Επικαιρότητα

Η διαδρομή σε Ηράκλειο και Χανιά και οι λαμπαδηδρόμοι – Galaksias.com

Θα την υποδεχτούν Αρχές, αθλητές παγκοσμίου εμβέλειας, εκπαιδευτική κοινότητα και χιλιάδες πολίτες

Την Ολυμπιακή Φλόγα υποδέχεται μεθαύριο Πέμπτη το Ηράκλειο. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, απ’ όπου η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με αυτοκίνητο μέχρι τη συμβολή των λεωφόρων Δημοκρατίας και Γεωργίου Παπανδρέου. 
Ακολούθως θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία με τη συμμετοχή έντεκα αθλητών, με κεντρικό σταθμό την πλατεία Αγίου Τίτου, όπου και θα πραγματοποιηθεί τελετή, ενώ στη συνέχεια η λαμπαδηδρομία μέσω 25ης Αυγούστου και της λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου θα καταλήξει στο ύψος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, για να συνεχίσει το ταξίδι της σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Από τον Δήμο Ηρακλείου, όπως είπε στο Ράδιο 98,4 ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Τσαπάκης, προτάθηκαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή περισσότεροι λαμπαδηδρόμοι απ’ όσους αποφασίστηκε να μετέχουν, καθώς το Ηράκλειο διαθέτει αρκετά μεγάλο δυναμικό, χωρίς ωστόσο αυτή να γίνει αποδεκτή. 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, απ’ όπου η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με αυτοκίνητο μέχρι τη συμβολή των λεωφόρων Δημοκρατίας και Γεωργίου Παπανδρέου

Τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων που θα μετέχουν είναι: 

1. Στέλλα Πιλάτου, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο άλμα εις μήκος, 2η θέση (2005) και 5η θέση (2002) στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών/Γυναικών, 3η θέση στο Παγκόσμιο Φοιτητικό, 6η (2003) και 7η θέση (2006) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών, 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (2001), 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών/Γυναικών (2002), 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό Νεανίδων (1999), συμμετέχουσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με διακρίσεις σε 6 Βαλκανικά και 8 Πρωταθλήματα Ελλάδας. 

2. Ειρήνη Βασιλείου, πρωταθλήτρια στα 400 μ., δύο φορές συμμετέχουσα σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Rio 2016, Tokyo 2020) στα 400 μέτρα, τρεις φορές συμμετέχουσα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, έξι φορές συμμετέχουσα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, βαλκανιονίκης 400 μ. (2019), 17 φορές πανελληνιονίκης στα 200, 400, 800, 4×100 και 4×400 μ. 

3. Μιχάλης Καλαράκης, πρωταθλητής Παραϊππικής Δεξιοτεχνίας, συμμετέχων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024, 11ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2022), 9ος στο Πανευρωπαϊκό (2023).

4. Ραφαέλα Δαμιανάκη, 14 ετών, αθλήτρια των Special Olimpics στην Ενόργανη. 

5. Βασίλης Κακουλάκης, πρωταθλητής Κολύμβησης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και πισίνας στα 50 μ. και 25 μ., πρωταθλητής στην κλασική κολύμβηση και στη Μαραθώνια Κολύμβηση open water. Καλύτερος κολυμβητής βάσει του συστήματος αξιολόγησης της World Aquatics με 820 βαθμούς για την επίδοσή του στα 1.500 μ., πανελλήνιο ρεκόρ σε 25άρα πισίνα στα 400, 800 και 1.500 μ. ελεύθερο. Κορυφαίος κολυμβητής μαραθώνιας κολύμβησης στην Κρήτη με χρυσό μετάλλιο στο Comen Cup (2023). 

6. Άρτεμις Κουτράκη, καλλιτεχνική κολύμβηση, πρωταθλήτρια Συγχρονισμένης Κολύμβησης, μέλος Εθνικής Ομάδας με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης στην Ντόχα (2024), χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (2024), αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2023), χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2022), πρώτη Ελληνίδα που χόρεψε μικτό ντουέτο στην Εθνική Ομάδα. 

