ΕνημέρωσηΟικονομία

Εννέα νεκροί και 75 τραυματίες Παλαιστίνιοι από ισραηλινό πλήγμα σε κτήριο του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά αρμάτων μάχης κατά ενός καταφυγίου του ΟΗΕ στο οποίο φιλοξενούνται εκτοπισμένοι στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ να καταγγέλλει “κατάφωρη παραβίαση” του δικαίου του πολέμου.

«Άρματα μάχης έπληξαν ένα κτήριο που στεγάζει 800 ανθρώπους», δήλωσε ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής στη Γάζα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), αναφέροντας έναν πρώτο απολογισμό με «εννέα νεκρούς και 75 τραυματίες» στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι “περικύκλωσε” τη Χαν Γιουνίς όπου κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. Δεν απάντησε απόψε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Unrwa και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προσπαθούσαν σήμερα να φθάσουν στο κέντρο αυτό, πρόσθεσε ο Τόμας Γουάιτ, ο οποίος είχε κάνει λόγο νωρίτερα για “φλεγόμενα κτήρια και πολλά θύματα”. Εικόνες που μεταδόθηκαν από το αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera έδειχναν πυκνό καπνό και φλόγες να βγαίνουν από το κτίριο.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της Unrwa, κατήγγειλε από την πλευρά του “ακόμη μια φορά την κατάφωρη παραβίαση των βασικών κανόνων του πολέμου”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κέντρο εκπαίδευσης, που έγινε καταφύγιο, “είναι δηλωμένο σαφώς ως δομή του ΟΗΕ και οι συντεταγμένες του έχουν γνωστοποιηθεί στις ισραηλινές αρχές”, κατήγγειλε και αυτός στο Χ, εκτιμώντας ότι ο απολογισμός των εννέα νεκρών είναι “πιθανόν μεγαλύτερος”.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έδιναν διαφορετικούς αριθμούς ως προς τη συνολική χωρητικότητα της δομής, που υπολογίζεται σε 30.000 ανθρώπους από τον Πιέρ Λαζαρινί.

Την Τρίτη, ο Λαζαρινί είχε ανακοινώσει ότι το ίδιο κτήριο “επλήγη κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων” με ήδη έναν απολογισμό έξι νεκρών. Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στοιβάζονται στη Ράφα, νοτίως της Χαν Γιούνις, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να “εξοντώσει” τη Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στη Γάζα από το 2007, και εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά την οποία 25.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button