Κόσμος

Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο – Ζητά έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, καθώς μετά από την έγκριση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε  επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για να δώσουν την έγκρισή τους. 

Η συμφωνία είναι συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Την αρχή έκανε το τουρκικό κοινοβούλιο με την επικύρωση του πρωτοκόλλου την οποία εμπόδιζε επί 20 μήνες. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Την ικανοποίησή του για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέφρασε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, παραπέμποντας παράλληλα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Στην σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως «η Ουάσινγκτον ανυπομονεί να λάβει το έγγραφο επικύρωσης της Τουρκίας και η Ουγγαρία να προχωρήσει επίσης στη διαδικασία».

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Μάιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, όμως η διαδικασία προσχώρησης, η οποία απαιτεί την έγκριση όλων των μελών, καθυστερούσε από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Η επικύρωση πλέον από την Τουρκία θα αφήσει την Ουγγαρία να είναι το τελευταίο εμπόδιο της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button