Κόσμος

Μελέτη αποκαλύπτει επιτάχυνση της γήρανσης στις γυναίκες που ζουν με HIV – Galaksias.com

Οι γυναίκες με HIV βιώνουν επιταχυνόμενη γήρανση του DNA, ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε κακή σωματική λειτουργία, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής τη Stephanie Shiau, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Rutgers School of Public Health.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Journal of Infectious Diseases, και ρίχνει φως στις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με HIV καθώς γερνούν και ανοίγει δρόμους για προσαρμοσμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το 50% των ατόμων που ζουν με HIV είναι γυναίκες. Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το 46% όλων των νέων μολύνσεων το 2022.

Οι γυναίκες με HIV παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά οστικής απώλειας σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς τον ιό, γεγονός που μπορεί να τις θέσει σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος καθώς γερνούν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Γυναικείας Μελέτης για τον HIV.

«Η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών πίσω από την επιταχυνόμενη γήρανση σε άτομα με HIV είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους ζουν με τον ιό», δήλωσε ο Shiau.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Shiau είπε ότι ενώ έχει αναφερθεί επιταχυνόμενη γήρανση σε άτομα με HIV, αυτές οι μελέτες έχουν διεξαχθεί κυρίως μεταξύ ανδρών και όχι γυναικών.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα δείγμα 195 γυναικών με HIV ηλικίας 40 έως 60 ετών, συγκρίνοντάς τις με μια ομάδα γυναικών χωρίς τον ιό και διεξήγαγε διάφορες αναλύσεις για να διερευνήσει πώς οι δείκτες γήρανσης που μετρώνται στο αίμα σχετίζονται με την οστική πυκνότητα και τις μετρήσεις της φυσικής κατάστασης. λειτουργία, όπως μυϊκή δύναμη, ταχύτητα βάδισης, ισορροπία και αντοχή.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button