Επικαιρότητα

Εκτεθειμένοι οι γεννηθέντες μετά το 1970 χωρίς εμβόλιο ή νόσηση – Galaksias.com

Σε καλή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στα Χανιά ασθενής με ιλαρά – Στάση αναμονής από τους ειδικούς για τα κρούσματα στο νησί

Με προσοχή παρακολουθούν οι λοιμωξιολόγοι την επανεμφάνιση της ιλαράς στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη εξάλειψης της νόσου μέσα από τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ένα από τα τέσσερα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στα Χανιά, όπως αποκάλυψε η “ΚΡΗΤΗ TV”, εξακολουθεί να νοσηλεύεται, με την κατάσταση της ασθενούς να είναι βελτιωμένη. Εμβολιασμό ή έλεγχο των βιβλιαρίων υγείας για τις ηλικιακές ομάδες της περιόδου πριν από την ένταξη του εμβολίου της ιλαράς στο εθνικό πρόγραμμα και λίγο μετά συστήνει η διευθύντρια Παθολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Χανίων κ. Ειρήνη Λαγουδάκη.

«Όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1970 πρέπει να ελεγχθούν, αν θυμούνται αν το έχουν περάσει ή αν έχουν εμβολιαστεί. Αν δεν έχουν εμβολιαστεί άτομα που θα μπορούσαν να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή ειδικά οι υγειονομικοί, θα πρέπει απαραίτητα να εμβολιαστούν», τόνισε η κ. Λαγουδάκη, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πόσο διάστημα μπορεί να καλύψει έναν άνθρωπο ο εμβολιασμός, είπε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα. Όταν κάποιος εμβολιαστεί, θεωρείται ότι κατά 99% είναι άνοσος. Όταν το έχει περάσει, επίσης θεωρείται άνοσος εφ’ όρου ζωής. Πριν από το 1970, ο περισσότερος πληθυσμός το είχε περάσει», πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια σημαντικό μέρος του πληθυσμού έμεινε ανεμβολίαστο λόγω και του αντιεμβολιαστικού κινήματος, με τις επιπτώσεις να είναι σήμερα ορατές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός είναι ενδημικός και μπορεί να υπάρχουν κύματα εμφάνισής του, κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια. Κρούσματα είχαν καταγραφεί ξανά στην Ελλάδα το 2015 και το 2017.

Προβληματισμός για τις επιπλοκές

Αυτό που δείχνει να προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους δεν είναι η πορεία της νόσου και τα στάδιά της, αλλά οι πιθανές επιπλοκές. «Υπάρχουν και ποσοστά επιπλοκών και εκεί είναι το όλο θέμα. Αν βγάζαμε ένα εξάνθημα και τελείωνε δε θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά το ποσοστό των επιπλοκών μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30%», εξήγησε η κ. Ειρήνη Λαγουδάκη.

Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εφαρμόζεται η προβλεπόμενη διαδικασία. Όπως επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Χανίων, υπήρξε άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας για τα τέσσερα κρούσματα. Όπως είπε, σε οτιδήποτε λοιμώδες και ειδικά στην ιλαρά, που είναι υπερμεταδοτική, ακόμα και στην υποψία, το περιστατικό άμεσα απομονώνεται, στέλνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και μόλις υπάρχει επιβεβαίωση ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός είναι ενδημικός και μπορεί να υπάρχουν κύματα εμφάνισής του κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια.

Η ίδια σημείωσε πως «στην περίπτωση των κρουσμάτων στα Χανιά η ενημέρωση έγινε απ’ όταν τα κρούσματα ήταν ακόμα ύποπτα, ούτε καν επιβεβαιωμένα». 

Όπως και στα κρούσματα COVID, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ιλαρά μπαίνουν σε απομόνωση. Σύμφωνα με τη διευθύντρια Παθολογίας και πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Χανίων, «πάντα δίνονται αυτές οι οδηγίες και γραπτώς και προφορικά και στην κλινική όπου υπάρχει η νοσηλεία».

Τα τελευταία χρόνια σημαντικό μέρος του πληθυσμού έμεινε ανεμβολίαστο λόγω και του αντιεμβολιαστικού κινήματος, με τις επιπτώσεις να είναι σήμερα ορατές.

45 φορές πάνω σε σχέση πέρυσι

Ο καθηγητής και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντής Κοφτερίδης, που μίλησε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” το βράδυ της Δευτέρας, χαρακτήρισε αναμενόμενη την επανεμφάνιση της ιλαράς, σημειώνοντας πως «οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, η οποία είναι 45 φορές πάνω από το προηγούμενο έτος».

Σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τονίζεται πως, µε βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος, η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα µε τα αποτελέσματα οροεπιδηµιολογικής μελέτης το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού κρίνεται ικανοποιητική αφού το 89,8% των συμμετεχόντων είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς είτε µέσω παρελθούσας νόσησης, είτε µέσω εμβολιασμού.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button