ΕνημέρωσηΟικονομία

Εντυπωσιακή πτώση του επιχειρηματικού δείκτη κλίματος στη Γερμανία

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία υποχώρησε στις 85,2 μονάδες τον Ιανουάριο, από 86,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν πιο δυσμενώς την τρέχουσα κατάστασή τους. Οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες ήταν επίσης και πάλι πιο απαισιόδοξες. Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην ύφεση.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στον τομέα της μεταποίησης. Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία ήταν ελαφρώς πιο ικανοποιημένες από την τρέχουσα επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Οι προσδοκίες βελτιώθηκαν επίσης, αλλά παρέμειναν απαισιόδοξες. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών συνεχίζει να μειώνεται, αν και όχι τόσο έντονα όσο στο τέλος του έτους.

 Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε από 81,9 σε 81,0%. Αυτό είναι περίπου δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται ιδίως στην αισθητά χειρότερη αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης.Η δυσαρέσκεια για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αυξήθηκε αισθητά.Οι προσδοκίες έγιναν επίσης κάπως πιο απαισιόδοξες.

Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.Οι έμποροι λιανικής ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από την τρέχουσα δραστηριότητα. Οι προσδοκίες τους επιδεινώθηκαν επίσης.Αυτό ισχύει τόσο για τον τομέα του χονδρικού όσο και για τον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος συνέχισε την πτωτική του πορεία.Οι εταιρείες αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως χειρότερη.Οι ήδη δυσοίωνες προοπτικές για τους επόμενους μήνες έγιναν ακόμη πιο δυσοίωνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button