ΕνημέρωσηΟικονομία

Δύο νέα προγράμματα για ενίσχυση της μικρομεσαίας αγροτικής επιχειρηματικότητας

Σε ισχύ τίθενται δύο νέα προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων αγροτών τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB. 

Τα προγράμματα στήριξης της μικρομεσαίας αγροτικής επιχειρηματικότητας θα υλοποιηθούν στις βάσεις που έχουν τεθεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με το έγγραφο που διαβίβασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, έχοντας εξαντλήσει τον αρχικό του προϋπολογισμό, επανενεργοποιείται το Φεβρουάριο 2024, με μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού διαθέσιμων δανείων κατά 71 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαθανάσης, το Ταμείο αυτό έχει ήδη στηρίξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας, με την παροχή μικροδανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη, συνδυασμένο με επιχορήγηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Για τον κλάδο αυτό, έχουν συμβασιοποιηθεί και εκταμιευτεί 397 δάνεια συνολικού ύψους 9.282.262 ευρώ, με την πρόσθετη δαπάνη για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και επιδοτούμενους τόκους να ανέρχεται σε 750 χιλ. ευρώ.

Εντός του Μαρτίου του 2024 θα υπάρχουν στην αγορά τα νέα Ταμεία του προγράμματος «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), στα οποία ο μεταποιητικός κλάδος αγροτικών προϊόντων είναι υπό προϋποθέσεις επιλέξιμος βάσει των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ, αναφέρει επίσης ο κ. Παπαθανάσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button