Κόσμος

Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή – Έφτασε στη Σαουδική Αραβία

Στη Σαουδική Αραβία, έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, τον πρώτο του σταθμό σε μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, για νέο γύρο διαπραγματεύσεων σε Αίγυπτο, Κατάρ, Ισραήλ και Δυτική Όχθη με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας για το τέλος του πολέμου στη Γάζα. Την ίδια ώρα, οι βομβαρδισμοί στη Νότια Γάζα μαίνονται με αμείωτη ένταση.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του σουνιτικού βασιλείου και του Ισραήλ, καθώς και να συμβάλει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας.

Αυτή είναι η πέμπτη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το ταξίδι αυτό του Μπλίνκεν έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή εν μέσω των αμερικανικών επιδρομών κατά πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη, ως απάντηση σε επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα με την επιδίωξη να συνεισφέρει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.

Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button