Επικαιρότητα

Μακάβρια διαπίστωση… οδηγεί σε παράταση της ανακομιδής στο Ηράκλειο λόγω μη αποσύνθεσης – Galaksias.com

Δωρεάν διετή παράταση στους 180 νεκρούς από κορωνοϊό δίνει ο Δήμος Ηρακλείου στο νέο κοιμητήριο, καθώς υπολογίζεται ότι παραμένουν άσηπτοι λόγω των πρωτοφανών μέτρων και συνθηκών ενταφιασμού τους με δεκαετή προοπτική

Ύστερα από τρία ανατριχιαστικά χρόνια πανδημικής κρίσης, τώρα έρχονται στην επιφάνεια τα απόνερα αυτής με μακάβριες διαπιστώσεις αυτή τη φορά για τους νεκρούς του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν έλειωσαν στη διάρκεια της τριετίας λόγω των μέτρων προστασίας που ελήφθησαν στην ταφή για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. 
Το φαινόμενο ισχύει σε όλη την Ελλάδα και φυσικά δεν εξαιρείται το νέο Κοιμητήριο του Δήμου Ηρακλείου, όπου έχουν ενταφιαστεί 180 νεκροί από κορωνοϊό το διάστημα από 2020 ως 2023. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι νεκροί υπολογίζεται ότι είναι άσηπτοι, καθώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αγριμανάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, είπε ότι δεν έχουν γίνει δοκιμαστικές εκταφές για να διαπιστωθεί αν έχουν ή όχι λειώσει, όμως αλλάζουν τον κανονισμό του κοιμητηρίου, καταργώντας το τμήμα COVID-19, ενώ προκαταβολικά δίνεται δωρεάν παράταση… για ακόμη δύο χρόνια για τους ενταφιασμούς στα έτη 2020-2023, καθώς τα πρωτόκολλα κυρίως της πρώτης περιόδου της πανδημίας δεν επέτρεψαν κατά τους υπολογισμούς των υπευθύνων του κοιμητηρίου την αποσύνθεσή τους!

Στα κοιμητήρια της χώρας επικρατεί τεράστιος προβληματισμός, καθώς στις πρώτες δοκιμαστικές εκταφές αντικρίζουν άσηπτους νεκρούς και παρατείνουν τις ταφές νεκρών με κορωνοϊό που ενταφιάστηκαν για δέκα χρόνια και με πρωτόκολλα που αποτρέπουν τη διαδικασία της αποσύνθεσης με μεταλλικά φέρετρα και νάιλον. Πρακτικά, λοιπόν, δημιουργείται κορεσμός, καθώς καταλαμβάνονται τάφοι και πέραν της τριετούς χρήσης τους, και αφετέρου τα σώματα των νεκρών δεν έχουν λειώσει καθώς είχαν ενταφιαστεί με προοπτική δεκαετίας! 

Η πρώτη αιφνιδιαστική και σχεδόν τρομακτική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τα πρωτόκολλα διαχείρισης και ενταφιασμού νεκρών από COVID-19 στα κοιμητήρια της χώρας έχει προκαλέσει, όπως φαίνεται, τρομακτικές δυσλειτουργίες στα νεκροταφεία τώρα που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ… πανδημία δεν υπάρχει!

Αφενός υπάρχει κορεσμός και έλλειψη κενοταφίων και αφετέρου οι νεκροί που έχουν ενταφιαστεί με τα ανατριχιαστικά πρωτόκολλα του 2020, σε μεταλλικά φέρετρα, τυλιγμένα με νάιλον, εμποτισμένα με αντισηπτικά, ως γίνεται αντιληπτό δεν έχουν αποσυντεθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τρομακτικό κοινωνικό πρόβλημα! Μάλιστα, η οδηγία τότε με βάση την εγκύκλιο Δ1γ/ΓΠ/οικ. 19954/20-3-2020, απορρέουσα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου 2020, ήταν ότι οι ενταφιασμοί των νεκρών σωμάτων από κορωνοϊό θα είναι δεκαετείς! 

Στο νέο κοιμητήριο του Δήμου Ηρακλείου ενταφιάστηκαν 180 νεκροί από κορωνοϊό το διάστημα από 2020 ως 2023

Ταυτόχρονα, ενώ τα πρωτόκολλα είχαν αλλάξει στη διάρκεια της εξέλιξης της πανδημίας, ο κανονισμός του νεκροταφείου Ηρακλείου δεν είχε αλλάξει, με αποτέλεσμα 4 χρόνια μετά η Δημοτική Επιτροπή να αποφασίζει τον αποχαρακτηρισμό του τμήματος του κοιμητηρίου όπου ενταφιάστηκαν νεκροί από κορωνοϊό, όμως παρέμειναν διάδρομοι από το ένα τετράγωνο με τάφους που θα δέχονται νεκρούς από λοιμώδη νοσήματα.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου παραδέχεται ότι δε γίνεται σε αυτή τη φάση να γίνει καμία εκταφή νεκρού από COVID-19, καθώς δεν αναμένεται να έχουν λειώσει. Έτσι αποφασίστηκε η παράταση ακόμη δύο ετών και πέραν της παρέλευσης της τριετίας της παραμονής των νεκρών του κορωνοϊού που ενταφιάστηκαν σε ειδικό χώρο του νέου δημοτικού κοιμητηρίου της Αναστάσεως του Κυρίου. 

