Επικαιρότητα

Κυβερνοεπίθεση πίσω από το black out των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 (vid) – Galaksias.com

Στο στούντιο της εκπομπής «Ελεύθερο Σημείο» βρέθηκε ο καθηγητής Χρήστος Μελάς όπου μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική στον Λευτέρη Συμβουλάκη – Ο καθηγητής αποκάλυψε σχεδόν 20 χρόνια μετά, ότι το γενικευμένο black out που σημειώθηκε στη χώρα τον Ιούλιο του 2004 – ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων – ήταν κυβερνοεπίθεση

Σε μια μεγάλη αποκάλυψη εθνικού ενδιαφέροντος προχώρησε ο επίκουρος Καθηγητής Πληροφορικής του ΕΛΜΕΠΑ Χρήστος Μελάς μιλώντας στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» της Κρήτη TV με τον Λευτέρη Συμβουλάκη. Ο κ. Μελάς μιλώντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική στον Λευτέρη Συμβουλάκη αποκάλυψε σχεδόν 20 χρόνια μετά ότι το γενικευμένο black out που σημειώθηκε στη χώρα τον Ιούλιο του 2004 ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν κυβερνοεπίθεση από συγκεκριμένο κέντρο όπως και οι πολλαπλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκε σε πολλές εστίες την ίδια περίοδο στη χώρα.

Ο κ. Μελάς υποστήριξε ότι επρόκειτο για δολιοφθορά και το black out δεν προήλθε από την υπερβολική ζήτηση 9.200 μεγαβάτ μόνο στην Αθήνα ή τις υψηλές θερμοκρασίες ούτε από λάθος χειρισμούς της υψηλής τάσης στο Σύστημα Ελέγχου, Μεταφοράς και Παραγωγής Ενέργειας όπως είχε υποστηρίξει ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση στο πλαίσιο δολιοφθοράς από συγκεκριμένο κέντρο ώστε να σαμποτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας. Μάλιστα ο κ. Μελάς υποστήριξε ότι η κυβερνοεπίθεση αυτή έχει εξιχνιαστεί και έχει καταχωρηθεί ως τέτοια στους επίσημους φακέλους. Συγκεκριμένα ο κ. Μελάς αποκάλυψε: «Ίσως επειδή πλέον είναι πολλά χρόνια να μπορέσω να δημοσιοποιήσω ένα γεγονός. Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας υπήρχε ένα μεγάλο μπλακ αουτ στην Αθήνα. Αυτό δεν ήταν βλάβη της ΔΕΗ από έναν τυχαίο παράγοντα ηλεκτρικής φύσεως. Ήταν κυβερνοεπίθεση, συγκεκριμένη ενέργεια, δολιοφθορά η οποία έχει εξιχνιαστεί έχει βρεθεί από που και πως. Ήταν συγκεκριμένη ενέργεια. Υπήρχαν διάφορα. Η προσπάθεια στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συγκεκριμένη και βασίζεται πάντα στην τεχνολογία».

Τότε, στις 12 Ιουλίου 2004 είχε σημειωθεί γενική διακοπή ρεύματος στις 12.39 μ.μ. στη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά Αιγαίου, την Πελοπόννησο και μέρος της Θεσσαλίας και των Ιόνιων Νήσων, λόγω της υπερβολικής ζήτησης (9.200 Μεγαβάτ μόνο στην Αθήνα) που παρατηρήθηκε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ τον Ιούλιο του 2004

Σε ανακοίνωση της ΔΕΗ η οποία επικαλείται την σχετική ενημέρωση που είχε από τη Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.) η διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε το μεσημέρι, προήλθε από την ταχεία πτώση τάσεων λειτουργίας του Συστήματος (150 KV) με συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας των Μονάδων Παραγωγής της ΔΕΗ σε Αττική, Πελοπόννησο και Εύβοια (Λαύριο, Κερατσίνι, Μεγαλόπολη και Αλιβέρι).

Παράλληλα η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι «από πλευράς επάρκειας ισχύος κατά τη στιγμή του προβλήματος υπήρχε διαθέσιμη εφεδρική ισχύς της τάξεως των 800 MW» και προσθέτει ότι οι υπηρεσίες της «σε πλήρη ετοιμότητα ανταποκρίθηκαν σε ότι τους ζητήθηκε».

Σχετικά με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναφέρει ότι ξεκίνησε άμεσα με χειρισμούς και εντολές της ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ.

