ΕνημέρωσηΟικονομία

ΕΚΤ και Fed διαχωρίζουν την στρατηγική τους για τα επιτόκια με το ευρώ να διολισθαίνει προς την ισοτιμία με το δολάριο

Να «ξεμακρύνει» από την Fed σε ό,τι αφορά τον ρυθμό μειώσεων των επιτοκίων αναμένεται να επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την ομόλογο της στις ΗΠΑ, Fed, καθώς επανέρχεται η συζήτηση για την διολίσθηση του ευρώ προς την ισοτιμία με το δολάριο.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg, τράπεζες μεταξύ των οποίων η αμερικανική BοfA και η γερμανική LBBW, εξετάζουν διάφορους κινδύνους και προειδοποιούν για μελλοντική αδυναμία του ευρώ, εάν επαληθευτούν τα στοιχήματα σχετικά με τον διαφορετικό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Geoffrey Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon, λέει ότι το ευρώ θα μπορούσε να αγγίξει την ισοτιμία με το δολάριο φέτος και δεν αποκλείει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά την συνεδρίαση αυτή την Πέμπτη (11.4.2024).

Προς το παρόν, κανένας από τους στρατηγικούς αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg δεν έχει ως βασικό σενάριο την πρόβλεψη «ένα προς ένα», η οποία θα απαιτούσε μια διολίσθηση περίπου 8% στα επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά στην κορύφωση του ενεργειακού πανικού της Ευρώπης μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Αλλά λίγοι είναι διατεθειμένοι να αγνοήσουν την πιθανότητα μιας τέτοιας πτώσης, αφού οι επενδυτές θυμούνται την κατρακύλα του 2022 – ειδικά όταν η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επιφέρει φοροελαφρύνσεις που ενισχύουν τον πληθωρισμό και εμπορικά «εμπόδια».

«Το δολάριο θα περάσει από την ισοτιμία σαν ζεστό μαχαίρι μέσα από το βούτυρο» αν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια ενώ η ΕΚΤ χαλαρώνει, δήλωσε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW. Η τράπεζα προβλέπει ότι το ευρώ θα διολισθήσει στο 1,01 δολάριο το 2025 – η πιο πτωτική πρόβλεψη από αυτές που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να βάλουν δώσει προσοχή κατά τη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα προετοιμάζοντας τις αγορές για μια πρώτη μείωση στις 6 Ιουνίου, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται. Αν και έχουν αποκρούσει σθεναρά την άποψη ότι θέλουν να συμβαδίσουν με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, δεν έχουν δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά το πρώτο βήμα, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα θα κρίνουν την κατάσταση.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button