ΕνημέρωσηΟικονομία

Ενιαίο πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας θα εκδίδεται από το Σεπτέμβριο

Συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο έντυπο από τον προσεχή Σεπτέμβριο η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα και θα εκδίδεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με λίγα κλικ και σε χρόνο εξπρές μέσω ειδικής ψηφιακής πύλης στο gov.gr .

Έτσι λοιπόν αφαιρείται από τους φορολογουμένους μία ακόμη εστία ταλαιπωρίας και καθυστέρησης, αφού το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, όπως θα ονομάζεται θα εκδίδεται για λογαριασμό πολιτών και επιχειρήσεων που χρειάζονται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους. Όπως έχει διαπιστωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση είναι κοινή, δηλαδή απαιτούνται και τα δύο πιστοποιητικά.

Ο πολίτης ή η επιχείρηση θα μπορούν μπαίνοντας στην πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας, που θα ενεργοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν το αποτέλεσμα. Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Θα είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση ενώ θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.

Οι πολίτες θα υποβάλουν την αίτησή τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Μετά την υποβολή της αίτησης θα ακολουθεί αυτόματος έλεγχος των στοιχείων που υποβλήθηκαν και κατόπιν-εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα εκδίδεται το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, με τους ίδιους όρους που διέπουν την έκδοση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ειδικότερα:

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή.

Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η παραγωγική λειτουργία πλατφόρμας αναμένεται να ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Ψηφιακή φορολογική ενημερότητα

Σημειώνεται ότι σήμερα οι φορολογούμενοι ακόμη και εάν έχουν ρυθμισμένες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους όπως τη μεταβίβαση ακινήτων ή την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο. Πολύ σύντομα θα περάσει στη ψηφιακή εποχή και η βεβαίωση οφειλής η οποία αφορά φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα – αρύθμιστα χρέη.

To άρθρο Ενιαίο πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας θα εκδίδεται από το Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button