Από την πλευρά του, ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ με δική του ανακοίνωση αναφέρει ως αίτια του συμβάντος την «ταχεία πτώση τάσεως του Συστήματος, που ακολούθησε τη θέση εκτός λειτουργίας της Μονάδας Νο ΙΙ του ΑΗΣ Λαυρίου κατά την επανεκκίνησή της μετά από βλάβη, σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλά φορτία του συστήματος».

«Συνέπεια τούτου», προστίθεται, «ήταν ο αποσυγχρονισμός των μονάδων παραγωγής του Νοτίου Συστήματος που οδήγησε στη διακοπή τροφοδότησης των καταναλωτών της Στερεάς Ελλάδας νοτίως της Λαμίας, της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Ευβοίας, καθώς και των διασυνδεδεμένων νησιών Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας και Ανδρου».

Αναφέρεται ακόμη ότι «η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε άμεσα μετά το συμβάν και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι την 19:00» και σημειώνεται ότι τη στιγμή εμφανίσεως του προβλήματος η εφεδρεία του Συστήματος ανερχόταν σε 800 MW περίπου.

Διακοπές τέτοιας έκτασης έχουν σημειωθεί μόλις τρεις φορές κατά την τελευταία 20ετία και συνήθως ήταν πολύωρες και χρειάζονταν κατά μέσο όρο 5-6 ώρες για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης.

Προβλήματα λόγω της διακοπής

Κατά τις ώρες της διακοπής παρατηρήθηκε κυκλοφοριακό χάος, λόγω εκατοντάδων σβησμένων φωτεινών σηματοδοτών. Την κατάσταση έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τροχονόμοι.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε περισσότερες από 500 κλήσεις για εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες, χωρίς ωστόσο να έχει αναφερθεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός με ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Ακινητοποιημένα παρέμειναν το Μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και πολλές γραμμές τρόλεϊ. Οι επιβάτες των συρμών που ήταν σε κίνηση την ώρα της διακοπής απομακρύνθηκαν ομαλά μέσα σε 15 λεπτά της ώρας.

Η ηλεκτροδότηση στο Μετρό αποκαταστάθηκε γύρω στις 2.00 μ.μ., αλλά η επαναλειτουργία του έγινε περίπου 20 λεπτά αργότερα, καθώς έπρεπε να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις και έλεγχοι. Η κίνηση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 3.00 μ.μ.

Πρόβλημα υπήρξε στην παρθενική δοκιμαστική διαδρομή του μετρό από το Σύνταγμα προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην οποία μάλιστα παρίστατο ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης.

Ο κ. Λιάπης είχε αμέσως μετά προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησε ενίσχυση του υποσταθμού για τα μέσα σταθερής τροχιάς, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία τους σε τυχόν ανάλογη κρίση στο μέλλον.

Στα Ολυμπιακά και άλλα νοσοκομεία δεν παρουσιάστηκαν δυσάρεστες καταστάσεις. Όσον αφορά τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, διακοπή ρεύματος μίας ώρας αναφέρθηκε στο Ολυμπιακό συγκρότημα Γουδίου, όπου θα γίνουν οι αγώνες αντιπτέρησης και μοντέρνου πεντάθλου.

Στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν παρατηρήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς από την πρώτη στιγμή του μπλακ-άουτ λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα ηλεκτροδότησης.

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν αντλιοστάσια και πιεστικά συγκροτήματα της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πτώση της πίεσης έως και πλήρης διακοπή της παροχής νερού σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Στον ξένο Τύπο

Η είδηση του μπλακ-άουτ μεταδόθηκε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και από ξένα μέσα ενημέρωσης, κάποια από τα οποία μάλιστα διέκοψαν τα προγράμματά τους προκειμένου να μεταδώσουν την είδηση. Πάντα η διακοπή παρουσιάστηκε σε σχέση με τους επερχόμενους Αγώνες.

«Η κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητα της Αθήνας να χειριστεί τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», σημειώνει το Associated Press.

«Μπλακ-άουτ σημειώθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Δευτέρας, σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τους υπεύθυνους να εμφανίζονται αβέβαιοι για την αιτία του προβλήματος», μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 11 Ιουλίου παρέμειναν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της Αττικής (Γαλάτσι, Κορωπί, Κερατέα, Καλύβια) και πάλι λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της ΔΕΗ από την εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών.

Προβλήματα είχαν αναφερθεί και στην περιοχή του Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια γενικής δοκιμής των ηλεκτρικών συστημάτων του ΟΑΚΑ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button