Επικαιρότητα

“Εγκαταλείψτε την κρατική κυριαρχία ενόψει της …νόσου Χ!” – Galaksias.com

Το παρών και στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έδωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Κάλεσε μάλιστα για μια ακόμα φορά όλα τα έθνη να προετοιμαστούν για μια νέα παγκόσμια πανδημία. Τόνισε και πάλι ότι στο πλαίσιο αυτό τα κράτη – μέλη του ΠΟΥ θα πρέπει να υπογράψουν μια δεσμευτική σύμβαση με τον ΠΟΥ ώστε να μπορεί να λάβει προπαρασκευαστικά μέτρα για την εμφάνιση του ιού της «Ασθένειας Χ». 

Το παθογόνο δεν υπάρχει ακόμη, αλλά ο ΠΟΥ πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι 20 φορές πιο θανατηφόρος από το παθογόνο που προκαλεί το COVID-19. Ο Ghebreysus καλεί τις χώρες του κόσμου να μάθουν από τα λάθη που έγιναν κατά την περίοδο του κορωνοϊού και να προετοιμαστούν για το ξέσπασμα της «Ασθένειας Χ». Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι ακόμα ζωντανοί, ισχυρίζεται, εάν υπήρχε επαρκής ικανότητα φροντίδας και επαρκές οξυγόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν για μια ακόμα φορά ερωτηματικά και αντιδράσεις. Ο Γκεμπρεγέσους επιμένει η νέα συνθήκη πανδημίας είναι προς το παγκόσμιο συμφέρον το οποίο δεν πρέπει να παρεμποδιστεί από τα Εθνικά συμφέροντα όπως είπε.

Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για ανάγκη για βελτίωση στους τομείς των αλυσίδων εφοδιασμού και της παραγωγής εμβολίων. Η διεθνής συνεργασία στους τομείς της έγκαιρης προειδοποίησης και του προστατευτικού εξοπλισμού θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί, είπε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button