Επικαιρότητα

“Η Ελβετία δεν είναι πλέον ουδέτερη χώρα” – Galaksias.com

«Η Ελβετία δεν είναι πλέον ουδέτερη χώρα» είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ κατηγορώντας την ότι ακολουθεί μια αντιρωσική στρατηγική. Η τοποθέτηση του έγινε κατά την διάρκεια συνάντησης του με τον Ελβετό ομόλογό του Ignazio Cassis στη Νέα Υόρκη, ο οποίος προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι παραμένει ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, εφόσον λαμβάνονται υπόψη τα εθνικά της συμφέροντα και το Κίεβο αναγνωρίζει τις «νέες πραγματικότητες επί τόπου» σχετικά με τα πρώην ουκρανικά εδάφη που έκτοτε ψήφισαν να γίνουν μέρος της Ρωσίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κασί, ο Ελβετός Υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να τον πείσει ότι η Ελβετία θα μπορούσε «όπως έκανε στο παρελθόν, να λειτουργήσει ως μεσολαβητής για οποιοδήποτε θέμα».

«Του εξήγησα ότι ένας μεσολαβητής πρέπει να είναι ουδέτερος», είπε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «η Ελβετία ήταν προηγουμένως διάσημη όχι μόνο για τη στρατιωτική της ουδετερότητα, αλλά και για την ουδετερότητά της με μια ευρύτερη έννοια, γεγονός που της επέτρεψε να φιλοξενήσει με επιτυχία διάφορες διαδικασίες διαπραγμάτευσης».

Σχολιάζοντας την πρόταση της Βέρνης να μεσολαβήσει στις συνομιλίες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε επίσης ότι οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από χώρες που βοηθούν ενεργά την Ουκρανία είναι «χειριστικές».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button