Ωστόσο, για τον ορισμό των συνοδών των λαμπαδηδρόμων, ο Δήμος Ηρακλείου απέστειλε σχετικό αίτημα προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις, οι οποίες όρισαν τις/τους: 

* Ελληνική Ομοσπονδία KickBoxing: Κουτάντου Ευαγγελία, Πετούση Μαρίνα και Μαρκατάτος Γιώργος (αναπληρωματικός). 

* Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας: Αϊδινιώτης Γιάννης και Πετράκη Πελαγία. 

* Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών: Σταματάκης Νίκος και Μανιαδή Αθηνά. 

* Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος: Αρώνης Γιάννης και Λυδάκης Ιωσήφ-Εφραίμ. 

* Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Κρήτης: Πιτσούλη Εμμανουηλία-Μαρία, Πρινιωτάκη Παρασκευή και Νικητάκη Αγγελική (αναπληρωματικός). 

* Ένωση Καλαθοσφαιριστικών Σωματείων Κρήτης: Σταμούλος Δημήτρης και Αποστολίδη Ευαγγελία. 

* Special Olympics: Μπόκα Αλεξάνδρα. 

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης την παρουσία μαθητών τόσο στη διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας, όσο και στην τελετή που θα προσδώσει εορταστική ατμόσφαιρα, όπως κι εκδηλώσεις πολιτιστικού επιπέδου που θα επιμεληθεί το Λύκειο Ελληνίδων. 

Όσον αφορά στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, θα είναι σύντομες και τα μέτρα αυξημένα για την ασφάλεια της διαδρομής και του χώρου της τελετής. 

Στα Χανιά το απόγευμα της Πέμπτης

Την Ολυμπιακή Φλόγα θα υποδεχτούν την ερχόμενη Πέμπτη τα Χανιά, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Δύο ημέρες μετά την τελετή αφής της, στην Αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού, η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στην Κρήτη. 

Στα Χανιά, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει στις 6:20 το απόγευμα από τη συμβολή των οδών Σκαλίδη και Χάληδων και εν συνεχεία, διασχίζοντας την οδό Πειραιώς, την πλατεία Τάλω και την ακτή Κουντουριώτη, θα καταλήξει στο Γυαλί Τζαμί, όπου θα ανάψει ο βωμός. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χανίων θα αποδώσει τον Ολυμπιακό Ύμνο με φόντο τον Φάρο του ενετικού λιμανιού, ενώ στη διάρκεια της τελετής προβλέπονται ομιλίες και δρώμενα.

Μετά το άναμμα του βωμού, στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το Γυαλί Τζαμί, η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο της Αθήνας Flux Laboratory, θα παρουσιάσουν το “The Olympic Cypher”, μια παράσταση χορού υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου. Το πρόγραμμα βασίζεται στην ιδιαίτερη ολυμπιακή ταυτότητα της Ελλάδας, με στόχο να αναδείξει τους δεσμούς μεταξύ τέχνης και αθλητισμού και τις κοινές τους αξίες. 
Σημειώνεται, δε, ότι τα Χανιά είναι μια από τις έξι πόλεις της χώρας στις οποίες θα φιλοξενηθεί η εν λόγω χορευτική παράσταση. Ταυτόχρονα, σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχτεί το breakdance, ως νέο άθλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Πέμπτης προβλέπεται να αναχωρήσει ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, που θα μεταφέρει τη Φλόγα στο λιμάνι της Σούδας, για να επιβιβαστεί στο πλοίο της γραμμής και να συνεχίσει το ταξίδι της στην ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Η Ολυμπιακή Φλόγα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ελλάδα, θα διανύσει 5.000 χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 πόλεις, 7 νησιά και 12 αρχαιολογικούς χώρους. 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button