ΕνημέρωσηΟικονομία

«Κύμα» συγχωνεύσεων τοπικών αγροτικών τραπεζών λόγω αύξησης των χρηματοοικονομικών κινδύνων – Galaksias Portal News

Η Κίνα ξεκινά τη μεγαλύτερη ενοποίηση στον τραπεζικό κλάδο, συγχωνεύοντας εκατοντάδες αγροτικές τράπεζες σε περιφερειακά μεγαθήρια, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων χρηματοπιστωτικής πίεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Μετά τη μηχανική συγχώνευση αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτικών εμπορικών τραπεζών σε τουλάχιστον επτά επαρχίες της Κίνας από το 2022, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισήμαναν την αντιμετώπιση των κινδύνων στον τομέα των 6,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι άλλο ένα κύμα ενοποίησης είναι καθ’ οδόν σε όλη τη χώρα.

Ο τραπεζικός κλάδος της Κίνας έχει επιβαρυνθεί από μια σειρά προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της βαθύτερης ύφεσης στην αγορά ακινήτων και μιας συνολικά εύθραυστης οικονομίας. Οι 2.100 τράπεζες του αγροτικού συνεταιριστικού συστήματος είδαν τον δείκτη επισφαλών δανείων τους να ανέρχεται στο 3,48% στο τέλος του 2022, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο του συνόλου του τομέα.

«Εκεί συγκεντρώνονται περισσότερο οι κίνδυνοι μεταξύ των μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οπότε η Κίνα προωθεί τη μεταρρύθμιση με ταχύτερο ρυθμό», δήλωσε ο Liu Xiaochun, αναπληρωτής διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Shanghai Finance Institute. «Και μια βασική λύση για την επίλυση των κινδύνων είναι οι συγχωνεύσεις και οι αναδιοργανώσεις».

Το διακύβευμα είναι υψηλό και σε πολιτικό επίπεδο. Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στην κεντρική επαρχία Henan το 2022 μετά από μια απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορους τοπικούς δανειστές που τους άφησε να ζητούν τις αποταμιεύσεις τους.

Ο Τζέισον Μπέντφορντ, ο οποίος προέβλεψε νωρίτερα προβλήματα στις περιφερειακές τράπεζες της Κίνας που συγκλόνισαν τις αγορές το 2019, δήλωσε ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι «ίσως το λιγότερο διαφανές τμήμα του τραπεζικού συστήματος». Η Κίνα διέθεσε επισφαλή χρέη που αντιστοιχούν σε περίπου 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στην τελευταία μεγάλη εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2022, είπε.

«Μας έχει μείνει μόνο μια τοξική ουρά σημαντικά μικρότερων ιδρυμάτων», δήλωσε ο Bedford, πρώην αναλυτής της Bridgewater Associates και της UBS Group AG. Ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα θεωρείται περιορισμένος, οι δανειστές αυτοί μπορούν να είναι «πολύ ανασταλτικοί» στις συγκεκριμένες περιοχές τους σε περίπτωση που εκραγούν.

Ενώ η πολυετής πάταξη των κινδύνων από την Κίνα μείωσε στο μισό τον συνολικό αριθμό των δανειστών υψηλού κινδύνου σε 337 μέχρι τον Ιούνιο, περίπου το 96% από αυτούς ήταν μικρές αγροτικές εμπορικές τράπεζες και πιστωτικοί συνεταιρισμοί, καθώς και τράπεζες χωριών και επαρχιών, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Οι συνεταιρισμοί που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ήταν στην αρχή τους αμοιβαία χρηματοδοτούμενοι, συλλογικοί οργανισμοί από αγρότες σε σοσιαλιστικές κοινότητες. Η πλειονότητά τους είχε μετατραπεί σε αγροτικές εμπορικές τράπεζες με την πάροδο των ετών.

Ενώ το σύστημα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη χορήγηση δανείων σε υποανάπτυκτες περιοχές, πολλοί από αυτούς αγωνίζονταν επί μακρόν με χαμηλά κέρδη, ξινισμένα περιουσιακά στοιχεία και χαλαρή διακυβέρνηση. Ο όμιλος λειτουργεί επίσης σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον από το 2019, όταν η ώθηση της Κίνας για περισσότερα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προκάλεσε έναν πόλεμο τιμών με τις μεγαλύτερες τράπεζες.

Η έλλειψη εποπτείας και σωστής διακυβέρνησης σε αυτούς τους δανειστές ήταν ένα επίμονο ζήτημα. Ορισμένοι αγροτικοί συνεταιρισμοί λειτουργούν ουσιαστικά ως «ταμειακή μηχανή» για τους μεγαλομετόχους, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του 2023. Ορισμένοι είχαν επίσης παρεκκλίνει από τον πολιτικό τους ρόλο που είναι η εξυπηρέτηση των αγροτικών και γεωργικών περιοχών, χορηγώντας μεγάλα δάνεια σε άλλες περιοχές για να επιτύχουν ανάπτυξη.

Η τελευταία ώθηση για τη συγχώνευση των δανειοδοτικών συνεταιρισμών ξεκίνησε το 2022, όταν οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν τη μετατροπή 25 συνεταιρισμών σε επαρχιακό επίπεδο που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε σύγχρονες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων.

«Κακά» δάνεια

Η κυβέρνηση είχε από τότε επιτρέψει σε επτά επαρχίες να ενοποιήσουν τους πάνω από 500 μικρότερες τράπεζες τους είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε μέσω μετοχικής δομής, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ενώ οι συγχωνεύσεις δημιούργησαν μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν είναι απαραίτητα ισχυρότερα, επειδή οι συναλλαγές δεν έγιναν πάντα με προσανατολισμό στην αγορά.

Μια περίπτωση είναι η Liaoshen Bank Co., την οποία η Κίνα δημιούργησε το 2021 για να απορροφήσει δεκάδες δανειστές με θλιμμένους ισολογισμούς. Ο δανειστής εξακολουθούσε να έχει δείκτη επισφαλών δανείων 4,67% στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την κατάθεσή του, σε σύγκριση με το 1,85% για τις εμπορικές τράπεζες της πόλης στο σύνολό τους.

«Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αντιμετωπίσει πραγματικά τα προβλήματα αντί να τα κρύβει κάτω από το χαλί», δήλωσε ο Liu, ο οποίος στα πρώτα χρόνια της καριέρας του επέβλεπε ορισμένους αγροτικούς πιστωτικούς συνεταιρισμούς για την Agricultural Bank of China Ltd. στη Zhejiang. «Τα ζητήματα κληρονομιάς θα μπορούσαν να παραλύσουν τη λειτουργία των νεοσύστατων ιδρυμάτων αν απλώς καλυφθούν, και σε χειρότερη περίπτωση να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερους κινδύνους».

Συγκρούσεις μπορεί επίσης να προκύψουν σε επίπεδο εσωτερικής διαχείρισης, καθώς όλα τα μέρη που συγκεντρώνονται, ισχυρά ή αδύναμα, θα πρέπει τώρα να κόψουν μια μεγάλη πίτα, σύμφωνα με τον Shen Meng, διευθυντή της επενδυτικής τράπεζας Chanson & Co. με έδρα το Πεκίνο.

«Δεν αποκτάς πραγματικά ένα μεγάλο πλοίο απλά και μόνο συσσωρεύοντας δέκα λέμβους», δήλωσε ο Shen. «Τα θεμελιώδη ζητήματα παραμένουν ακόμη άλυτα».

To άρθρο Κίνα: «Κύμα» συγχωνεύσεων τοπικών αγροτικών τραπεζών λόγω αύξησης των χρηματοοικονομικών κινδύνων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button