ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Η σύγκρουση Δήμου Μούτση – Σωτηρίας Μπέλλου για το «Δε λες κουβέντα»

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Δήμου Μούτση. Ο σπουδαίος συνθέτης, τραγουδοποιός και πιανίστας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, αφήνοντας πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη.

Ο Δήμος Μούτσης έχει γράψει μουσική, μεταξύ άλλων, για τραγούδια που αγαπήσαμε τα οποία έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη και πολλοί άλλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση του Δήμου Μούτση με τη Σωτηρία Μπέλλου

Επεισοδιακή ήταν δε η συνεργασία του με τη Σωτηρία Μπέλλου, για το «Δε λες κουβέντα», το εμβληματικό τραγούδι που έγινε τεράστια επιτυχία και έχει πάρει τον χαρακτηρισμό του «κλασικού».

Η συνάντηση

Οι δυο τους συναντήθηκαν το 1981. Ο Δήμος Μούτσης είχε ήδη ακολουθήσει ένα δρόμο, με βάση τον «ηλεκτρικό» ήχο που είχε αρχίσει να γίνεται παγκοσμίως δημοφιλής, αλλά και με αναφορές στην «κάντρι» μουσική (στοιχείο εξαιρετικά διακριτό στο «Δρομολόγιο» του 1979 σε στίχους Νίκου Γκάτσου με τον Μανώλη Μητσιά), όπως αναφέρει η mixanitouxronou.gr. Είχε ήδη γράψει μουσική για σπουδαία τραγούδια, όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Αύριο πάλι» και «Με ένα παράπονο».

Από την άλλη, η Σωτηρία Μπέλλου έχοντας προ πολλού κατακτήσει με την αξία της τον τίτλο της «βασίλισσας του ρεμπέτικου», από τη μεταπολίτευση και μετά έκανε κάποια «ανοίγματα» και σε πιο «έντεχνους» συνθέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μούτσης, τότε, ζήτησε τη συμμετοχή της στον πρώτο «προσωπικό» δίσκο που ετοίμαζε πάνω σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη, το περίφημο «Φράγμα».

Η Μπέλλου θα έλεγε τρία τραγούδια στο άλμπουμ, ένα εκ των οποίων ήταν το «Δε λες κουβέντα». Ο συνθέτης φρόντισε να γράψει μουσικές που θα ήταν πιο κοντά στο «στυλ» της κι έτσι το συγκεκριμένο το έφτιαξε σε ζεϊμπέκικο ρυθμό.

Ακούστε το τραγούδι:

Το επεισοδιακό παρασκήνιο

Ο Μούτσης πρόβαρε με τη Σωτηρία μόνο τα τρία κουπλέ του τραγουδιού, αποκρύπτοντάς της ότι ενδιάμεσα υπήρχε και ρεφρέν το οποίο ερμήνευε ο ίδιος. Η ηχογράφηση ολοκληρώθηκε χωρίς η Μπέλλου να έχει ιδέα για το ρεφρέν. Λίγες μέρες αργότερα, εκείνη, εξακολουθώντας να μη γνωρίζει για το ρεφρέν, πήγε στο σπίτι του Δήμου Μούτση, σε έξαλλη κατάσταση καθώς θεωρούσε απαισιόδοξο το τραγούδι.

«Τι τραγούδι είναι αυτό που μου έδωσες;», φέρεται να τον ρώτησε και του ανακοίνωσε ότι ζήτησε «να μην κυκλοφορήσει το τραγούδι και θα κάνω ασφαλιστικά μέτρα». Ο Μούτσης προσπάθησε να την ηρεμήσει και να της εξηγήσει τι είχε συμβεί, αλλά η Μπέλλου εκείνη τη στιγμή ήταν οργισμένη.

Λίγες μέρες αργότερα ο Μούτσης τής έστειλε ηχογραφημένο το τραγούδι. Η Μπέλλου το άκουσε και έσπευσε να τον επισκεφθεί κρατώντας λουλούδια. Τον ευχαρίστησε λέγοντάς του «τελικά είμαι τυχερή.

Κατόπιν αυτού το «Δε λες κουβέντα» κυκλοφόρησε κανονικά στο «Φράγμα», και αμέσως έγινε τεράστια επιτυχία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button