Επικαιρότητα

Θα γίνουν δύο φορές… αδέρφια – Μοναδικό παράδειγμα στον Βόλο – Galaksias.com

Η δωρεά νεφρού από αδερφό σε αδερφή και οι τρεις μανάδες που χάρισαν για δεύτερη φορά ζωή στα παιδιά τους.

Η ιστορία έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις που μανάδες θυσιάστηκαν για τα παιδιά τους. Και σήμερα ακόμη δε λείπουν οι μάνες που δίνουν το παν για τα παιδιά τους. Αξιες κάθε επαίνου, προβάλλουν ως λαμπρά παραδείγματα για όλους μας, θα πει συγκινημένος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου Νεφροπαθών ν. Μαγνησίας «Αγιοι Ανάργυροι» Βασίλης Γιαννάκος.

Η χρονιά που έφυγε για τη Μαγνησία στον τομέα των μεταμοσχεύσεων έκλεισε με θετικό πρόσημο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, ενώ το αξιοσημείωτο και ταυτόχρονα συγκινητικό είναι ότι μετά από αρκετά χρόνια καταγράφηκαν τρεις μεταμοσχεύσεις από ζωντανούς δότες και οι τρεις μάλιστα από μανάδες που πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τους νεφρούς τους στα παιδιά τους, δίνοντάς τους ουσιαστικά για δεύτερη φορά ζωή. Εγιναν επίσης άλλες τρεις μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες.

 

Βασίλης Γιαννάκος:
Οι συγγενείς που γίνονται δότες νεφρού είναι άξιοι κάθε επαίνου και προβάλλουν ως λαμπρά παραδείγματα για όλους μας

Δύο φορές αδέρφια…

Όμως και το 2024 ξεπρόβαλε με ενθαρρυντικά μηνύματα για τον τοπικό σύλλογο, καθώς σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις μέχρι τώρα έχει εκδηλωθεί η πρόθεση αδέρφια να βοηθήσουν αδερφούς, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους, ως χρόνια πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια.

Στη μία περίπτωση μία 30χρονη κοπέλα, γεμάτη όνειρα και προσδοκίες, περιμένει να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να λάβει νεφρό από τον 35χρονο αδερφό της.

Την ίδια προσμονή και αισιοδοξία διατηρεί και ένας 50χρονος, ο οποίος αναμένει να ανάψουν το πράσινο φως οι γιατροί, ώστε στη συνέχεια η αδερφή του που ζει στο εξωτερικό να γίνει δότρια νεφρού.

Ο πρόεδρος των νεφροπαθών Μαγνησίας μιλά με συγκίνηση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στόχος του το επόμενο διάστημα είναι να αυξηθούν οι ζωντανοί δότες. Πήρε μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο την πρωτοβουλία για να συναντηθεί με μέλη του συλλόγου που ήδη βρίσκονται σε λίστα αναμονής από 5 έως 10 χρόνια, θέλοντας κυρίως να εμφυσήσει την ιδέα της αποδοχής δωρεάς οργάνων από το συγγενικό περιβάλλον.

Μεταμόσχευση νεφρού με βάση την ιατρική βιβλιογραφία μπορεί να γίνει ακόμη και από συγγενή τετάρτου βαθμού, αν το μόσχευμα φυσικά είναι συμβατό.

«Δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και πιο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν νεφρικές παθήσεις μη αναστρέψιμες, με τους περισσότερους να καταλήγουν στην αιμοκάθαρση, την συχνότερη μέθοδο με την οποία αντιμετωπίζεται η αδυναμία λειτουργίας των νεφρών.

Μέρα παρά μέρα εξαρτημένοι από ένα μηχάνημα, δίνουν παράταση στην δύσκολη καθημερινότητα, που αποτελείται από πολλούς διατροφικούς περιορισμούς, λήψη αρκετών φαρμάκων, κατάθλιψη, σωματική κόπωση» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, εστιάζοντας παράλληλα στην ανάγκη να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις.

Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που παρουσιάζουν ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Στον νομό Μαγνησίας είναι περίπου 60 με 65 άτομα στην λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι. Η ηλικία κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τον 2,5-3 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια. Στην περίπτωση του ελάχιστου χρόνου δεν υπολογίζονται τα «επείγοντα» και οφείλεται σε υψηλή μοριοδότηση λόγω μεγάλης συμβατότητας με τον δότη ή στην ύπαρξη συγγενικού δότη.

Με βάση το μητρώο του Συλλόγου τοπικά υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 270 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 200 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 20 περιτοναϊκή πλύση και 50 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.

«Το πλήθος των διαδικασιών που πρέπει να περάσετε για να το κάνετε αυτό, είναι αρκετά χρονοβόρο κουραστικό και ασυνήθιστο», λέει ο κ. Γιαννάκος περιγράφοντας τους κύκλους των ιατρικών εξετάσεων, το βουνό της γραφειοκρατίας, τις προεγκρίσεις και τις διαδικασίες, πολλές φορές αποθαρρύνει τους δότες, όμως πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι θα σώσουν μία ζωή, κι αυτό είναι το υπέρτατο.

«Θα έλεγε κανείς ότι εκείνος που λαμβάνει ένα τέτοιο δώρο, είναι ένας ιδιαίτερα τυχερός και ευτυχής άνθρωπος. Ακόμη περισσότερο, όμως, ευτυχής είναι εκείνος που το προσφέρει ­γιατί μπορεί να υπερβεί κάθε ανθρώπινη αδυναμία και ανασφάλεια, και να το κάνει», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος, προσδοκώντας ότι το 2024 θα «κλείσει» με καλύτερους όρους για τους νεφροπαθείς της Μαγνησίας.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας καλεί όλα τα μέλη του στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024, από τις 18:00 μμ έως 21:00 μμ στην αίθουσα του ξενοδοχείου Παρκ. Θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του συλλόγου.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button