Επικαιρότητα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις με ενισχυμένα μπλόκα – Αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους στη Θεσσαλονίκη – Galaksias.com

Περίπου 2.500 τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους – Ποσό 82 εκατ. δίνει η κυβέρνηση για επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για το 2024 και έκπτωση 10% στο ρεύμα από Μάιο ως Σεπτέμβριο

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες, με ενίσχυση ή δημιουργία νέων μπλόκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο έξω από την Agrotica, όπου και θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεών τους. Την ίδια ώρα, τη στάση τους σκληραίνουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι αγρότες, με τους Γάλλους να «πολιορκούν» με τα τρακτέρ το Παρίσι και τους Βέλγους να έχουν «κυκλώσει» τις Βρυξέλλες με χιλιάδες αγροτικά μηχανήματα.

Στην Ελλάδα, η κύρια δύναμη των αγροτών βρίσκεται στην Καρδίτσα -περισσότερα από 1.000 τρακτέρ- ακολουθούμενη από τον Πλατύκαμπο (500), την Πτολεμαϊδα (200), το Κάστρο Βοιωτίας (170),την Κουλούρα Ημαθίας και το Δερβένι Θεσσαλονίκης (από 150 τρακτέρ). Επίσης, 100 τρακτέρ βρίσκονται στα Μουδανιά και τα Τρίκαλα, 70 στην Καλαμπάκα και 50 στην Επανομή.

Οι αγρότες θα παραμείνουν στα σημεία -εκτός αυτών που αποχωρούν για να μεταβούν στην Agrotica ώστε να διαμαρτυρηθούν- καθώς φαίνεται τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, οπότε και αναμένεται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει 5 πρωτοβουλίες για μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες, ενώ επαναβεβαίωσε ότι θα επιστραφεί ο ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

-Έρχεται ρύθμιση των χρεών των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), ύψους 87 εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ. Στη Θεσσαλία ειδικά, οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

-Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Αυτό θα γίνει με “συνταγή” που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, με την επιδότηση της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

-Οι αγρότες που εργάζονται μόνοι θα επωφεληθούν από νέο Πρόγραμμα με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW η κατά προτεραιότητα διαθέσιμη ενέργεια στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

-Έρχεται επίσης το το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα, με την ονομασία Πρόγραμμα Απόλλων, κατά το οποίο μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.
«Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τις αποζημιώσεις από την κρατική αρωγή και τον ΕΛΓΑ, καθώς και τις τακτικές ενισχύσεις από την ΚΑΠ που πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ΚΑΠ στο επίκεντρο

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι «δεν είναι μόνο ελληνική ιδιαιτερότητα το ότι οι τιμές στο χωράφι είναι αρκετά χαμηλότερες από το ράφι, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα», ενώ αναφέρθηκε και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ, ώστε να υπάρχουν ίσοι κανόνες παιχνιδιού στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Η ΚΑΠ είναι το μεγάλο σημείο τριβής που έχει βγάλει -εκτός των άλλων αιτημάτων, που αφορούν περικοπές σε παροχές, όπως το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης- τους αγρότες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Χιλιάδες αγρότες με τρακτέρ πολιορκούν το Παρίσι -σκορπίζοντας τόνους κοπριάς στο πέρασμά τους- και τις Βρυξέλλες, ενώ στους δρόμους έχουν κατέβει οι αγρότες σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Πολωνία. Σε ένα μεγάλο μέρος, οι Ευρωπαίοι αγρότες ζητούν να σταματήσουν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ΕΕ για συμφωνίες όπως η συμφωνία Mercosur, καθώς και οι διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Χιλή, η Κένυα, το Μεξικό και η Αυστραλία, καθώς όπως αναφέρουν, τα προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός της περιοχής «δεν συμμορφώνονται με τους εσωτερικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη Γαλλία, όπου διανύουμε τη δέκατη μέρα κινητοποιήσεων, ο νεοκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας επιχείρησε να κατευνάσει την οργή των αγροτών, υποσχόμενος από έκτακτη χρηματική βοήθεια μέχρι ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τους πείσει. Οι αγρότες που απαιτούν καλύτερες αμοιβές, λιγότερους περιορισμούς και χαμηλότερο κόστος έχουν κατασκηνώσει σε αυτοκινητόδρομους γεμάτους άχυρο και περικυκλώνουν το Παρίσι, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από λιγότερο από ένα μήνα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button