Η υπόθεση έρχεται στο προσκήνιο μετά και τη μακάβρια διαπίστωση στο νεκροταφείο της Λάρισας, όταν έγιναν δοκιμαστικές εκταφές και αντίκρισαν μουμιοποιημένους ανθρώπους λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων της πανδημίας, τουλάχιστον της πρώτης περιόδου. Για τον Δήμο Ηρακλείου τα στοιχεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι ενταφιασμοί νεκρών από κορωνοϊό μόνο στο ένα εκ των δύο νεκροταφείων πόλης φτάνουν τους 180, εκ των οποίων 12 έγιναν το 2020, 70 το 2021, 77 το 2022 και 21 ταφές το 2023. Μάλιστα, οι ενταφιασμοί αυτοί έγιναν σε τάφους τριετούς χρήσης. 

Μετά το “σκάνδαλο” στη Λάρισα, το αίτημα του Τμήματος Δημοτικών Κοιμητηρίων 

Μετά το “σκάνδαλο” που ξέσπασε στη Λάρισα, το Τμήμα Δημοτικών Κοιμητηρίων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου με έγγραφό του ζήτησε από τη Δημοτική Επιτροπή τη δωρεάν παράταση της ανακομιδής των νεκρών από κορωνοϊό. 
Οι θανόντες με COVID-19, όπως αναφέρει η εισήγηση προς τη Δημοτική Επιτροπή, που συνεδρίασε στις 26 Μαρτίου 2024 και έλαβε την απόφαση 134 για να προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για υιοθέτηση, υπαγόταν στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό και ενταφιαζόταν σύμφωνα με την εγκύκλιο με αρ. Δ1γ/Γ. Π/ οικ 25456/16.4.2020 του υπουργείου Υγείας, σε ιδιαίτερο τμήμα του κοιμητηρίου και απαγορευόταν η εκταφή πριν την πάροδο της δεκαετίας. 

Επιπρόσθετα γινόταν ταρίχευση της σορού ή σε ειδικό σάκο, και με πλήρη επιχωμάτωση μετά τον ενταφιασμό. 
Σε άλλο σημείο της εισήγησης προς τη Δημοτική Επιτροπή, που έλαβε ομόφωνη απόφαση και θα οδηγηθεί για επικύρωση από το Δημοτικό Σύμβουλο Ηρακλείου, αναφέρεται: «Σήμερα, σύμφωνα με την αρ. Δ1α/Γ. Π οικ 80262/11-12-2020 εγκύκλιο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας “Μέτρα πρόσληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού SARW – CoV-2 κατά τη διαχείριση και την μεταφορά ανθρωπίνων σορών ή τέφρας θανόντων από COVID-19”, με την οποία επικαιροποιούνται οι εγκύκλιοι αρ. Δ1γ/Γ. Π. οικ 25456/2020 και Δ1γ/Γ. Π. οικ. 28951/2020, προβλέπεται ότι οι θανόντες από λοίμωξη COVID-19 κηδεύονται με το εθιμοτυπικό, δεν υπάγονται πια στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό και δε χρειάζεται ειδικό τμήμα στο κοιμητήριο για τον ενταφιασμό. 
Ο ενταφιασμός γίνεται όπως των θανόντων από οποιοδήποτε άλλο αίτιο, και για την εκταφή τους ισχύουν οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τους θανόντες από οποιοδήποτε άλλο αίτιο.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, και δίνοντας βαρύτητα στις συνθήκες που ενταφιαστήκαν οι θανόντες με COVID-19 (ταρίχευση της σορού ή σε ειδικό σάκο, και με πλήρη επιχωμάτωση), είναι δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποστέωσης, και επιπρόσθετα οι οικείοι ενημερώνονταν για δεκαετή ταφή». 

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, προτείνεται: «Η τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων, όπως έχει ρυθμιστεί με την 514/2003 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία τροποποιήθηκε και είναι σε ισχύ με την 721/2018 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ως ακολούθως: 

Α) Προστίθενται στην 721/2018 ΑΔΣ στο άρθρο 6ο οι παράγραφοι 4 και 5 ως ακολούθως: 4. Για θανόντες από αίτιο COVID-19, διετή δωρεάν παράταση ανακομιδής, μετά την ολοκλήρωση της τριετούς ταφής για όσους ενταφιάστηκαν από το 2020 έως το 2023 σε τάφους τριετούς χρήσεως στα ρυμοτομικά τετράγωνα 20 και 24 του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου. 
5. Ορίζεται ότι στους τάφους από Νο1 μέχρι και Νο11 των διαδρόμων Α και Β του ρυμοτομικού τετραγώνου 20 του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου θα ενταφιάζονται αποκλειστικά και μόνο όσοι έχουν αποβιώσει από λοιμώδη νοσήματα (άρθρο 3 Π.Δ. 210/1975). 

Β) Απαλείφεται από το άρθρο 6 παράγραφος 3 ο χαρακτηρισμός του ρυμοτομικού τετραγώνου 24 ως COVID-19, καθώς και η περ. β’ που χαρακτηρίζει το ρυμοτομικό τετράγωνο 20 ως COVID-19, αφού λόγω της ύφεσης της πανδημίας δε συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους είχαν χαρακτηριστεί ως χώροι ταφής από COVID-19 με τις Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 12/2022 = και 81/2020 = αντίστοιχα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις αυξημένες ανάγκες του κοιμητηρίου».
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button