ΕνημέρωσηΟικονομία

Κάτω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει εκταμιευθεί – «Καμπανάκι» από την ευρωπαϊκή βιομηχανία – Galaksias Portal News

Το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης στο οποίο προβλέπει την εκταμίευση 800 δισ. ευρώ που προορίζεται να χρηματοδοτήσει την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση έχει παρακωλυθεί από τη γραφειοκρατία, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους βιομηχάνους της ΕΕ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχει εκταμιευθεί λιγότερο από το 1/3 των πόρων.

Ο Ζαν – Φρανσουά φαν Μπόξμερ (Jean-François van Boxmeer), επικεφαλής της ομάδας πίεσης της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία, δήλωσε στους Financial Times ότι το ταμείο ανάκαμψης NextGen της ΕΕ – που συχνά διαφημίζεται ως ευρωπαϊκός πρόδρομος του νόμου του Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) για τη μείωση του πληθωρισμού – είναι “πολύ, πολύ δύσκολο” να έχει κανείς πρόσβαση. Αντιθέτως, πρότεινε η ΕΕ να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στα μεγάλα έργα υποδομής.

Το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο συμφωνήθηκε ως οικονομική απάντηση στην πανδημία Covid-19 και χρηματοδοτείται από κοινό δανεισμό που ορισμένες πρωτεύουσες επιμένουν ότι πρέπει να παραμείνει εφάπαξ, έχει διανύσει το μισό της προβλεπόμενης διάρκειάς του 2021-2026.

 Ωστόσο, μέχρι τον Δεκέμβριο είχε εκταμιεύσει μόνο το 30% των διαθέσιμων επιχορηγήσεων και δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

“Υπάρχουν πολλά εμπόδια και κριτήρια που πρέπει να πληρούνται”, δήλωσε ο van Boxmeer, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Vodafone, σε συνέντευξή του στους Financial Times. “Οι άνθρωποι χάνονται στην πολυπλοκότητα της προσφοράς. Η πρόθεση είναι καλή, αλλά οι άνθρωποι χάνονται. . . Κοιτάξτε την απορρόφηση”

Η ERT αναφέρει ότι τα μέλη της περιλαμβάνουν τους διευθύνοντες συμβούλους και τους προέδρους περίπου 60 από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ταμείου ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσον οι εθνικές κυβερνήσεις επιτυγχάνουν τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι συχνά περιλαμβάνουν την ψήφιση νομοθεσίας. Μόλις το 18% αυτών των λεγόμενων “ορόσημων” έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Ορισμένες χώρες, ιδίως η Πολωνία και η Ουγγαρία, δεν έχουν αγγίξει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας – του μεγαλύτερου αποδέκτη της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη – ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να την δαπανήσουν λόγω καθυστερήσεων στην εκταμίευση.

Το ταμείο ανάκαμψης ήταν “κατακερματισμένο” και έπασχε από “πλήρη έλλειψη ευρωπαϊκού σχεδιασμού”, επειδή ήταν μια απάντηση έκτακτης ανάγκης στην πανδημία με στόχο την επιτάχυνση των υφιστάμενων εθνικών σχεδίων, δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε ότι η απόφαση για το πώς θα δαπανηθούν οι πόροι εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία βρίσκονται “συνολικά σε καλό δρόμο” όσον αφορά την εφαρμογή του ταμείου. Πρόσθεσε ότι “πολλά επιτυχημένα προγράμματα [ωφελούν] τη βιομηχανία” στα εθνικά σχέδια δαπανών των χωρών.

Το ταμείο, και η αναμενόμενη ώθηση που θα προκύψει από την εκταμίευση, θεωρούνται ένα επίτευγμα ορόσημο της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) και η σημαντικότερη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ.

Ο Βαν Μπόξμερ πρότεινε η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να δαπανήσει απευθείας σε έργα υποδομής που ωφελούν όλη την Ευρώπη, όπως οι διεθνείς συνδέσεις ηλεκτρικού δικτύου, αντί να διοχετεύει τη χρηματοδότηση μέσω των κρατών μελών.

“Η ΕΡΤ δεν έχει συναίνεση σε αυτό το θέμα”, δήλωσε. “Αλλά κατά τη γνώμη μου . . . είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε”

Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία επιθυμεί να δει “περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια διαφορετική Ευρώπη” μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις απαιτούν από την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στον τομέα της ενέργειας, όπου οι εταιρείες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ ή την Κίνα.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η άμεση στήριξη της ΕΕ για έργα όπως οι διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές είναι “ιδιαίτερα αποτελεσματική”, αλλά ότι τα προγράμματα που βασίζονται σε εθνικά σχέδια, όπως το ταμείο ανάκαμψης, αποτελούν “συμπληρωματική” προσέγγιση.

Ωστόσο, ο Tagliapietra του Bruegel δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν “ισχυρό κοινό προϋπολογισμό” για δημόσια αγαθά, όπως οι διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών, και ότι μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση θα μείωνε το κόστος των επενδύσεων.

Σε μελέτη για την ΕΡΤ, η Boston Consulting Group εκτιμά ότι οι επενδύσεις που απαιτούνται σε υποδομές ενεργειακών μεταφορών θα ανέλθουν σε 800 δισ. ευρώ έως το 2030 και θα αυξηθούν σε 2,5 δισ. ευρώ έως το 2050.

“Η κλίμακα της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί νέα σκέψη για το πώς θα οικοδομηθεί καλύτερα μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που θα λειτουργεί για όλους τους Ευρωπαίους”, δήλωσε ο van Boxmeer. “Ταυτόχρονα, η ανάπτυξή μας είναι υποτονική. Για να πληρώσετε για όλα αυτά χρειάζεστε περισσότερη ανάπτυξη”

Η ΕΕΤ θεωρεί ότι η προτεραιότητα της επόμενης Επιτροπής θα πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης μέσω της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, η οποία εξακολουθεί να περιορίζεται από περίπου 100 μη δασμολογικούς φραγμούς.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε ο van Boxmeer. “Η βελτίωση της ενιαίας αγοράς είναι . . . σκληρή δουλειά. Δεν είναι να ρίχνεις πολλά χρήματα στα πράγματα”

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια στιγμή “Ντελόρ”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον εκλιπόντα Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής και αρχιτέκτονα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

“Ήρθε σε μια εποχή που αμφισβητήθηκε και η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Οι αρχές της δεκαετίας του 1980 δεν ήταν ένδοξα χρόνια. Αυτή είναι μια στιγμή Ντελόρ, όπου πρέπει να ωθήσεις [την ενσωμάτωση] λίγο περισσότερο”

To άρθρο ΕΕ: Κάτω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει εκταμιευθεί – «Καμπανάκι» από την ευρωπαϊκή βιομηχανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button