Επικαιρότητα

Ιταλίδα σύμβουλος τέχνης «βλέπει» Θεοτοκόπουλο στην εικόνα του Τσιβαρά – αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ του neakriti.gr

ακρόαση άρθρου

Ιταλίδα σύμβουλος τέχνης «βλέπει» Θεοτοκόπουλο στην εικόνα του Τσιβαρά – αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ του neakriti.gr

Ενισχύονται τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι εικόνα της Παναγίας και της Αγίας Αικατερίνης που βρέθηκε σε εκκλησία στον Τσιβαρά Αποκορώνου, ανήκει στον μεγάλο Κρητικό Ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. Όπως αποκάλυψε ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV Ελεύθερο Σημείο και στον Λευτέρη Συμβουλάκη, το προσεχές διάστημα θα γίνει η πρώτη δημοσίευση του επιστημονικού άρθρου με το οποίο εισηγείται στην επιστημονική κοινότητα πως πρόκειται για αγιογραφία που φιλοτέχνησε ο Ελ Γκρέκο ως αγιογράφος στον Χάνδακα

  • «Ο Θεοτοκόπουλος ήταν ο πιο διάσημος και πιο ακριβοπληρωμένος του Χάνδακα
  • «Θα είναι το πρώτο έργο του Γκέκο που ανακαλύπτεται στην Κρήτη»

Πιο κοντά στην επιστημονική τεκμηρίωση πως η εικόνα που βρέθηκε το 2004 σε εκκλησία στον Τσιβαρά Αποκορώνου είναι έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου οδηγούν τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων του Δημόκριτου, του επίτιμου έφορου αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη και Ιταλίδας ιστορικού τέχνης. Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή Ελεύθερο Σημείο της ΚΡΗΤΗ TV και στον Λευτέρη Συμβουλάκη ο Μιχάλης Ανδριανάκης, πολύ σύντομα θα γίνει η πρώτη επίσημη δημοσίευση του επιστημονικού άρθρου.

«Τα τεχνοτροπικά στοιχεία είναι αρκετά σε σχέση με τις λίγες εικόνες που έχουμε απ’ όταν ήταν στην Κρήτη όπως είναι η Κοίμηση και ακόμα και η Βάφτιση του Ηρακλείου, βρίσκει κι εκεί κανείς στοιχεία», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Ελεύθερο Σημείο» ο Μιχάλης Ανδριανάκης.

Όπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ του neakriti.gr, εκτός από τη σύνδεση των τεχνοτροπικών στοιχείων, τυχαία ανασκαφή στην περιοχή των Καλυβών έφερε στο φως και μια εκκλησία του Ματθαίου Καλλέργη, και στην οποία πιθανότατα βρισκόταν η εικόνα του Ελ Γκρέκο ως το 1595. Υπέρ της άποψης ότι η αγιογραφία του Τσιβαρά ανήκει στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο φαίνεται ότι έχει ταχθεί και η ιστορικός Τέχνης από την Ιταλία Claudia Terribile, η οποία τεκμηρίωσε τη σχέση μεταξύ του Ματθαίου Καλλέργη και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και μάλιστα την περίοδο που μεγαλουργούσε ως αγιογράφος στον Χάνδακα.

«Ο Θεοτοκόπουλος ήταν ο πιο διάσημος και πιο ακριβοπληρωμένος του Χάνδακα… Δεν μπορεί να μην έκανε αρκετές εικόνες», τόνισε ο κ. Ανδριανάκης.

Στο μεταξύ, η εξέταση της αγιογραφίας, με την Θεοτόκο σε αυστηρό βυζαντινό ύφος αλλά πιο δυτικότροπη την Αγία Αικατερίνη, οδηγεί αρχαιολόγους και επιστήμονες στην άποψη ότι είναι ένας γνήσιος πίνακας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ο οποίος μάλιστα θα είναι ο μοναδικός που ανακαλύπτεται στην Κρήτη.

Ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 όταν μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, ανακοινώθηκε στο συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο της Κρήτης στο Ρέθυμνο, ότι η εικόνα μπορεί ενδεχομένως  να θεωρηθεί ως το πρωιμότερο έργο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου, πριν αυτός αναχωρήσει από την Κρήτη για την Ιταλία και στην συνέχεια για την Ισπανία.

Σήμερα τα δύο κομμάτια της εικόνας, βρίσκονται στη Βυζαντινή Συλλογή Χανίων και είναι υπό διερεύνηση ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το τελικό πόρισμα.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button