Επικαιρότητα

«Κάνουν την παιδεία εμπόρευμα, τον φοιτητή πελάτη» – Κλιμακώνουν τον αγώνα τους εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί στα Χανιά

Χθες Δευτέρα 19/2, πραγματοποιήθηκε συντονισμός της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας των Χανίων, με μαζική συμμετοχή των συλλόγων ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου, του ΣΕΠΕ Χανίων, καθώς και μελών ΔΕΠ του ΠΚ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα των Χανίων, τονίζει ότι «χθες Δευτέρα 19/2, πραγματοποιήθηκε συντονισμός της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας των Χανίων, με μαζική συμμετοχή των συλλόγων ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου, του ΣΕΠΕ Χανίων, καθώς και μελών ΔΕΠ του ΠΚ».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση: 

«Εδώ και ένα μήνα όλο ένα και μεγαλύτερες είναι οι αντιδράσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Πανελλαδικά εκατοντάδες οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις καταδίκης του νομοσχεδίου, καθώς και  δεκάδες σύλλογοι ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών. Επίσης τα συλλογικά όργανα των καθηγητών και των εργαστηριακών ( ΠΟΣΔΕΠ και ΠΟΣΕΔΙΠ/ΠΟΕΤΕΠ) έχουν εναντιωθεί στο νομοσχέδιο, όπως και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται να παρακάμψει με εξόφθαλμο τρόπο το Σύνταγμα ιδρύοντας (και μάλιστα με προσχηματικά κριτήρια) ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατακρεουργώντας την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μόνο κατ’ όνομα δε θα είναι κερδοσκοπικά: “μη κερδοσκοπικά” σημαίνει απλά ότι ο ισολογισμός τους δε θα δείχνει κέρδη – κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με παχυλούς μισθούς στους εν Ελλάδι “ιδιοκτήτες” και τον περίγυρό τους, αλλά και με την μεταφορά χρημάτων μέσω “αναθέσεων έργου” στη μητρική εταιρεία εκτός Ελλάδος.

Κάνουν την παιδεία εμπόρευμα τον φοιτητή πελάτη

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προσφέρουν Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική αναγνώριση σε αμφίβολης ποιότητας σπουδές με οικονομικούς όρους. Επίσης θα έχουν εισακτέους που θα έχουν «επιτύχει» βαθμολογία στις πανελλήνιες εξετάσεις πολύ κατώτερη από την βάση εισαγωγής στα αντίστοιχα δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα: λ.χ., εισαγωγή σε τμήματα Ιατρικής με 8000 μόρια αντί για 18000 μόρια. Παράλληλα θα πλήξουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια (μέσω απορρόφησης μέρους της κρατικής χρηματοδότησης) και ιδιαίτερα τα Περιφερειακά (το κόστος των –αμφίβολης ποιότητας- σπουδών θα είναι μικρότερο από το κόστος σπουδών στην περιφέρεια). Θα πλήξουν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και την δημόσια ασφάλεια και υγεία- θα έχουμε στην κοινωνία μας πλημμύρα από αμφιβόλων προσόντων απόφοιτους Ιατρικών και Πολυτεχνικών σχολών. Κατά βάση, δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό που δεν μπορεί να ικανοποιήσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αντιθέτως το οδηγούν στην περεταίρω υποβάθμιση και υποχρηματοδότησή του.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ, κατ’ εντολή Κοσμήτορα, με σκοπό την καταστολή και την τρομοκράτηση των φοιτητών! Σήμερα ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης σε αγαστή συνεργασία με τον Κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ, μιλούν για εκ νέου εισβολή της αστυνομίας, απειλώντας τους φοιτητές. Τέτοιου είδους εικόνες δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές και δεν έχουν κανένα χώρο στα Πανεπιστήμια !

Έχουμε αποδείξει, ότι με κοινό βηματισμό μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες, ήδη έχουμε καταφέρει, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, την καθυστέρηση της κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου. Ήρθε η ώρα οι φοιτητές, η ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και όλος ο λαός, να δώσουμε αυτή τη μάχη ώστε το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί ! Καλούμε, τις Γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων και όλα τα όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις ενάντια στο νομοσχέδιο. Καλούμε όλους τους ακαδημαϊκούς λειτουργούν να τιμήσουν την θέση τους και να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Καλούμε όλους τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς να δώσουμε από κοινού τον αγώνα αυτό μέχρι να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο.

Συντονιζόμαστε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενόψει κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχέδιου. Στηρίζουμε την Πανεκπαιδευτική – Πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα την μέρα αυτή. Στηρίζουμε την κινητοποίηση στην πόλη των Χανίων την Πέμπτη 21/2.  Οργανώνουμε από κοινού συνέντευξη τύπου μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς τις επόμενες μέρες».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button