Επικαιρότητα

“Κατεβάζει ρολά” ο δημόσιος τομέας για 24 ώρες – Τι θα γίνει με τα σχολεία – Galaksias.com

Αναμένεται να “νεκρώσει” ο δημόσιος τομέας από την απεργία της ΑΔΕΔΥ ενώ συμμετέχουν και τα σωματεία του ΠΑΜΕ

“Νεκρώνει” ο δημόσιος τομέας και πολλοί άλλοι εργασιακοί χώροι του ιδιωτικού τομέα σήμερα στη χώρα μας, με συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο – στις 10 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας – αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας «μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Συμμετέχουν το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες σωματεία με αιχμή την τραγική επέτειο από το δυστύχημα των Τεμπών καθώς και διεκδικητικό πλαίσιο για αυξήσεις μισθών προκειμένου τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στη λαίλαπα της ακρίβειας.
Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί μεταξύ άλλων, «ζωή με δικαιώματα και δουλειά με πραγματικές αυξήσεις 10%», «να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ».
Παράλληλα, ζητά «να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α.) και να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές». Καταλήγοντας, στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, διευκρινίζει ότι «η απεργία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας».
Μπορεί η απεργία να προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ, ωστόσο σε αυτή, συμμετέχει σήμερα και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Με πανό στα τείχη και τον Κούλε από χθες η οργάνωση, απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.
«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, φοιτητές, στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 10.00 π.μ., την ίδια ώρα που καλούν 35 εργατικά κέντρα, 20 ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία σε όλη την Ελλάδα! Να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς, ώστε να πυκνώσουμε τις φωνές μας, ενάντια στην βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε από κυβερνήσεις και εργοδοσία. Να βροντοφωνάξουμε τέρμα πια στη δολοφονική λογική που βλέπει τις ζωές μας ως κόστος. Να διεκδικήσουμε να παρθούν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, μέτρα ασφαλείας, σε κάθε χώρο δουλειάς. Όχι νέα Τέμπη! Όχι άλλο αίμα νεκρού εργάτη!
Να διεκδικήσουμε Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα μας προστατεύουν και αυξήσεις στους μισθούς μας, πάνω από το όριο του πληθωρισμού, ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να κόβουμε από όπου μπορούμε μπας και βγει ο μήνας», ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στην απεργία συμμετέχει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ 

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, παρά την απεργία, καθώς κάθε εκπαιδευτικός αποφασίζει μεμονωμένα για τη συμμετοχή του ή όχι σε αυτή. 
«Είναι η ημέρα ανάδειξης της ανάγκης να μη ξεχάσουμε την τραγωδία που έλαβε χώρα στα Τέμπη, να μη λησμονήσουμε τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας, να υπερασπιστούμε τη σημασία του να παραμείνουμε μια κοινωνία με κυρίαρχη αξία τον άνθρωπο», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΛΜΕ Ηρακλείου.
«Διεκδικούμε μισθούς που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε μια διαφορετική πολιτική που δε θα μετατρέπει τα δημόσια αγαθά σε εμπόρευμα, που θα προστατεύει και θα αναβαθμίζει τις δημόσιες υποδομές, θα διασφαλίζει το εισόδημα και τις κοινωνικές παροχές, που θα αναδιανέμει τον πλούτο προς ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Διεκδικούμε δωρεάν δημόσια παιδεία, κατάργηση της αντιπαιδαγωγικής και διαλυτικής “αξιολόγησης”, μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων κενών, εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Στηρίζουμε τους αγώνες φοιτητών και αγροτών», όπως μεταξύ των άλλων αναφέρει.

Χωρίς ταξί

 

Χωρίς ταξί θα είναι το Ηράκλειο από τις 9:30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΔΣ Συλλόγου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ηρακλείου.
Μεταξύ άλλων ζητούν μόνιμη παραμονή του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες ταξί στο 13%, άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026.
Απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν λάβει και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Οι δημοσιογράφοι

 

Στην απεργία συμμετέχει η ΠΟΕΣΥ, προκηρύσσοντας στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. 
«Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια
Οι δημοσιογράφοι τονίζει η ΠΟΕΣΥ συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση», τονίζεται χαρακτηριστικά.

 

Οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου

 

Με δίωρη στάση εργασίας συμμετέχει στην απεργία και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου. «Διαμαρτυρόμαστε για ακόμα μία φορά για την αδιαφορία που επιδεικνύει η πολιτεία για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, την ιδιωτικοποίηση των απογευματινών χειρουργείων, την υπό στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας. Εκτός από αυτά τα ζητήματα διαμαρτυρόμαστε για ακόμα μία φορά για την αδιαφορία που επιδεικνύει η πολιτεία για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, την ιδιωτικοποίηση των απογευματινών χειρουργείων, την υπό στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας. Καλούμε την κυβέρνηση να δείξει ειλικρινή διάθεση να ασχοληθεί με τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και ειδικότερα με το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας», αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου συμμετέχει στην κινητοποίηση με δίωρη στάση εργασίας και κλείσιμο όλων των φαρμακείων από τις 11 το πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι, ενώ μέλη του συλλόγου θα συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

 

Στην 24ωρη απεργία θα μετέχει το Σωματείο Εργαζόμενων του ΠΑΓΝΗ, όπως γνωστοποιεί ο πρόεδρος του Σωματείου και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης, σε ανακοίνωση του, στην οποία αναφέρει:
«Ο Σύλλογος εργαζόμενων συμμετέχει στην Απεργία – Αποχή από την Στοχοθεσία και Αξιολόγηση που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ) όσο και οι Ομοσπονδίες-μέλη της ΑΔΕΔΥ. Έχουν κατατεθεί τα σχετικά εξώδικα στα συναρμόδια Υπουργεία. Θα σταλεί από το Σύλλογο Εργαζομένων προς τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ , το εξώδικο της ΑΔΕΔΥ και της ομοσπονδίας ΠΟΕΔΗΝ για Απεργία – Αποχή από την Αξιολόγηση, που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους για τη μη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Δεν υποβάλλουμε ηλεκτρονικά τα στοιχεία μας. 
Όλα αυτά ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη που με διαδικασίες fast track έκλεισε η εξεταστική επιτροπή στη βουλή για να κουκουλωθεί η υπόθεση των 57 νεκρών από το λεγόμενο κράτος δικαίου και η “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη κωφεύει, ενώ η HELLENIC TRAIN έχει πάρει θετική αξιολόγηση με πιστοποίηση, που εργαζόμενοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για καταπάτηση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους και λαμβάνουν αποφάσεις με καθυστέρηση χρόνων και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εναντίον τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων…

Οι αγρότες 

 

«Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας και καταγγέλλοντας τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη ένα χρόνο αργότερα. Διαμηνύουμε ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο το λαό μας», σύμφωνα και με τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων.
Σχετικό κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, έχει εκδώσει επίσης και η Νέα Αριστερά. 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button