ΕνημέρωσηΠολιτική

Εκεχειρία ενός μήνα στη Γάζα στο επίκεντρο εντατικών συνομιλιών – Galaksias Portal News

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνούν σε γενικές γραμμές επί της αρχής ότι η ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας μηνιαίας εκεχειρίας, αλλά το σχέδιο-πλαίσιο καθυστερεί λόγω των διαφορών των δύο πλευρών σχετικά με το πώς θα τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος στη Γάζα, δήλωσαν τρεις πηγές, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Οι εντατικές προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία του Κατάρ, της Ουάσιγκτον και της Αιγύπτου τις τελευταίες εβδομάδες επικεντρώθηκαν σε μια σταδιακή προσέγγιση για την απελευθέρωση διαφόρων κατηγοριών Ισραηλινών ομήρων – ξεκινώντας από τους πολίτες και καταλήγοντας στους στρατιώτες – με αντάλλαγμα τη διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η Χαμάς αρνήθηκε έκτοτε να προχωρήσει με τα σχέδια μέχρι να συμφωνηθούν οι μελλοντικοί όροι μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με έξι πηγές.

Ενώ το Ισραήλ έχει επιδιώξει να διαπραγματεύεται ένα στάδιο κάθε φορά, η Χαμάς επιδιώκει «μια συμφωνία-πακέτο» για μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού απελευθερωθούν οι όμηροι κατά την αρχική φάση, δήλωσε μία από τις πηγές, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης. Το Ισραήλ και η Χαμάς μιλούν μέσω των διαμεσολαβητών και δεν συνομιλούν απευθείας.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τρίτη ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ βρίσκεται στην περιοχή -για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα- για συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων και ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια μεγαλύτερη «ανθρωπιστική παύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button