ΕνημέρωσηΠολιτική

«Καίει» το μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σισί στο Κάιρο – Πώς θα κατανεμηθούν τα 7,4 δισ. από την ΕΕ στην Αίγυπτο

Με το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλ Σίσι ξεκινούν οι συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο Κάιρο. Βασικό θέμα προς συζήτηση στη συνάντηση των δύο ηγετών είναι το μεταναστευτικό, τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται αυξημένες ροές σε Γαύδο και νότια Κρήτη, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεμάχερ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ Ντε Κρόο βρίσκονται στο Κάϊρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, για να επισφραγιστεί η συμφωνία χρηματοδότησης ενός πακέτου που θα υπερβαίνει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ως στήριξη στην Αίγυπτο για το κορυφαίο ζήτημα του μεταναστευτικού. 

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, η Ένωση θα παράσχει στην Αίγυπτο χρηματοδότηση ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2024 έως το 2027 στο πλαίσιο συμφωνίας για διευρυμένη συνεργασία που θα ανακοινωθεί στο Κάιρο σήμερα.

Τα χρήματα θα περιλαμβάνουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και 600 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος. Τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια (π.χ ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων)

Από τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή, 1 δισεκατομμύριο ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης θα παρασχεθεί το 2024, δήλωσε ο αξιωματούχος.

 

To άρθρο «Καίει» το μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σισί στο Κάιρο – Πώς θα κατανεμηθούν τα 7,4 δισ. από την ΕΕ στην Αίγυπτο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button