Επικαιρότητα

«Καινοτόμο και απόλυτα επίκαιρο» το πρόγραμμα έκτακτης επέμβασης για τη διάσωση ανθρώπων και ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο (vid)

ακρόαση άρθρου

«Καινοτόμο και απόλυτα επίκαιρο» το πρόγραμμα έκτακτης επέμβασης για τη διάσωση ανθρώπων και ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο (vid)

Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης με την Αναπτυξιακή για έκτακτα περιστατικά

  • Στόχος η εξειδίκευση και μεταφορά ΑμεΑ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
  • Βάση η εκπαίδευση των εθελοντών αλλά και η προμήθεια μέσων μεταφοράς
  • Στο πρόγραμμα και η διάσωση ζώων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
  • Ζητούμενη η διαχείριση σοβαρών περιστατικών στην Ελλάδα
  • Σχεδιάζεται η κατάρτιση όλων των εθελοντικών ομάδων

Οι βίαιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καταστροφικές πλημμύρες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές δοκιμάζουν τις αντοχές και την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο στην Κρήτη, όπου οι αποστάσεις, η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και η ένδεια εξειδικευμένων μέσων, αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.

Στην αναγκαιότητα αυτή έρχεται να απαντήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υπέβαλαν η Περιφέρεια Κρήτης και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου για να υλοποιηθεί μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2021-2027».

Ο ένας από τους πυλώνες του προγράμματος βασίζονται στην ανάγκη εξειδικευμένης υποστήριξης και μεταφοράς ατόμων με ειδικές ανάγκες, για την απομάκρυνση τους από ζώνες κινδύνου, την ώρα που τα σώματα ασφαλείας επιχειρούν για τη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο, είτε για την κατάσβεση πυρκαγιών. Το πρόγραμμα έρχεται για να καλύψει την ανάγκη εξειδικευμένης εκπαίδευσης εθελοντών αλλά και την προμήθεια μέσων μεταφοράς.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί εστιάζει και στην αντίστοιχη ανάγκη που υπάρχει στο τομέα της διάσωσης ζώων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τομέα στον οποίο η Ελλάδα στερείται οργανωμένου μηχανισμού για τη διαχείριση ανάλογων καταστάσεων, ενώ σωματεία και εθελοντές δεν διαθέτουν κατάλληλα μέσα και εκπαίδευση για να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαχείριση αντίστοιχων προκλήσεων.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, μέσα από το πρόγραμμα το οποίο χαρακτηρίζεται καινοτόμο και απόλυτα επίκαιρο, σχεδιάζεται η κατάρτιση όλων των αντίστοιχων εθελοντικών ομάδων, για την εφαρμογή σχεδίων διάσωσης, την παροχή πρώτων βοηθειών, όσο όμως και την εξασφάλιση εξοπλισμού και κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς, τόσο για άτομα με ειδικές ανάγκες όσο και για ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button