Επικαιρότητα

Η κοινωνία των πολιτών καταγράφει την ολίσθηση του κράτους δικαίου – Galaksias.com

«Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση: Η Κοινωνία των Πολιτών καταγράφει την ολίσθηση του Κράτους Δικαίου», το θέμα της εκδήλωσης

Mε μεγάλη επιτυχία και πολύ εμπεριστατωμένες εισηγήσεις διεξάγεται εκδήλωση με τίτλο: «Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση: Η Κοινωνία των Πολιτών καταγράφει την ολίσθηση του Κράτους Δικαίου».

Την εκδήλωση οργάνωσαν και συμμετέχουν οι ανεξάρτητες οργανώσεις: Vouliwatch, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), HIAS Ελλάδος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και Reporters United.

Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, σήμερα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στον ΔΣΑ – Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60, Αθήνα).

Η προάσπιση και ενίσχυση του Κράτους Δικαίου παραμένει άμεση προτεραιότητα της ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών, ενόψει της συνεχιζόμενης υποχώρησης των θεσμών της χώρας.

Οι διοργανώτριες οργανώσεις κατέθεσαν την κοινή τους έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα το 2023, στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου των εθνικών συστημάτων που διεξάγει η Επιτροπή μέσω της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου.

Στη Συνέντευξη Τύπου εντόπισαν πέντε οριζόντια ζητήματα με αντίκτυπο στις διαφορετικές πτυχές του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα:

  • Παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Predator κατά υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων και άλλων στόχων
  • Παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών όπως η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ιδίως μέσω αντισυνταγματικών τροποποιήσεων της σύνθεσης της Αρχής, εκφοβισμού των μελών της και κλήση τους ως υπόπτων σε ποινικές διαδικασίες
  • Αναγκαστική εξαφάνιση ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη χώρα υπό τη μορφή επαναπροωθήσεων, με συνέχιση της ευθείας παράβασης διαταγών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους σε κίνδυνο και για την πρόσβασή τους σε διαδικασίες ασύλου
  • Ολίσθηση της ελευθερίας του Τύπου, με κατάταξη της χώρας στην τελευταία θέση της ΕΕ για δεύτερη συνεχή χρονιά, λόγω των απειλών και επιθέσεων, των παρακολουθήσεων και των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) κατά δημοσιογράφων
  • Αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ιδίως κατά μειονοτήτων, σε συνδυασμό με την ευρύτερη αντίληψη περί ατιμωρησίας των σωμάτων ασφαλείας και την έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης.

Οι ομιλητές/-ριες στη Συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν με τις παρεμβάσεις τους,  τα παραπάνω ζητήματα, και συγκεκριμένα:

  • Στέφανος Λουκόπουλος, Διευθυντής Vouliwatch, «Καλή νομοθέτηση-διαφάνεια»
  • Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Reporters United, «Ελευθερία του τύπου και υποκλοπές»
  • Έλλη Κριωνά-Σαράντη, Δικηγόρος, HIAS Ελλάδος, «Αποτελεσματικότητα δικαιοσύνης (αστυνομία, pushbacks, ποινικοποίηση)»

Τη Συνέντευξη Τύπου συντονίζει η Μαρία Λούκα, Σεναριογράφος – Δημοσιογράφος (news247).

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτριος Βερβεσός.

Στη Συνέντευξη Τύπου δόθηκαν στη δημοσιότητα η έκθεση που κατέθεσαν οι οργανώσεις  μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η περίληψη των κυριότερων σημείων της.

«Η Έκθεσή μας επισημαίνει περαιτέρω παραβιάσεις των αρχών του Κράτους Δικαίου και των υποχρεώσεων που επιβάλλει το διεθνές, το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο.

Στόχος της συνεισφοράς μας είναι να υποστηρίξουμε τη διαδικασία ελέγχου του Κράτους Δικαίου με την υποβολή αξιόπιστων και επίκαιρων πληροφοριών και να αιτηθούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διατύπωση συστάσεων προς την Ελλάδα για συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συμμόρφωση της χώρας με τις θεμελιώδεις αρχές και νομικές υποχρεώσεις του δικαίου της ΕΕ».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button