Επικαιρότητα

Η άσκηση με τα χέρια που σας βοηθά να τη ρίξετε – Galaksias.com

Αν έχετε επικεντρωθεί σε προπονήσεις για όλο το σώμα για να μειώσετε τα επίπεδα υψηλής αρτηριακής πίεσης, ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η προσθήκη μιας συγκεκριμένης άσκησης με τα χέρια μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης που μετράνε λιγότερο από 120/80 mmHg θεωρούνται εντός του φυσιολογικού εύρους, ενώ τα άτομα με μετρήσεις 130/90 mmHg ή περισσότερο πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα σας. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine και διαπίστωσε ότι οι ισομετρικές ασκήσεις που απαιτούν να κρατάμε τη θέση μας ενώ ενεργοποιούμε τους μύες (σκεφτείτε τις σανίδες, τις γέφυρες ή τις στάσεις της γιόγκα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η άσκηση που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Αλλά πρόσθετες έρευνες υποδεικνύουν ότι ίσως θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτόν τον κατάλογο και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης των χειρολαβών. Αυτό αποδείχθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Blood Pressure Monitoring, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συμμετείχαν σε προπόνηση ισομετρικής χειρολαβής τρεις ημέρες την εβδομάδα για συνολικά οκτώ εβδομάδες, είδαν μειώσεις στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Πιο πρόσφατες έρευνες έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά τις ασκήσεις χειρολαβής και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και για άτομα με πρόσθετα καρδιακά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association έθεσαν ως στόχο να διαπιστώσουν αν οι ασκήσεις χειρολαβής επηρεάζουν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε τρεις συνεδρίες άσκησης εβδομαδιαίως για οκτώ εβδομάδες, οι οποίες περιελάμβαναν την εκτέλεση τεσσάρων σετ συσπάσεων των χεριών που κρατήθηκαν για δύο λεπτά με τέσσερα λεπτά ανάπαυσης ενδιάμεσα.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα άσκησης χρησιμοποίησαν μια συσκευή χειρολαβής, ενώ σε όσους συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου δόθηκε μια μπάλα συμπίεσης. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης παρουσίασαν βελτιώσεις στην κυκλοφορία και πτώση της βραχιόνιας διαστολικής αρτηριακής πίεσης – μετρήσεις που λαμβάνονται από τη βραχιόνιο αρτηρία στο χέρι.

Εκτός από τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη δύναμη της χειρολαβής σχετίζεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με υπέρταση και παχυσαρκία.

Φυσικά, κάποιοι έχουν από τη φύση τους ισχυρότερη λαβή από άλλους. Αν δυσκολεύεστε να ανοίξετε το καπάκι του μπουκαλιού, έχετε πιο φτωχή δύναμη λαβής από τους άλλους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;

Δοκιμάστε ασκήσεις χειρολαβής ενώ βρίσκεστε σε χαλαρή κατάσταση. Μπορείτε να εξασκηθείτε σε μερικές ασκήσεις χειρολαβής χρησιμοποιώντας ένα γυάλινο βάζο με μέλι ή τουρσί για να ρίξετε με φυσικό τρόπο την πίεσή σας!

Γιατί είναι σημαντικό να ρυθμίσετε την πίεσή σας

Αν μειώσετε την πίεσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνετε την πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ βελτιώνονται και τα υπόλοιπα όργανα, όπως οι νεφροί και τα μάτια σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία μείωση κατά 5 με 6 μονάδες της διαστολικής πίεσης σε διάστημα πέντε ετών, οδηγεί σε 40% λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια και 20% λιγότερα καρδιακά. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ευεργετικά όταν η διαστολική πίεση μειωθεί κατά 10 μονάδες, οπότε παρατηρείται μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 56%!

Πηγή: oloygeia.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button