώρο για τα καντήλια και έγιναν καπνός. Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο εφημέριος του Προφήτη Ηλία πατήρ Εμμανουήλ Μπιτζανάκης, ο οποίος δήλωσε πως «βάλλεται ο ναός, η Εκκλησία αλλά και ο ίδιος».

Το νέο χτύπημα σημειώθηκε ακριβώς έξι ημέρες από το προηγούμενο κατά το οποίο οι δράστες είχαν αφαιρέσει τάματα και μέρος του διάκοσμου του ναού. Σύμφωνα με τον εφημέριο, επιχείρησαν να παραβιάσουν και τα γραφεία καθώς υπήρχαν ίχνη στην είσοδο κι αφού δεν τα κατάφεραν, περιορίστηκαν στην αποθήκη. Οι άγνωστοι έδρασαν με τον ίδιο τρόπο, μεταμεσονύχτιες ή πρώτες πρωινές ώρες κι αφού κατάφεραν να παραβιάσουν με λοστό τα ξύλινα παραθυρόφυλλά.

«Δυστυχώς σήκωσαν το βαρέλι όπως ήταν και το πήραν. Από αυτό δίναμε και σε πιστούς που είχαν ανάγκη. Ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν και τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν, δείχνουν ότι είναι οι ίδιοι», σημείωσε ο πατήρ Εμμανουήλ Μπιτζανάκης. Ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία πως τα περιστατικά σε βάρος του ναού δεν είναι τυχαία και εκτιμά πως έχουν στόχο συνολικά το περιβάλλον του ιερού ναού Προφήτη Ηλία. Από την καταγραφή που έγινε πάντως διαπιστώθηκε πως η λεία των διαρρηκτών περιορίστηκε στο βαρέλι με το λάδι.

Στο προηγούμενο περιστατικό διάρρηξης του ναού οι δράστες είχαν παραβιάσει και πάλι με λοστό την δεξιά είσοδο, χωρίς να αναζητήσουν χρήματα από το παγκάρι γεγονός που έκανε τότε τον εφημέριο να μιλά για κίνητρα σχετικά με τον λόγο του ίδιου και της εκκλησίας. «Είμαι πεπεισμένος πως άνοιξη καιρού θα έχουμε περισσότερους βανδαλισμούς. Στοχεύεται το μνημείο, η Εκκλησία, το πρόσωπο μου. Διαπιστώνω πως όλα αυτά είναι ένα πακέτο και κατανοώ ότι πρέπει να αντιδράσουμε», επεσήμανε στο neakriti.gr, ο πατήρ Εμμανουήλ Μπιτζανάκης.  

Μέχρι σήμερα και παρά τα δεκάδες περιστατικά διαρρήξεων ο ιερός ναός Προφήτη Ηλία που δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγο ιστορικότητας και λόγο τοποθεσίας, παρέμενε αφύλακτος. Πλέον η ενορία είναι έτοιμη να λάβει τα μέτρα της για να διαφυλάξει την εκκλησία του Προφήτη Ηλία που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Δυτικής Κρήτης. Ήδη με τη βοήθεια εθελοντών αποφασίστηκε φύλαξη του χρόνου ενώ προχωρά και η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας τόσο περιμετρικά της εκκλησίας όσο και στον περιβάλλοντα χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία και οι αποθήκες.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button