Επικαιρότητα

Λύση στο Κάιρο βλέπουν οι δημαρχοι για τις μεταναστευτικές ροές στο νησί – «H EE να αναλάβει τις ευθύνες της» (vid) – Galaksias.com

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης και πρώην δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης  επεσήμανε πως «υπάρχουν λύσεις, τις έχουν επεξεργαστεί, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το πρόβλημα, αλλά είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας γιατί δεν υπάρχει οργάνωση

Διάχυτη είναι η ανησυχία εν ενεργεία και πρώην δημάρχων της Κρήτης για το μεταναστευτικό, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στην επίσκεψη αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαίων Πρωθυπουργών την Κυριακή στην Αίγυπτο. Σε εκδήλωση της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης στα Χανιά εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τις μεταναστευτικές ροές ενώ μέλη της Π.Ε.Δ. και πρώην δήμαρχοι έκαναν λόγο για ευθύνες σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο που πρέπει να αναληφθούν. Τόνισαν δε την ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών από τις λιμενικές και τοπικές αρχές με την καθοδήγηση των συναρμόδιων υπουργείων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης και πρώην δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης  επεσήμανε πως «υπάρχουν λύσεις, τις έχουν επεξεργαστεί, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το πρόβλημα, αλλά είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας γιατί δεν υπάρχει οργάνωση. Νομίζω όμως ότι θα βρεθεί η βέλτιστη λύση για να μπορούμε να υποδεχτούμε αυτούς τους ταλαιπωρημένους και δυστυχείς ανθρώπους». 

Εν αναμονή μιας συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, οι δήμαρχοι της Κρήτης προσδοκούν ανάσχεση του κύματος μετανάστευσης προς τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη ενώ δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χάραξη μιας στρατηγικής διαχείρισης της κατάστασης. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιώργος Μαρινάκης έκανε λόγο για μια δύσκολη εξίσωση και εκτίμησε πως «ίσως τώρα καταλαβαίνουμε την αγανάκτηση των ανθρώπων στο Βόρειο Αιγαίο. Ελπίζω ίσως και κάποιοι θερμοκέφαλοι χωριανοί μας να καταλαβαίνουν γιατί τότε είχαμε υπεύθυνη στάση για να μην ερεθίζουμε καταστάσεις .Τώρα χρειαζόμαστε εμείς βοήθεια από αλλού και νομίζω ότι  θα προσπαθήσουμε με την εμπειρία των παρελθόντων χρόνων και την πολιτεία, να πείσουμε αλλά και η Ε.Ε να αναλάβει τις ευθύνες της. Διότι εμείς εδώ είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης και μας αφορά άμεσα, αλλά είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι οι αρχές κινούνται στα τυφλά, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο για την υποδοχή και φιλοξενία των μεταναστών που φθάνουν κατά κύματα. Για την επικείμενη κάθοδο του Υπουργού κ. Δημήτρη Καιρίδη στα τέλη Μαρτίου στα Χανιά, είπε ότι «θα δώσει την ευκαιρία στους αυτοδιοικητικούς του νησιού να θέσουν τα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε και που δεν μας αναλογούν. Δεν έχουμε τα εργαλεία να τα διαχειριστούμε και όμως τα διαχειριζόμαστε για ευνόητους ανθρωπιστικούς λόγους που οφείλουμε να επιδεικνύουμε απέναντι σ αυτούς τους ανθρώπους που δεν επέλεξαν το δρόμο της προσφυγιάς».

Εν ενεργεία και πρώην δήμαρχοι του νησιού που συναντήθηκαν στο ιστορικό καφέ «Κήπος» στα Χανιά  με την ευκαιρία της κοπής της πίτας της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης μίλησαν ακόμη για απαραίτητες τομές στην αυτοδιοίκηση και για την ανάγκη στήριξης της από την πολιτεία. «Τούτη την ώρα η αυτοδιοίκηση χρειάζεται όχι μια δομική, μια λειτουργική μεταρρύθμιση, όπου θα συμπεριλάβει το σύνολο του κράτους», υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Κουράκης.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης εμφανίσθηκε αιχμηρός επισημαίνοντας ότι «πάνω απ’ όλα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι το μαξιλαράκι του συστήματος αλλά είναι και ο βασικός μηχανισμός που κρατάει όρθια την κοινωνία . Η κοινωνική συνοχή περνά μέσα από τις πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης .Γι αυτό κάνουμε ότι μπορούμε και χρειαζόμαστε βοήθεια και από την κοινωνία και από την πολιτεία».

Στον ρόλο της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης αναφέρθηκε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ,πρώην δήμαρχος Καντάνου κ. Ευτύχης Δασκαλάκης ο οποίος σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και υπάρχει διάθεση τόσο από νυν όσο και από πρώην δημάρχους να συμβάλλουν με κάθε τρόπο για μια καλύτερη προοπτική για το νησί. Στην εκδήλωση της Ένωσης Δημάρχων έδωσαν το παρόν αυτοδιοικητικοί από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button