Κόσμος

Η Ε.Ε. καταπατά τους κανόνες της, οι οργανώσεις αντεπιτίθενται νομικά – Galaksias.com

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Οι νομικοί σύμβουλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ακολουθεί τους δικούς της κανόνες για την έγκριση φυτοφαρμάκων, σε μια δυνητικά εκρηκτική γνωμάτευση που θα μπορούσε να υποστηρίξει τις ενστάσεις κατά της απόφασης της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να επανεγκρίνει τη χρήση της γλυφοσάτης για ακόμα 10 χρόνια.

Η γνωμάτευση, που συντάχθηκε το 2022 και ελήφθη από το POLITICO, αναλύει μια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που διαπίστωσε ότι “όλα τα φυτοφάρμακα που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να αποδεικνύεται ότι δεν είναι τοξικά ή καρκινογόνα μακροπρόθεσμα”. Ωστόσο, εν μέσω νομικής ασάφειας, οι ρυθμιστικές αρχές δεν απαιτούν πάντα από τις εταιρείες φυτοφαρμάκων να παρέχουν τέτοια στοιχεία, σύμφωνα με τη γνωμάτευση και τα σχετικά έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πασκάλ Κανφέν, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Ευρωβουλής, συζήτησε το θέμα με την Επίτροπο για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, η οποία, σε αλληλογραφία που έλαβε επίσης το POLITICO, αναγνώρισε διαδικαστικές ελλείψεις, τον ενημέρωσε για τα διορθωτικά μέτρα που λάμβανε, και υποσχέθηκε να «συνεχίσει να εργάζεται» για το θέμα.

Τώρα, σε μια ξεχωριστή αλλά σχετική εξέλιξη, περιβαλλοντικές ΜΚΟ σχεδιάζουν να κινηθούν νομικά κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Νοεμβρίου που επιτρέπει στους αγρότες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την γλυφοσάτη. Το ζιζανιοκτόνο είναι εδώ και χρόνια ο στόχος δικαστικών διαδικασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ενάγοντες έχουν κερδίσει αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κορυφαίο κατασκευαστή του, τη γερμανική αγροχημική εταιρεία Bayer (η οποία έχει αγοράσει την Monsanto).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Το φθινόπωρο του 2017, ο Mathieu Blaise και άλλοι 20 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν μετά από εισβολή σε καταστήματα στο γαλλικό διαμέρισμα Ariège. Kατέστρεψαν μπουκάλια και βιτρίνες του Roundup, ενός εμπορικού ζιζανιοκτόνου που περιέχει τη γλυφοσάτη ως δραστικό συστατικό και κυκλοφορεί τώρα από την Bayer, ενώ προηγουμένως από την Monsanto.

Όταν τους ασκήθηκε δίωξη, η ομάδα υποστήριξε ότι ενεργούσαν προς το δημόσιο συμφέρον επειδή το φυτοφάρμακο δεν έπρεπε ποτέ να είχε εγκριθεί για πώληση εξαρχής.

Άλλωστε, μια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε καταλήξει στο συμπέρασμα λίγα χρόνια νωρίτερα ότι η γλυφοσάτη ήταν πιθανώς καρκινογόνα. Οι ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι η πράξη τους είχε σκοπό να αποκαλύψει θεμελιώδεις ατέλειες στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο κανονικά έχει σκοπό να κρατάει τα επικίνδυνα αγροχημικά εκτός αγοράς.

Τοπικοί δικαστές ζήτησαν από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα για να καθοδηγήσει τις συζητήσεις τους για την υπόθεση.

Στην ετυμηγορία του του 2019, γνωστή ως απόφαση Blaise, το δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με την ίδια την πράξη βανδαλισμού. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ διαθέτει ένα ισχυρό πλαίσιο για τη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων.

Εάν ακολουθηθεί κατά γράμμα, είπε το δικαστήριο, το πλαίσιο απαιτεί ότι για όλα τα φυτοφάρμακα που προορίζονται για πώληση στην ΕΕ πρέπει να αποδεικνύεται ότι δεν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα.

Μετά από μια παρατεταμένη δίκη και σε μια εκπληκτική ανατροπή, οι Γάλλοι δικαστές αθώωσαν τους ακτιβιστές τον Ιούνιο του 2021 αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανοί κίνδυνοι του Roundup υπερτερούσαν του βανδαλισμού.

Η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης και ο καθένας από τους ακτιβιστές αργότερα κρίθηκε ένοχος και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.

Στα χρόνια από τότε που το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ γνωμοδότησε για την υπόθεση Blaise, νομικοί εμπειρογνώμονες εξέτασαν εξονυχιστικά τι εννοούσαν οι δικαστές.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η απόφαση σημαίνει ότι οι κανονισμοί της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα επαρκούν για να διασφαλίσουν ότι δεν μπορούν να πωληθούν επιβλαβή αγροχημικά οπουδήποτε στο μπλοκ.

