ΕνημέρωσηΟικονομία

Η Ελλάδα προβλέπεται να είναι εξαγωγική χώρα το 2030 – Galaksias Portal News

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, επισήμανε ότι τα δίκτυα, η αποθήκευση και οι νέες τεχνολογίες είναι τα «κλειδιά» για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και αναφέρθηκε στη στρατηγική του Ομίλου που περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όλοι δουλεύουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μίας μετάβασης που θα επιτρέψει να ζούμε καλύτερα και πιο ανταγωνιστικά, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΔΕΗ Ανανεώσιμες. «Αυτό που ξεκινάμε από την Ελλάδα μπορεί να μας κάνει μια τοπική υπερδύναμη. Δημιουργείται ένας εθνικός πρωταθλητής και το 2030 πιστεύω θα είμαστε εξαγωγική χώρα».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται, σύμφωνα με το energygame.gr. Ο Όμιλος ΔΕΗ, όπως είπε, στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

Η ΔΕΗ «πρασινίζει» συνεχώς, επειδή καταρχήν έχει έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, εγκατεστημένης ισχύος 4,6 GW, στα οποία αν προστεθούν και τα 2,8 GW, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, αγγίζει τα 2/3 του στόχου που έχει θέσει για την τριετία.

Έχοντας πλέον εξασφαλίσει σχεδόν το 70% της ισχύος από ΑΠΕ που απαιτείται για το στόχο του 2026, ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί αυτός ο στόχος μειώνεται σημαντικά.

Οι άξονες ανάπτυξης του Ομίλου είναι το «πρασίνισμα», η πελατοκεντρική στρατηγική και οι νέες τεχνολογίες. Όσον αφορά τον κλάδο των ΑΠΕ, σημείωσε πως αποτελεί αποτελεί στρατηγική επιλογή η ενεργειακή μετάβαση, καθώς πέρα των άλλων είναι μία σωστή επιχειρηματική επιλογή για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία και η αειοφορία των επενδύσεων.

Ο κ. Μαύρος συνέχισε προσθέτοντας ότι η «πράσινη» ενέργεια έχει το μικρότερο κόστος και η βιομηχανία μπορεί να προσφέρει φθηνότερα αγαθά. «Όσο η ηλεκτρισμός γίνεται φθηνότερος θα διεισδύει περισσότερο στη ζωή μας και θα τροφοδοτεί με φθηνή ενέργεια τη βιομηχανία», σχολίασε.

Η ενεργειακή μετάβαση θα βασιστεί στην απανθρακοποίηση (με την απόσυρση των μονάδων ορυκτών καυσίμων), την αποκεντρωμένη παραγωγή από ΑΠΕ, καθώς και την ψηφιοποίηση. «Αυτή είναι η ουσία της ενεργειακής μετάβασης, χρειάζεται βούληση και πολιτική κατεύθυνση. Θεωρώ ότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο», κατέληξε.

To άρθρο Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Η Ελλάδα προβλέπεται να είναι εξαγωγική χώρα το 2030 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button