Μια ερμηνεία, που δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, προχώρησε παραπέρα.

Γράφτηκε από δικηγόρους της εσωτερικής νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι οι ασάφειες στη νομοθεσία της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα σημαίνουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές αποτυγχάνουν συστηματικά να απαιτούν από τους κατασκευαστές να παρέχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα προϊόντα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και δεν θα προκαλέσουν βλάβη μακροπρόθεσμα.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε γεωργικά φυτοφάρμακα ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι αγρότες, για παράδειγμα, έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον και είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο.

 

 

Προϊόντα με βάση τη γλυφοσάτη — αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο, ή περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όλων των πωλήσεων φυτοφαρμάκων στην ΕΕ κάθε χρόνο — καθώς και προϊόντα που περιέχουν άλλα επώνυμα ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα.

Η Bayer υπερασπίστηκε την ασφάλεια του κορυφαίου προϊόντος της. «Επί δεκαετίες, υπάρχει συντριπτική συναίνεση μεταξύ των κορυφαίων υγειονομικών αρχών σε όλο τον κόσμο ότι η γλυφοσάτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, και καμία ρυθμιστική αρχή δεν έχει διαπιστώσει ότι η γλυφοσάτη είναι νευροτοξική ή καρκινογόνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στο POLITICO.

Τα καταδικαστικά συμπεράσματα των εσωτερικών δικηγόρων του Κοινοβουλίου οδήγησαν τον Κανφέν, Γάλλο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το κεντρώο κόμμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να ζητήσει από την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022 να αυστηροποιήσει την επιβολή των κανόνων της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα.

Σε απάντηση, η Κυριακίδη αναγνώρισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να ζητήσουν δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της έκθεσης στα φυτοφάρμακα, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται εργασίες για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων.

Η Κυριακίδη απαρίθμησε διάφορα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι το χάσμα στην αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης τοξικότητας των φυτοφαρμάκων δεν είχε καλυφθεί πλήρως.

Την εποχή της ανταλλαγής μεταξύ Κυριακίδη και του Κοινοβουλίου το 2022, ακόμη και η EFSA δεν είχε πρόσβαση σε δεδομένα μακροπρόθεσμης τοξικότητας για ορισμένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα στην ΕΕ.

Έξι χρόνια μετά τη σύλληψη του Mathieu Blaise για βανδαλισμό καταστημάτων που πωλούσαν προϊόντα γλυφοσάτης, η χημική ουσία εγκρίθηκε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ακόμα 10 χρόνια τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την αποχή της Γαλλίας από μια βασική ψηφοφορία για το θέμα.

Αμέσως μετά, το Pesticide Action Network Europe και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα μηνύσουν την Επιτροπή για μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ. Στα επιχειρήματά τους, σημείωσαν ότι η ίδια η EFSA είχε δηλώσει ότι δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει την επίσημη αξιολόγηση ασφάλειας της χημικής ουσίας επειδή έλειπαν δεδομένα.

Οι ΜΚΟ αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την απόφαση Blaise για να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους όταν θα την παρουσιάσουν την Πέμπτη. Αυτό θα λάβει τη μορφή ενός αιτήματος προς την Επιτροπή να διενεργήσει εσωτερική επανεξέταση της επανέγκρισης της γλυφοσάτης — το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία νομικής αμφισβήτησης.

Ενώ η νομική ομάδα του Κοινοβουλίου εστίασε στη γνώμη της σε εικαζόμενες αποτυχίες των εθνικών ρυθμιστικών αρχών να διασφαλίσουν ότι οι κατασκευαστές παρέχουν μακροπρόθεσμα δεδομένα για την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων τους, οι ΜΚΟ θα υποστηρίξουν ότι η ίδια η EFSA απέτυχε να αντιμετωπίσει επαρκώς ερωτήματα σχετικά με το εάν η γλυφοσάτη ή η εμπορική της σύνθεση, Roundup, είναι τοξική και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα. Τουλάχιστον τρεις άλλες ξεχωριστές αγωγές που εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένης μιας από τη γαλλική ΜΚΟ Secrets Toxiques.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο POLITICO ότι η ερμηνεία της απόφασης από το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να παράσχει στις ΜΚΟ άφθονα πυρομαχικά, καθιστώντας την υπόθεσή τους «πολύ ισχυρότερη».

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα στην ερμηνεία του Κοινοβουλίου που θα δικαιολογούσε τις ρυθμιστικές αρχές να λάβουν διαφορετική απόφαση για τη γλυφοσάτη ή οποιοδήποτε άλλο φυτοφάρμακο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button